Най-топлото време в годината няма нищо общо с температурите навън. Всъщност, то дори не се влияе от глобалното затопляне.
И за да ви го докажем, нека си направим един експеримент. Ще изброим няколко фрази, а вие ще се вгледате в себе си за секунда и ще си признаете дали ви става топло от тях.
Кекс във фурната. Пламък на свещ. Писане на писмо до дядо Коледа. Гости у дома. Памучно одеяло. Празничен обяд. „Хайде да украсим елхата“. Стара рецепта. Красива покривка. „Весела Коледа“.
Да, говорим за Коледа: времето, в което, буквално и метафорично, се прибираме у дома, на топло. Времето на семейството. На уюта. На дома.
Предвид че до Коледа остават броени дни, заедно с Dr. Oetker изготвихме една авторска селекция с предложения за разнообразни коледни подаръци, но всичките обединени от идеята за Коледа като символ на топлината – тази в дома ни и тази на мястото, от което виждаме най-същественото (по Екзюпери).
Неслучайно именно семейният бранд, който свързваме с вкусни печива и иновации в сладкарството, е наш партньор в подготвянето на тази коледна селекция.
От създаването си до момента Dr. Oetker фокусира работата си около “малките“ неща, които ни свързват и събират, които ни правят семейство именно в онази част от дома. Кухнята е онова магическо място, в което любимата торта не е просто десерт, а и жест на грижа за другия. Малко късче любов и внимание, даващо храна не само за тялото, но и за душата на любимите хора.
В същия дух на мисълта за другите и следване на пътя, който води към повече сплотеност между хората и топлота в домовете ни, ви предлагаме нашия подбор с идеи за подаръци:
Ето го и подбора:
1. Кулинарен курс за любители от HRC академия
Кулинарна академия HRC има двугодишна програма по кулинарни изкуство и редица кратки обучителни курсове по готварство и сладкарство. И докато програмата е насочена предимно към хора, които искат да градят кариера в сферата на кулинарията, кратките курсове са идеални за онези, които обичат да се вихрят в кухнята и да радват близките и гостите си с вкусни рецепти.
Особено привлекателно звучат курсовете по приготвяне на пици с квас в домашни условия. Водят го професионални пицари като Аристид Каравидов (собственик на пицария Порторосо) и шеф Виктор Светославов (главен шеф инструктор в академията). Следете програмата на HRC, за да не изпуснете сроковете за записване.
Ако не пиците, а сладките изделия са повече „вашето“ нещо, вижте програмата по сладкарство и пекарство: тя е 7-седмична, интензивна и по време на нея курсистите се посвещават в класическите десерти, сладкарски и пекарски техники, включително приготвянето на различни видове хляб, работа с шоколад, захар и декорация на торти. Има и практика в шоколадовото ателие на академията.
2. Свещ Secret Santa от 160 candles
Свещите от 160 candles са ръчно излети от натурален соев восък, който не отделя сажди и не замърсява въздуха. Фитилите са направени от естествена дървесина и при горене издават звук като от пукане на съчки в камина.
Свещите са ароматизирани с натурални масла, а специално тази, която сме харесали, разпръсква топъл, свеж и леко пикантен аромат на портокал и гори 30 часа.
Датският бранд Witt направи привидно невъзможното: показа ни, че можем да си направим пица с професионален вид и италиански вкус у дома, без да се налага да ходим на пицария или да поръчваме за вкъщи.
Това се случва благодарение на пещта им за пица, която се оказа най-продаваният уред във Великобритания за 2024 г. Домашните пещи на Witt работят на газ, загряват изключително бързо на много висока температура, а пицата е готова за между 60 и 90 секунди.
С Witt може да си правите експерименти с различни продукти, брашна и ферментация, но резултатът във всички случаи е мека пица със съвършено хрупкава коричка.
В сайта си Dr. Oetker са направили едно пица-околосветско пътешествие, в което ни превеждат през най-популярните техники за приготвяне на пица от различни краища на света като дават и жокер с най-характерните подправки и продукти, които ползват професионалните пицари от Мексико до Франция и от Индия до Япония.
В Индия, например, особено важно място в пица културата заема пицата с леща, докато в Мароко са фенове на пицата с патладжан.
Може да прочетете повече за пещта на Witt тук
4. Колекция чай Festive moments от Zoya
Англичаните пият чай и през лятото. Те също така обаче пият чая с мляко, така че няма да ги имитираме за всичко. Спокойно обаче можем да вземем от тях някои вкусови и качествени характеристики на чая: в случая с колекцията Festive moments на English tea shop, която се продава в магазините Zoya.
32-те единично опаковани пакетчета чай в елегантна картонена кутия идват с 4 вида селектирани билкови, плодови и кофеинови чайове. Единият вид съдържа червена боровинка, шипка и хибискус, другият – ябълка, канела и шипка, третият – мате, кокос и какао, а четвъртият е чист бял чай. Все зимни вкусове и аромати, в случая – директно от Обединеното кралство.
5. Емблематичният миксер от Kitchen Aid
Миксер е по-лесният за използване в ежедневието термин, но KitchenAid Artisan в действителност е кухненски робот. Със своя Direct Drive мотор, той дава с до 16% повече ефективност в сравнение с подобни модели.
Моторът предава повече мощност към оста на въртене и съответно отчита по-ниска консумация на енергия.
Важно е да знаете, че главината за закрепване на аксесоари е специално проектирана да работи с повечето аксесоари, независимо от годината на производство на устройството. Това значи, че миксерът винаги може да се ползва с най-новите аксесоари, дори да е купен преди години.
Аксесоарите са важни, защото с поставянето на подходящия такъв, с миксера може да се правят много неща отвъд традиционната функция на уреда „миксер“: да разбърква течни смеси. С Artisan може да се мели и приготвя месо, зеленчуци, плодове, прясна паста, шейкове, сокове и даже сладолед.
6. Ваза Flask Black White Ohra Marble от Preciso
Preciso е български бранд за eco-friendly интериорни декорации, които са изцяло правени на ръка от джесмонит. Създателката на бранда, Бианна Тайнова, е архитект и е завършила Politecnico di Milano като идеята за Preciso се ражда от естественото й желание да създава лични и персонализирани предмети за всеки интериор, върху който работи.
Вазата е изработена от въпросния джесмонит – екологичен, устойчив и огнеупорен материал, алтернатива на декоративния бетон и гипс. Всяка ваза от Preciso е третирана с екологичен восъчен финиш Clark`s, който придава матова визия и я предпазва от проникване на вода и задържане на петна.
7. Коледен сет чинии за хранене Excelsa Christmas Stamp от Duka
Сервирането в красиви чинии може да е истинско удоволствие. Този сет от Duka с 6 големи, 6 малки и 6 дълбоки чинии е освен удобен, много, много коледен.
Независимо дали сте поканили семейството на Бъдни вечер или ще сте домакини на лъскаво, коледно парти с повече хора, Excelsa Chritmas Stamp-a ще свърши работа за красива и елегантна маса. Съчетайте сета с подходящи прибори и се отдайте на готвене.
8. Ръчно изработени коледни играчки за каузата на Оле Мале
Със сигурност сте чували за Оле Мале: социалното предприятие, което подкрепя родители на деца с увреждания и хора от уязвими групи – иначе казано хора, които са отпаднали от пазара на труда заради необходимостта да се грижат за децата си.
Организацията, която стои зад каузата (кауза, вече дала работа на стотици родители на деца с увреждания), е фондация Майко Мила, създадена през 2016 г. като естествено продължение на едноименната медия.
Оле Мале работят с над 70 души от цяла България, които участват в кампаниите им, планирани за някои от най-важните празници у нас: Баба Марта, 8 март, Великден, 1 юни, първият учебен ден и, разбира се, Коледа.
На сайта им може да изберете от немалко разнообразие от коледни играчки: шарени вълнени топки, дървени еленчета, светещи улички, коледни венци, топки, декорирани чрез декупаж др. Всеки артист в Оле Мале сам определя цената на труда си като продуктите са налични както в онлайн магазина, така и на различните базари, на които участват.
9. Електрически комплект за фондю
Свързваме фондюто с уюта на някоя швейцарска хижа, но нищо не пречи да си го направим у дома. Оригиналното швейцарско фондю се приготвя от парчета сирене, термично разтопени с бяло вино в специален уред за фондю, наречен какелон. Те се разтопяват до кремообразна консистенция и се ароматизират в черешова ракия или вишновка.
Сиренето се яде като се потапят кубчета твърд хляб, които се овалват в него с помощта на специални вилици за фондю. След първоначалната си концепция, фондюто се развива и от фермерско ястие се превръща в национално швейцарско ядене, което хората започват да правят не само със сирене.
По технологията и в съдовете за фондю могат да се приготвят много вкусни варианти с месо, риба или зеленчуци – фондю бургиньон, фондю бресан, фондю по моряшки др.
Комплектът Simplon, който сме избрали, е универсален. При него може да се правят всички видове като температурата може да се регулира по всяко време, а периодичната подмяна на горивна паста, характерна за старите фондю комплекти, не е необходима.
10. Жива елхичка от Коледен парк
Ако не признавате изкуствените коледните елхи, които не миришат на планина през зимата, но сте против отсичането на живи дървета преди Коледа, е редно да посетите Коледния парк на Коледна Елхичка в кв. Павлово.
Въпреки че всяка година хиляди коледни елхи намират своето място в българските холове, малка част от тях са живи и щастливи. От Коледна Елхичка предлагат алтернатива на морално остарелите отсечени и пластмасови дървета и предлагат живи дръвчета, които може да взимате всяка година у дома само за коледните празници, след което да ги връщате в коледния им парк.
Имате опция и да запазите елхичката си – на балкона, на вилата, в двора на училището на децата, в парка или в планината. На сайта на организацията има и карта с идеи за места за засаждане, ако нямате такава.
Коледните елхи в парка са отгледани по специален начин, който значително увеличава шанса да оцелеят у вас и след време да бъдат трайно засадени.
Момчетата и момичетата от парка са много любезни, черпят посетителите с чай и с удоволствие дават съвети за добрите практики при отглеждане на щастлива елха.
11. Хлебопекарна Pain Plaisir от Tefal
Подобно на пещта за пица, хлебопекарната като уред направи възможно приготвянето и яденето на вкусен хляб у дома.
Тази, на която сме се спрели, е на Tefal и има цели 17 автоматични програми, с които освен хляб, може да приготвяте сладкиши, конфитюри, бриош, тесто за пица, паста, овесени ядки и зърнени храни.
Специалното при нея е че има три безглутенови програми, които позволяват приготвянето на доста голямо разнообразие от тестени изделия без глутен – за онези, които имат непоносимост към него или просто предпочитат да се хранят без него.
Хлебопекарната има и функция за отложен старт, която позволява след като сте сложили съставките преди да си легнете, да се събудите с готов и омесен, пресен хляб сутринта.
Прясно изпечен хляб в коледната сутрин? Oui, merci.
Нека сега да направим същото упражнение, с което започнахме, но да сменим фразите, от които ни става топло дори когато температурите ударят под нулата.
„Жива елха“. „Чай с шипки и канела“. „Събуждане от песента на миксера в кухнята“. „Разтопено сирене Грюер“. „Вкъщи по чорапи“. „Светеща уличка на бюрото на детето“. „Пресен хляб“. „Честито Рождество!“.
Работят по-добре от грейка, нали?
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: