Коледно дръвче се продаде за £3300 на търг след първоначална оценка £60

„Най-скромното коледно дръвче в света“ доведе до поразителен резултат на търг.

Семплото дръвче, високо 79 см., има 25 клона, 12 звънчета и шест малки свещички. Пъровначалната му оценка варира между 60 и 80 британски лири. Впоследствие обаче то предизвиква глобална битка за наддаване в залата на Hansons Auctioneers в Оксфордшир и накрая се продава за 3 311 паунда.

Удивителният резултат се дължи на „магията на Коледа“, подхранвана от носталгията и историята на едно малко момиче.

Въпреки че е далеч от модерното изобилие, дръвчето е мечта за Дороти Грант, когато тя е на осем години през 1920 г. (Дръвчето е на 123 г. днес)

То е толкова ценно за нея, че тя го пази през целия си живот – и доживява до 101.

Нейната история докосва сърцата на хора по целия свят, според аукционната фирма Hansons, която описа резултата от търга като удивителен.

Дървото е закупено от частен купувач от Обединеното кралство и сега е готово за нов празничен живот.

„Магията на Коледа продължава да живее! Най-скромното коледно дръвче в света има нов дом и ние се радваме както за купувача, така и за продавача.", каза Чарлз Хансън, собственик на Hansons Auctioneers.

Първоначално щеше да бъде купено за нищожна сума, но се продаде за хиляди и това е удивително. Мисля, че се дължи на силата на носталгията. Историята на Дороти отекна сред хората."

Дороти е изключително развълнувана, когато коледната елха пристига в дома ѝ във Форест Роуд, Лафбъроу, Лестършър, през 1920 г. Тогава тя е на 8 и украсява дръвчето с памучна вата, за да имитира сняг.

Дороти Грант умира през януари 2014 г. Тогава дъщеря ѝ Шърли Хол, на 84 г. наследява дръвчето.

„Колкото и просто да беше, Дороти обичаше това дръвче. То бе основна част от семейните тържества в продължение на десетилетия. Фактът, че ѝ носеше такава радост, е смиряващ сам по себе си. Напомня ни, че екстравагантността и излишъкът не са необходими, за да уловим духа на Коледа. За Дороти беше достатъчно да има дръвче. Поколенията от миналото, които не са искали нещо нонстоп, продължават да ни учат на ценен урок.", коментира Хансън.

Шърли Хол смята, че има възможност дръвчето да е било закупено от магазинче в Лондон от баба ѝ.

„Прилича на първите масово произведени изкуствени дървета, които се продаваха от популярния универсален магазин Woolworths. Въпреки това декорацията с червена боя върху дървената му основа, е различна от екземплярите на Woolworths, продавани преди. Може би дървото на Дороти е произведено за скъп универсален магазин в Лондон."

Подобно коледно дърво, закупено в Шотландия, за еквивалента на 6 пенса през 1937 г.,е продадено за 150 паунда в Hansons през 2019 г. Друг екземпляр, открит в Дарби, е пробутан на 420 паунда през 2017 г.

„Но дръвчето на Дороти наистина превъзхожда."

„Продавачът (дъщерята Шърли Хол) реши да се раздели с него, за да почете паметта на майка си. По този начин тя гарантира, че дръвчето ще оцелее като скромно напомняне за живота през 20-те години на миналия век – десетилетие от бум до крах. Въпреки опустошенията от Първата световна война и пандемията от испански грип, имаше нов оптимизъм в тези години. 20-те години на миналия век дойдоха с голям напредък в науката и технологиите.", разказа Хансън.

„Но десетилетието донесе и краха на Уолстрийт от 1929 г. и Голямата депресия. За съжаление войната, последиците от пандемия и икономическата нестабилност все още са с нас. Но както тогава, така и сега, коледната радост никога няма да бъде помрачена.“, завърши той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024