Колеги на Марина Овсянникова: "Всички бяхме изумени и възхитени от смелостта ѝ"

Изумление, възхищение и притеснение - това са реакциите сред колегите на журналистката от руския държавен "Първи канал" Марина Овсянникова, която се появи в ефира на централните новини с плакат с надпис „Не на войната. Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат.“

Овсянникова беше в неизвестност от 12 часа, след като беше задържана от полицията в телевизионния център "Останкино", от който се излъчва програмата на "Първи канал". Четирима адвокати бяха правили опити да се свържат с нея, за да я защитават - неуспешно.

Първоначално ТАСС обяви, че срещу нея е образувано наказателно производство за "разпространение на невярна информация за използването на Въоръжените сили на Руската федерация"

В ранния следобед тя беше изправена пред Останкинския съд в Москва и се оказа, че засега ще бъде съдена по административно производство по члена за "нарушение на организацията или провеждане на събрание, митинг, демонстрация, шествие или протест". Неин защитник ще бъде белоруският юрист Антон Гашинский, който е защитавал София Сапега - приятелката на създателя на опозиционната медия Nexta Роман Протасевич, арестуван след принудително кацане на самолет на Ryanair в Минск през май 2021 г.

Овсянникова може да бъде наказана с глоба до 30 000 рубли (около 480 лв. по настоящия курс) или до 10 денонощия лишаване от свобода за провеждане на "публично мероприятие без подадено уведомление".

Журналистката се разследва и за публично разпространение на умишлено невярна информация относно използването на руските въоръжени сили, престъпление, за което Овсяникова може да бъде глобена от 700 хиляди рубли и лишена от свобода за срок от три до 15 години

Инцидентът провокира коментар и от говорителя на Путин Дмитрий Песков, който обяви поведението на Овсянникова като "хулиганство" и обяви, че "живият ефир на всяка телевизия е особено измерение, където има особена отговорност".

Акцията ѝ в ефира на новинарската емисия "Время" се превърна в световна новина и продължава да се обсъжда от колегите ѝ от Общоруската държавна радио-телевизионна компания (ВГТРК).

"Всички, естествено, бяхме изумени и в същото време бяхме във възторг от смелостта ѝ. Като цяло хората се отнесоха положително. Казваха: "Колко смела постъпка! Mомичето е страхотно, даде им да разберат". Някои реагираха много предпазливо. Един телевизионен водещ питаше какво ли ще се случи с нея оттук нататък. Естествено, че такова нещо не може да остане без последици", казва един от служителите на ВГТРК в интервю за руската онлайн медия Republic. Човекът е пожелал самоличността му да не бъде разкривана.

Той съобщава, че на входа на нюзрума на телевизията, през който водещите минават за студиото, е поставен охранителен пост.

"Явно се страхуват да не дойдат и при нас с плакати. Но в това според мен вече няма смисъл. Външни хора не влизат тук. Но всеки редактор, който работи в новините, може да отиде при водещия по време на ефир. Това се знае от всички. Плакатът може да се нарисува и в последния момент", казва още той.

Служителят на ВГТРК описва настроението в редакцията на новините като доста сходно с поведението на Марина Овсянникова.

"Тук почти всички са недоволни от тази... как ѝ казват, специална операция. Когато войната започна, трима редактори подадоха оставка, а още едно момиче излезе в дискретен отпуск малко по-рано. Аз разбира се, не мога да потвърдя, че го е направила именно заради войната, но предполагам, че е затова", казва той.

Журналистите в държавната медия открито обсъждат, че не разбират защо руската войска нахлу в Украйна: "Излизаш да пушиш и всички говорят само за това. Особено са недоволни от санкциите".

"В моята смяна има един явен "патриот", който не афишира позицията си, но е видимо, че защитава руската страна. Има и такива, които казват: "Сега бързо ще изтрепем всички нацистчета". Но какви нацисти има там?.. Но мнозинството от колегите казват: "Според мен ТОЙ е полудял". Всички разбират кой точно е "той", казва събеседникът на Republic.

Той описва, че от началото на войната "цените се изстреляха в небесата", автомобилите са поскъпнали 2-3 пъти, а за да намери едно лекарство, се налага да пътува до другия край на Москва.

Оказва се, че ръководството на държавната телевизия се опитва превантивно да спре всички евентуални сигнали за недоволство, като вдигнат заплатите на служителите си.

"На 12 март получих заплата в размер на 150%. Както обясниха шефовете ни - това е за добре свършената работа. Разбира се, парите винаги са добре дошли. Но всички разбират, че ни ги дават, за да продължаваме да се занимаваме с пропаганда и да не надигаме глава излишно", казва той.

В ефир е забранено да се използва думата "война". Ако се излъчва видео от Украйна, то е само това, което изпраща официално Министерството на отбраната или е заснето от кореспондентите на телевизията. Не се използва нищо от YouTube или други социални мрежи.

"В апаратната блокираха достъпа до интернет на компютрите. Сега можеш да ползваш интернет само на две места. Това е неудобно, защото понякога на графиците им се налага да направят справка - например за длъжността на даден човек. Главният редактор също има нужда да проверява някои неща - например някое елементарно ударение. Защо го направиха - не знам", казва служителят на телевизията.

Много от журналистите във ВГТРК са започнали да ползват активно VPN, за да избягват държавната цензура над социалните мрежи и медиите: "Как иначе ще разбират какво става? Няма да стане през нашите новини", казва той.

Колкото до постъпката на Марина Овсянникова, той коментира, че "вероятно всичко ѝ е дошло до гуша".

"Та сама каза, че баща ѝ е украинец. Всички очакваме това да свърши колкото може по-бързо. И не само войната, а всичко. Ако разбирате какво имам предвид", казва той пред Republic.

Журналистката Фарида Рустамова описва Марина Овсянникова като човек с дългогодишен стаж в международния отдел на дирекцията за информационни програми на "Първи канал".

Овсянникова е работила в подразделението, което се занимава с видеообмена и не е писала текстове за ефир.

"В нейните задачи влиза превод на руски език от пряката реч на чуждестранни политици, бизнесмени, културни дейци и обикновени хора, както и производство на видеообзор. Може да се каже, че е била винт в голямата машина за подготовка на новинарските програми на "Първи канал", казва тя.

Колегите на Овсянникова са изненадани от постъпката ѝ, защото не са чували да обсъжда политически теми.

Новинарската емисия "Время" се излъчва на живо три пъти на ден. В студиото има служители по охраната - един от тях стои на няколко метра от водещия.

Вероятно не са спрели Марина Овсянникова, защото е стар служител на медията.

"Освен това по време на ефир при водещия може да дойдат гримьори, за да поправят грима, или редактори, за да донесат нещо. Колегите на Овсянникова се шегуват нервно, че повече няма да пуснат никого на работа с кадастрон", пише Фарида Рустамова.


Редактор на руския "Първи канал" се появи по време на централните новини с плакат "Спрете войната"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024