Редактор на руския "Първи канал" се появи по време на централните новини с плакат "Спрете войната"

Централната емисия новини по руския "Първи канал" тази вечер определено ще остане в историята. Марина Овсянникова, редактор в руската национална телевизия, застана в ефир зад водещата на новините с плакат „Без война, спрете войната! Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат.“

"Спрете войната! Не на войната!", скандираше редакторката в ефира на националната телевизия, докато водещата продължаваше да чете новините. Овсянникова остана в кадър в продължение на няколко секунди, преди "Първи канал" да превключи към друг репортаж, за да я свали от ефир.

Държавната информационна агенция ТАСС съобщи, че от "Първи канал" разследват „инцидента“ по време на живото предаване. От агенцията потвърдиха, че появилата се на екрана жена, е Марина Овсянникова и тя вече е задържана.

Видео, показващо появата на Овсянникова в централната новинарска емисия на "Първи канал", бързо се разпространи в социалните мрежи. А журналисти от целия свят изразиха възхищението си от смелата постъпка на редакторката.

Джулия Дейвис, колумнист в The Daily Beast, определи постъпката на Марина Овсянникова като „фантастична“. Дейвис коментира и информацията на ТАСС, че редакторката е задържана:

„Марина Овсянникова е била задържана от полицията. Тя е разпитвана. Руските държавни медии казват, че тя е изправена пред административни обвинения, но аз не вярвам нито на Кремъл, нито на неговите рупори. Молете се за безопасността на Марина“, написа Джулия Дейвис в своя профил в Twitter.

В социалните мрежи се разпространява видео на Марина Овсяникова, което тя записва преди появата си на екрана по време на централните новини на "Първи канал". В него Овсяникова казва следното:

„Това, което се случва в момента в Украйна, е престъпление. Русия е държава-агресор. А цялата отговорност за тази агресия е на съвестта на един човек - Владимир Путин.

Баща ми е украинец, майка ми е рускиня. Те никога не са били врагове. Тази огърлица около врата ми означава, че Русия трябва незабавно да спре тази братоубийствена война и нашите братски народи да сключат мир помежду си.

За съжаление, през последните няколко години работех в Първи канал, популяризирайки кремълската пропаганда и в момента много се срамувам от това. Срам ме е, че позволих да се изричат лъжи от телевизионния екрани, че позволих руските хора да бъдат зомбирани.

Ние мълчахме, когато всичко това едва започваше през 2014 г. Не излязохме на протест, когато Кремъл отрови Навални. Продължихме тихо да наблюдаваме този нечовешки режим.

Сега целият свят се отвърна от нас. Десет поколения наши потомци няма да могат да измият срама от тази братоубийствена война."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024