Колко печели директорът на Apple Тим Кук за една година? Снимка: © Getty Images

Когато управляваш компания като Apple и я изведеш до пазарна капитализация от 3 трилиона долара (макар и за ден) - със сигурност може да разчиташ на подобаващо възнаграждение.

В случая на Тим Кук - финансовата 2021 г. за него приключва с 98 734 394 долара под формата на заплата, добавки, осигуровки, служебно-покрити разходи и акции.

Отчетът са парите на главния изпълнителен директор беше внесен от Apple пред Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC). Компанията завършва годината с 33% ръст на приходите и над 365 милиона долара от продажби между септември 2020 и септември 2021 г.

Средният приход на служителите в Apple е 1447 пъти по-нисък от този на главния изпълнителен директор, показват данните, отчетени в SEC.

"Само" 3 милиона долара от годишните доходи на Тим Кук са официалната му заплата - т.е. тя представлява около три процента от парите, които е спечелил през изминалата година.

Най-големият дял от средствата му се дължат на 82,3 млн. долара, които ще му бъдат предоставени под формата на акции и опции. През септември 2020 г. Apple обяви, че ще предостави на Тим Кук 336 987 ограничени акции като част от 5-годишен договор. Това е първият случай от 2011 г. насам, в който Кук се възползва от правото да получава част от възнаграждението си под формата на дялове в компанията. По това време цената на акциите е била около 112 долара.

Първата част от акциите ще му бъдат прехвърлени на три отделни транша през 2023 г. Той ще получи дяловете дори ако реши да се оттегли от поста си.

До 2025 г. той би могъл да заслужи общо 1 001 961 акции на Apple - т.е. ако бизнесът продължава да процъфтява, собствените му доходи ще растат пропорционално. Ако междувременно се случи сериозен провал в показателите на Apple, Кук рискува да не получи нищо от този пакет.

Още 12 милиона долара от годишното възнаграждение на Тим Кук е бонусът, който той взима заради постигането на годишните цели на Apple за финансови резултати и екологична устойчивост.

1,39 млн. долара от годишните доходи на Тим Кук са в графата "други компенсации" - това са средствата за личния му самолет (712 488 долара), охрана (630 630 долара), добавка към пенсионния му план (17 400), премии по застраховката живот и 23 077 долара под формата на обезщетение за невзети отпуски.

Причината, поради която Apple плаща толкова много средства за пътуванията на Кук, не се дължи на личните му предпочитания - политиката на компанията е директорът да пътува с частен самолет заради съображения за сигурност.

Обяснението на компанията за изчисляването на възнаграждението му е свързано както с мащабите и резултатите от бизнеса на Apple, така и с показателя за печалбата на компанията под управлението на Кук в сравнение със сходни компании като Alphabet (Google), Microsoft, Amazon и Meta (Facebook).

Използвано е и сравнение с още една категория компании, които Apple смята за сходни - такива, които имат "иконични брандове или са лидери в индустрията си, за растежа си разчитат в значителна степен на научни изследвания и иновации, като изискват висококвалифицирани служители".

В тази група попадат 3M, Boeing, General Electric, Nike, Pfizer, Tesla, American Express, Coca Cola, Johnson&Johnson, PepsiCo, Procter & Gamble, и UnitedHealth Group.

CNBC напомня, че през 2015 г. Тим Кук е обявил намеренията си да дари богатството си за благотворителност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024