Възможно ли е нищото да бъде творба на изкуството? Ако попитате италианския художник и скулптор Салваторе Гарау, отговорът е „да“.

67-годишният творец продаде невидима скулптура за 15 хиляди евро. Нематериалната творба носи името „Io Sono“ („Аз съм“). Тя съществува, но в съзнанието на създателя, твърди самият Гарау, наричан от някои „луд“, а от други – „гений“, заради това, че е успял да продаде нищото.

„Вакуумът не е нищо повече от пространство, запълнено с енергия. Дори и да го изпразним, според принципа за неопределеност на Хайзенберг, вакуумът има тежест. Оттам следва, че притежава енергия, която се кондензира и се трансформира в малки частици, които попадат у нас“, казва той, цитиран от Italy 24.

Това не е първата подобна статуя на родения в Сицилия художник и скулптор. През февруари той създаде „Буда в съзерцание“ и я „постави“ в центъра на Милано. Всеки имаше възможност да „види“, или по-скоро да усети, скулптурата му, изложена в квадрат със страна 1,5 м в средата на площада.

„Аз съм“ беше продадена на търг, организиран от аукционната къща Art-Rite в Милано, която предлага творби на съвременното изкуство. Началната цена беше 6000 евро, но след наддаване между няколко души достигна до 15 хиляди евро.

Името на купувача не е известно. Той обаче получи инструкции от Салваторе Гарау къде да постави скулптурата. „Трябва да я прибере в частен дом, в стая, в която няма други подобни конструкции, и да я постави в центъра. Скулптурата трябва да заеме квадрат със страна 150 см“, каза творецът.

Купувачът получи специален сертификат, който гарантира, че именно той притежава оригинала.

Според Гарау – творбата му има „историческа стойност“ и представлява „перфектна метафора на нашето време“. Тъй като тя е напълно невидима, не може да бъде копирана или репродуцирана онлайн. Творбите на Гарау не вредят и на околната среда, отбелязват от Art-Rite в описанието на скулптурата.

„Когато реша да изложа нематериална скулптура в дадено пространство, то ще събере в себе си определено количество и плътност на мислите в една-единствена точка. Така се създава творба, която всеки може да си представи под различна форма“, казва екстравагантният художник.

Гарау е роден през 1953 г. в Санта Джуста на остров Сардиния. Завършил е Академията за изящни изкуства във Флоренция, а освен това е бил и барабанист на рок групата Stormy Six през 70-те години на миналия век. След разпадането ѝ става художник.

Първата си изложба представя през 1984 г. Участвал е в изложението „Биенале на Венеция“ и е представял творби в Европейския парламент в Страсбург през 2003 г.

Две години по-късно рисува абстрактна картина с големина цели 200 кв м, която е от PVC и покрива скелето на сградата „Корсо Магента“ в Милано, която е в процес на ремонт.

Гарау е създал няколко стенописа в църкви в Сардиния, а някои от творбите му са изложени в Музеите на изкуството в Милано и в Болоня.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас