Възможно ли е нищото да бъде творба на изкуството? Ако попитате италианския художник и скулптор Салваторе Гарау, отговорът е „да“.

67-годишният творец продаде невидима скулптура за 15 хиляди евро. Нематериалната творба носи името „Io Sono“ („Аз съм“). Тя съществува, но в съзнанието на създателя, твърди самият Гарау, наричан от някои „луд“, а от други – „гений“, заради това, че е успял да продаде нищото.

„Вакуумът не е нищо повече от пространство, запълнено с енергия. Дори и да го изпразним, според принципа за неопределеност на Хайзенберг, вакуумът има тежест. Оттам следва, че притежава енергия, която се кондензира и се трансформира в малки частици, които попадат у нас“, казва той, цитиран от Italy 24.

Това не е първата подобна статуя на родения в Сицилия художник и скулптор. През февруари той създаде „Буда в съзерцание“ и я „постави“ в центъра на Милано. Всеки имаше възможност да „види“, или по-скоро да усети, скулптурата му, изложена в квадрат със страна 1,5 м в средата на площада.

„Аз съм“ беше продадена на търг, организиран от аукционната къща Art-Rite в Милано, която предлага творби на съвременното изкуство. Началната цена беше 6000 евро, но след наддаване между няколко души достигна до 15 хиляди евро.

Името на купувача не е известно. Той обаче получи инструкции от Салваторе Гарау къде да постави скулптурата. „Трябва да я прибере в частен дом, в стая, в която няма други подобни конструкции, и да я постави в центъра. Скулптурата трябва да заеме квадрат със страна 150 см“, каза творецът.

Купувачът получи специален сертификат, който гарантира, че именно той притежава оригинала.

Според Гарау – творбата му има „историческа стойност“ и представлява „перфектна метафора на нашето време“. Тъй като тя е напълно невидима, не може да бъде копирана или репродуцирана онлайн. Творбите на Гарау не вредят и на околната среда, отбелязват от Art-Rite в описанието на скулптурата.

„Когато реша да изложа нематериална скулптура в дадено пространство, то ще събере в себе си определено количество и плътност на мислите в една-единствена точка. Така се създава творба, която всеки може да си представи под различна форма“, казва екстравагантният художник.

Гарау е роден през 1953 г. в Санта Джуста на остров Сардиния. Завършил е Академията за изящни изкуства във Флоренция, а освен това е бил и барабанист на рок групата Stormy Six през 70-те години на миналия век. След разпадането ѝ става художник.

Първата си изложба представя през 1984 г. Участвал е в изложението „Биенале на Венеция“ и е представял творби в Европейския парламент в Страсбург през 2003 г.

Две години по-късно рисува абстрактна картина с големина цели 200 кв м, която е от PVC и покрива скелето на сградата „Корсо Магента“ в Милано, която е в процес на ремонт.

Гарау е създал няколко стенописа в църкви в Сардиния, а някои от творбите му са изложени в Музеите на изкуството в Милано и в Болоня.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Математикът на НОЩ Николай Витанов също е сред новоизбраните академици на БАН

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете

Рашков: Вътрешен министър на Борисов е бил на заплата при наркотрафикант

Шеф на пътна фирма изнесъл милиони в ОАЕ, заяви вътрешният министър

БЕХ ще плати дълговете на "Топлофикация" към "Булгаргаз" срещу дял от дружеството

Енергийният холдинг иска да вземе част от "Топлофикация София"

Раненият режисьор: Алек Болдуин насочи пистолета към камерата и той гръмна изведнъж

Джоел Соуза даде показания след случайния инцидент, при който загина 42-годишна операторка