Колко струва един PCR тест за коронавирус? Кой плаща цената? И наистина ли има огромни разлики между стойността му в България и в други страни в Европа?

Тези въпроси се оказаха тема на дискусии в социалните мрежи, след като беше разпространена германска лабораторна фактура от месец юни, съдържаща надпис "отрицателен тест за Covid" и цена от 18,74 евро. Много бързо заблудата беше опровергана: изследванията на здравно-осигурени пациенти с направление са безплатни и се покриват от касата.

Документът всъщност показва фиксираната такса за хигиенни мерки в контекста на пандемията - това са признатите разходи за защитно облекло, дезинфектанти или други предпазни материали в лекарския кабинет.

Решението за добавяне на тази такса с коефициент 2,3 над обичайното й ниво важи от месец май само при непосредствен и личен контакт между медик и пациент.

Както в България, така и в Германия диагностичното изследване за Covid-19 (PCR-RT тест) се плаща от здравноосигурителната каса, когато тестваният пациент е изпратен в лабораторията по лекарско направление.

В Германия лицата, които подлежат на безплатно тестване, са определени по критерии на института "Роберт Кох" - вкл. симптоматични пациенти, контактни лица, обитатели на социални домове, персонал в болниците или извънболничните заведения, жители на епидемично-рискови райони (например, с повече от 50 положителни проби на 100 000 души в рамките на 7 дни).

Ако човек пожелае да си направи тест без направление, има такава възможност, но ще трябва да покрие разходите сам. Цената зависи от местоположението на пациента - според данни на RND, тестът за частни клиенти в Хамбург струва между 128 и 147 евро. В Дюселдорф тестът е дори по-скъп - между 204 и 234 евро, като допълнително може да бъде начислена такса за материали.

В Бавария се обсъжда да се въведе безплатно изследване по летищата за всички хора, които се прибират от почивка, така че да се засече "вносът" на инфекция още при влизането на територията на провинцията. Идеята се подкрепя от министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер, но все още не е влязла в действие.

В България НЗОК също плаща тестовете на симптоматичните пациенти и контактните лица. Всеки, който има съмнения за заболяване, но няма проява на болестта и не е в списъка на РЗИ за контакт с положителен случай, може да се тества в частна лаборатория на свои разноски. Цените за експресно изследване може да стигнат до 190 лева, но обичайната стойност на PCR-теста без лекарска препоръка (с резултат за 48 часа) е от 80 до 120 лв.

От 20 юли УМБАЛСМ "Пирогов" започна собствена програма за тестване на граждани, които планират пътуване в чужбина. Няколко държави, вкл. Гърция и Австрия, вече изискват документ за отрицателна проба за Covid-19 поне 72 часа преди влизането в страната.

"Пирогов" издава и сертификат на английски език, като резултатите се получават в рамките на следващия ден. Цената на един тест зависи от това дали човек го прави самостоятелно или в група със своето семейство. Цената на индивидуален тест е 100 лв., за двама – 200 лв., семейният пакет за 3 човека е 270 лв, а за 4 човека е 350 лв.

С други думи - ако има разлика между стойността на услугата за изследването, тя показва по-ниското заплащане на българските здравни служби, а не надценяването им спрямо европейските лаборатории.

Във Франция PCR-тестовете на пациентите с направление се заплащат от Националната каса за здравно осигуряване, като стойността им за територията на цялата страна е фиксирана на 54 евро. Някои центрове изискват цената да се заплати предварително от пациента - в този случай касата ще му възстанови пълната сума срещу фактурата.

Изследванията във Франция се правят на три групи хора - пациенти, които проявяват симптоми на Covid, контактни лица (с които са се свързали и здравните власти), при предстояща хоспитализация и при определени групи от обществото, които подлежат на по-активно тестване - хора с влошено здраве, обитатели и работници в домове за социални грижи, където е потвърден поне един случай на Covid, както и жители на "уязвими" региони (според гъстотата на населението или отдалечеността от здравни грижи).

В Австрия PCR-тестът по лично желание (без препоръка на лекар) също се заплаща от конкретното лице, като цените варират между 110 и 220 евро в зависимост от времето за изчакване на резултата. Летището във Виена беше един от първите международни транспортни пунктове, които започнаха да предлагат доброволно изследване, като цената на услугата е 190 евро. Пробите се обработват сравнително бързо - ако се тествате преди 14 ч., сертификатът ще е готов в рамките на същия ден.

Националната здравна служба на Великобритания също покрива цената на теста, когато пациентът отговаря на определени критерии - наличие на симптоми, лекарско изискване (например, при предстоящ прием в болница за операция), или за жители на Лестър, където в последните седмици има пик на епидемията.

Цената на частното PCR изследване във Великобритания е около 125-130 паунда на индивидуален тест, като стойността може да се намали, ако се правят семейни проби.

В Испания частните лаборатории таксуват средно около 150 евро за PCR-тест, като резултатът се чака между 3 и 5 дни. Местните медии съобщават, че броят на желаещите да се изследват е доста висок, а доставките на материали понякога се бавят. Повечето от лабораториите настояват клиентите им да запишат час за тестване по телефона.


Прочетете още:

Ваксината на Оксфорд за Covid-19 е "безопасна и тренира имунитета"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"

Радан Кънев: Мечтата за приобщаването на Русия към Запада е наивна

Дебат в Брюксел по върпоса трябва ли Западът да изолира Русия