Снимка: © Getty Images

Разработката на ваксина срещу Covid-19 на група учени от Оксфордския университет в партньорство с AstraZeneca е показала обнадеждаващи резултати при първата фаза на изследването й върху хора. 

Според данни на BBC - ваксината е показала, че няма вредни ефекти върху човешкото здраве, като стимулира имунната система да произвежда антитела и бели кръвни телца, които биха могли да се справят с инфекцията от коронавирус.

Резултатът е на база на имунизирането на 1077 души с експерименталня препарат. Изследванията за ефектите му ще продължат и занапред, за да се установи дали ваксината е достатъчна, за да създаде защита за организма срещу евентуално заразяване с коронавируса. 

BBC съобщава още, че Великобритания вече е поръчала 100 милиона дози от ваксината на Оксфорд. Пълните резултати от изследването ще бъдат публикувани в медицинското списание The Lancet. 

Ваксината ChAdOx1 nCoV-19 е създадена на базата на генетично модифициран вирус, който причинява настинка при шимпанзета. Вирусът е променен по такъв начин, че да не причинява заболяване при хората и да се доближава максимално до новия коронавирус. Това е постигнато чрез пренос на генетичните елементи на т.нар. шипов протеин на SARSCov2 във ваксината. 

Резултатите от изследването са показали, че ваксината успява да доведе до Т-клетките и ключът към имунитета срещу коронавируса в срок от 14 дни след инжектирането й в тялото на пациента. Пикът на антителата е достигнат на 28-мия ден след имунизацията. Изпитанието на ваксината е скорошно и все още няма данни за периода, в който потенциалният имунитет срещу Covid-19 издържа. 

Препаратът е безопасен за здравето, но при 70% от тестваните хора са се развили странични ефекти като температура или главоболие

Изследването все още не е доказало дали хората, получили ваксината, имат пълен имунитет срещу Covid и дали препаратът би смекчил симптомите при евентуално заболяване. Проучванията ще продължат и извън Великобритания. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?