Колкото повече, толкова повече: Кои са най-големите IT работодатели в България Снимка: © Unsplash

Репликата „колкото повече, толкова повече“ на Мечо Пух олицетворява красноречиво ситуацията в IT сектора в България. Разнородните компании в него са все по-важни за икономиката, отпечатъкът им в БВП на страната расте постоянно. А онова, което в най-голяма степен ги спира да растат, твърдят те, е липсата на хора. С други думи: колкото повече експерти, толкова повече свършена работа и ръст на бизнеса, респективно добавена стойност за националното стопанство.

Каква е ситуацията в момента?

Индустрията на високите технологии продължава да бележи силни резултати и числата показват това. През 2022 г. ICT браншът достига 4,5% от БВП, носи 25,9% повече приходи на годишна база и постига тези резултати благодарение на около 50 хиляди заети, показа последният БАСКОМ Барометър (ежегодният доклад на Българската софтуерна асоциация за състоянието на сектора).

Бизнесът с изнесените услуги, т.нар. аутсорсинг, пък представлява 5,9% от БВП към 2021 г., през която е увеличил оборота си с 22,4% и е добавил 10 000 нови служители (с което те вече достигат 89 000), казват от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST).

И двете браншови организации прогнозират продължаващ ръст на приходите и посочват дефицита на кадри като основно предизвикателство пред развитието на компаниите. Част от глада за служители се очаква да бъде задоволен чрез облекчаването на процедурата по издаване на „Синя карта“ за специалисти от трети страни.

През януари парламентът най-накрая гласува дългоочакваните промени, които ще улеснят вноса на кадри от страни като Украйна, Молдова, Азербайджан. Тромавата процедура спъваше желаещите кандидати и работодатели да минават през нея, в резултат на което годишно се издаваха едва по няколкостотин (за периода от 2017 г. до края на 2021 г. новоиздадените разрешителни са 1137). Очакванията са, че с облекчаването на режима ежегодно ще пристигат по няколко хиляди IT експерти от страни извън ЕС.

Любопитно на този фон е кои са най-големите работодатели в IT сектора по брой служители. Платформата за обяви в технологичната индустрия Dev.bg картографира фирмите в страната, като ги раздели на български и чуждестранни и ги подреди единствено по броя на IT заетите в IT екипите им.

Анализът им показва, че общият брой IT служители в компаниите с централа в България към края на януари 2023 г. достига 13 547 души, а на тези в чужбина 29 549 (б.р. – числата от БАСКОМ и AIBEST отразяват заетите в секторите изобщо, не само IT експертите).

При българските активните обяви за работа надхвърлят 650 през февруари, а при чуждестранните са 1051.

От 50-те български организации с най-голям брой IT служители 38% предоставят IT консултантски и аутсорсинг услуги, 26% са продуктовите компании, а 10% са доставчици на услуги, които включват трите големи телекома в страната.

Подадената разбивка при чуждестранните е географска. Според нея централните офиси на повече от половината от тях са базирани в три страни – САЩ (35%), Великобритания (19%) и Германия (16%). Но има много други държави, които разчитат на българските IT таланти, като:

  • Швейцария (SoftwareOne, Louis Dreyfus, Luxoft),
  • Ирландия (Experian, Accenture, PokerStars),
  • Франция (Atos, Codix, Ubisoft, Gameloft, Proxiad),
  • Израел (SolarEdge, Matrix Global Services, Cognyte, Tarya Fintech),
  • Белгия (KBC Global Services, Effortel) и пр.

Ето и топ 20 на най-големите български компании по брой IT служители

Ето и топ 20 на най-големите чуждестранни компании по брой IT служители


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024