Комисията за имунитетите се разпусна заради липса на кворум Снимка: © Getty Images

Първото заседание на комисията, която се занимава с имунитетите на Бойко Борисов, Даниел Александров и Димитър Аврамов, се провали заради липса на кворум.

Само петима депутати от общо 8 избрани депутати се събраха на срещата - Никола Минчев и Димитър Найденов (ПП-ДБ), Хамид Хамид (ДПС), Рая Назарян (ГЕРБ) и Николай Дренчев (Възраждане).

Формално - мнозинството трябваше да е достатъчно за начало на работа. В решението на парламента, с което се избира съставът ѝ, е записано, че в нея членуват 12 души - по двама от всяка парламентарна група.

Тъй като БСП и "Има такъв народ" отказаха да излъчат свои представители, останаха само осем човека. Отсъствието на трима от тях явно е достатъчно за анулиране на заседанието. В случая - не са присъствали Десислава Атанасова, Гюнер Ахмед и Петър Петров.

Комисията все още няма и редовно избран свой председател, след като кандидатурата на Хамид Хамид беше отхвърлена при съставянето ѝ от пленарната зала.

Депутатът от ДПС е предложил председателят на парламента Росен Желязков да поиска разрешение от наблюдаващите прокурори материалите по трите дела да бъдат разглеждани на открити заседания, съобщава БТА.

Опозиция срещу разгласяването на данни от разследването, което би било най-интересно по отношение на "Барселонагейт" срещу Бойко Борисов, е дошла едновременно от страна на представителите на ГЕРБ и "Възраждане" - според тях това би "попречило на процеса в съдебна фаза".

Комисията има краен срок за работа до 18 юли - по нищо не личи дали ще успее да свърши работата, за която беше формирана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024