Комисията за "Историческия парк" алармира за серия нередности в бизнеса на Ивелин Михайлов

Икономистът от БАН Григор Сарийски, който работеше заедно с "Възраждане" по подписката срещу приемането на еврото, направи силно критичен анализ на дейността на "Историческия парк" на Ивелин Михайлов.

Сарийски беше поканен като експерт в анкетната комисия, която беше свикана по искане на отцепниците от "Величие" и беше подкрепена от "Възраждане".

Той направи уговорка, че има наблюдения само от публично достъпните финасови отчети и свидетелства на хора, които сигнализират за проблеми около възвращаемостта на инвестицията им.

Икономистът описа поредица от разминавания между публичните заявки на дружеството на Михайлов и реалната оценка на активите му, като нарече "нереалистични и непостижими" обещаванията давани на т.нар. инвеститори в Парка.

Самите те не са получавали акции в дружеството и не са вписани в книгата на акционерите, въпреки че Михайлов публично предлагаше пакети срещу обещания за висок дивидент преди години. Последният регистриран финансов отчет е за 2021 г., т.е. не е ясно какво се е случило с активите и пасивите в последните две години.

Комисията за финансов надзор, която трябваше да санкционира тази практика заради несъответствие с лицензионния режим, реши да прехвърли казуса към прокуратурата, но резултат няма и до днес.

За нередностите в дружеството имаше дългогодишни журналистически разследвания в "Капитал", но институциите ги игнорираха до момента, в който Ивелин Михайлов създаде партия и успя да я вкара в Народното събрание на 9 юни 2024 г.

Според Сарийски, публичните отчети на "Историческия парк" показват, че е с отрицателен капитал и няма как да изплаща дивиденти, защото тепърва трябва да избие загубите си, ако иска да продължи да съществува.

Информацията, подавана до потенциалните инвеститори, не е била реалистична. Някои от тях са карани да подписват записи на заповеди и да платят в брой - т.е. да дадат парите си "на заем", при това не на "Историческия парк", а на свързано ООД.

Тези сателитни фирми всъщност могат да бъдат опразнени и задълженията да бъдат прехвърлени на малоимотни граждани, а хората, които очакват парите им да се увеличат, ще останат на загуба, коментира той.

Депутатите от ИТН се усъмниха, че Паркът изобщо има посещаемост в мащаб на 600 000 души на година, като дадоха пример с отчисления турситически данък от нощувки в община Ветрино - оказва се под 1000 лв. и то не идва от обекта на Михайлов, а от къща за гости в друго село.

Сарийски напомни още, че друга фирма на Ивелин Михайлов е била санкционирана преди години от БНБ заради упражняване на прикрита "банкова" дейност чрез събиране на пари от вложители и раздаването им като кредити на други лица.

Плащането на "инвестициите" в брой вероятно означава и че тези средства не влизат повече в банковата система, а се раздават на ръка като заплати или други разходи, за да се укриват данъци, коментира Сарийски.

Един от вложителите Симеон Иванов присъстваше в комисията в Народното събрание, като съобщи, че 10-те хиляди лева негов заем към служител на парка са били върнати едва в деня на заседанието.

Договорът му е бил с човек на име Мирослав Стоянов, като условието е било Иванов да получава 1% лихва на месечна основа.

Бивш охранител и пострадал "инвеститор" в "Историческия парк" се яви на изслушването и разказа, че Михайлов му дължи над 450 000 лв. по неплатени фирмени фактури и още стотици хиляди левове по линия на лично вложени пари в парка.

Стефан Калчев свидетелства, че основателят на ИП е раздавал заплати в брой на работниците по строителните обекти, като е държал средствата в сакове в багажника на автомобила си".

Изслушванията по темата ще продължат на следващо заседание, на което са поканени изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, вътрешният министър и главният секретар на МВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024