Съставът на Комисията за разглеждане на новия проект за конституция се е събирал само веднъж от създаването си преди месец, като единственото заседание е продължило около 15 минути. Това стана ясно от интервю на председателя й Десислава Атанасова (бивш здравен министър в първия кабинет на ГЕРБ) за "120 минути". 

Атанасова отказа да обяви кои са експертите-конституционалисти, които парламентарната комисия е привлякла като съветници за работата по проекта.

Стана ясно само, че доскорошният министър на правосъдието Данаил Кирилов, който отговаряше за изработването на първия вариант на текста (описан от Атанасова като "злополучен"), не е поканен сред тях.

Очаква се имената им да бъдат съобщени в някое от следващите заседания на комисията, което вероятно ще се проведе онлайн.  Атанасова обяви, че бивши членове на КС се притеснявали да участват във формати като кръгли маси заради напредналата си възраст и че те ще дадат становища в писмен вид. 

"В настоящата обстановка е недопустимо и невъзможно да се проведат заседания с оглед на факта, че пандемията наистина взема жертви", казва още тя. 

Комисията трябваше да събере 18 членове от всички парламентарни групи, плюс независими депутати. Както БСП, така и ДПС отказаха да участват в нея, като в крайна сметка успяха да се съберат само 10 народни представители. Срокът на работата й изтича след месец.

Атанасова отхвърля обвиненията от страна на опозицията, че ГЕРБ и "Патриотите" целят да спечелят време и нямат намерения за конституционна реформа. В същото време тя защити оставането на коалицията на власт.  

"Има избори след няколко месеца. Представяте ли си оставка на правителството в този момент? Без бюджет, без обезпечени плащания, включително в здравната, социалната и образователната система. На фона на тази пандемия кой ще носи отговорността?", пита тя. 

Атанасова изпадна в конфузна ситуация, след като обърка цитат на беларуския президент Александър Лукашенко с изказване на Бойко Борисов. 

Водещата на предаването Мария Цънцарова я помоли да каже чии са тези думи: "Нуждаем се от нова конституция. Ще предам правомощията си по конституция, но не под натиск или чрез улицата ". 

Отговорът на Атанасова беше "Бойко Борисов", а след като беше поправена, тя каза, че не вижда никакъв паралел между двете личности и държави. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба