Компании от САЩ са на 4-то място сред преките инвеститори в България

Компании от САЩ са на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България, като ново изследване показва ръст на вложенията в българската икономика в последните години. Данните бяха представени по време на бизнес закуска на Американската търговска камара в България с българското правителство, начело с премиера Николай Денков, финансовия министър Асен Василев, министрите на икономиката и образованието Богдан Богданов и Галин Цоков и други представители на изпълнителната власт.

Събитието, което се проведе днес в София, събра над 250 гости и отбеляза 120 години от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ.

За периода 1990 - 2022 инвестициите на САЩ в страната възлизат на над 5,5 млрд. лв., като през 2018 г. проучването е отчело над 4 млрд. лв. - това показва ръст от 1,5 млрд. лв. за 4 години.

Инвеститорите са създали почти 41 000 работни места в регионите на Разград, Севлиево, Исперих, Добрич, Велико Търново, Раковски, София и др. Повечето от американските инвеститори са съсредоточени в секторите производство, енергетика, информационни и комуникационни технологии, търговия и други 7 икономически сектора.

Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България, представи основните акценти от последния доклад на камарата за инвестициите в България. Анализът е изготвен от Института за пазарна икономика. Освен за американските, данни има и за канадските вложения, които достигат до 1,1 млрд. лв. за изследвания период, открити са близо 5 200 работни места в три региона, като браншовете са предимно минната индустрия и споделените услуги.

Докладът отчита и ръст на вноса и износа между страните, като търговският обмен със САЩ след 2020 г. расте и през 2022 г. достига 834 милиона долара. Основната причина е повишеният внос на втечнен природен газ от САЩ за Европа, след като Русия започна непровокираната си война в Украйна и едностранно спря доставките на руски газ за някои европейски страни, сред които България и Полша. Износът на България към САЩ също бележи устойчив ръст и е около 2% от общия износ, показват от Американската търговска камара.

В срещата на Камарата с българското правителство днес са обсъдени стратегически теми като устойчивото икономическо развитие, върховенството на закона, образованието, енергийната стратегия (в т.ч. диверсификация и декарбонизация), здравеопазването, обществените поръчки и др.

„Американска търговска камара със своето широкообхватно портфолио от мрежа, експертен капацитет, опит и възможности за контакти е сред най-надеждните партньори в бизнес общността в България на всяко едно правителство, което има евроатлантическа ориентация, има за цел да осъществи нужните реформи в множество области, като здравеопазване, енергетика, образование, отбрана, пазар на труда, дигитализация и др. Нашето последно проучване за американските инвестиции в България показва, че има значителен ръст на инвестиции от САЩ и Канада у нас. Тези впечатляващи данни носят нов прочит за значимостта и дългосрочните взаимоотношения в редица области", каза на свой ред пред аудиторията Андриа Брулет-Родригез, заместник-посланик на САЩ у нас.

Тя обаче добави, че ръстът би могъл да е още по-голям, ако в България се прилага в по-голяма степен принципа на върховенството на закона, премахне се ненужната бюрокрация, и обществените поръчки в редица сектори станат по-прозрачни.

"Ние сме готови да работим заедно, за да направим България едно по-добро място за инвестиции и за нейните граждани“, каза и Оливие Маркет при откриване на събитието.

Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 28 години. Тя обединява над 330 американски, мултинационални и български компании.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024