Компания на Мъск успешно присади чип за връзка между човешки мозък и компютър Снимка: © Getty

Компанията Neuralink на милиардера Илон Мъск успешно е имплантирала мозъчен чип на човек, който би могъл да се използва при хора със затруднения с движението.

Имплантът, наречен "Телепатия", ще е предназначен за хора, които не могат да използват ръцете или краката си и ще може да контролира телефон, компютър или друго устройство само със силата на мисълта, съобщи Мъск в притежаваната от него платформа X (преди Тwitter).

"Представете си, ако Стивън Хокинг можеш да комуникира по-бързо от най-бързата машинописка или участник в търг. Това е целта," написа Мъск.

Пациентът, на когото е присаден имплантът, вече се възстановява, а първите резултати показват, че са регистрирани нервни импулси и пикове на неврони, казват от компанията, чиято основна цел е да свърже човешкия мозък с компютрите, за да се бори с тежки неврологични състояния.

Компанията на Мъск не е първата, която извършва подобен опит. Тя получи разрешение за имплантирането на мозъчен чип на човек през май, като това се очаква да е само началото на шестгодишно проучване, при което робот поставя 64 влакна, по-тънки от човешки косъм, в частта от мозъка, която контролира движенията.

По този начин, чрез батерия, която ще се зарежда по безжичен път, имплантът ще може да записва и предава сигнали от мозъка към приложение, което ще разпознава кога съответният човек се готви да извърши дадено движение.

Neuralink обаче изостава с около две десетилетия от първите подобни интервенции - през 2004 компанията Neurotech също успя да присади връзка между мозък и компютър. И компанията Precision Neuroscience се опитва да помогне на хора с парализирани крайници.

Новината от Neurolink идва на фона на съобщение по-рано този месец, че фирмата е глобена за нарушаване правилата на министерството на транспорта на САЩ при превоза на опасни товари.

Срещу компанията вече имаше имаше разследвания заради експерименти с животни и опасения за нехуманно отношение към тях.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024