Снимка: © Getty Images

Inditex, компанията-майка на Zara, Massimo Dutti, основана от Амансио Ортега - един от най-богатите мъже на планетата, обяви, че предоставя на правителството целия си логистичен капацитет, за да се внесе от Китай медицинското оборудване, от което се нуждаят болниците в Испания.

Текстилната компания няма да уволнява работници заради кризата, въпреки че модната индустрия е една от най-засегнатите сфери на икономиката, заедно с туризма.  През последната година фирмата е реализирала нетна печалба от около 3,64 млрд. евро.

В свое изявление модният гигант казва, че предвид мерките, предприети от правителството на Испания, президентът на Inditex Пабло Исла ще даде указания за запазване на цялата заетост като "приоритетна цел на компанията". Inditex гарантира и че в случай на загуба на покупателна способност, ще плаща разликата в доходите на своите работници. 

Inditex съобщава и  че „компанията предоставя на правителството целия си капацитет по отношение на логистика и доставки от Китай, за да отговори на спешните нужди, както на санитарни, така и на текстилни материали, необходими в този момент“.

Текстилният гигант ще извършва ежеседмична доставка на материали, които купува директно. "Към този момент вече са дарени 10 000 защитни маски, а в края на тази седмица се предвижда да бъдат изпратени още 300 000 защитни хирургически маски", казва галисийската фирма. 

"В момента се работи за внос на материали, които испанските здравни власти определиха като най-належащи: маски, ръкавици, защитни очила, шапки, калцуни и протектори за лице", добавя той. 

Inditex анализират и дали е възможно да преобразуват собствения си производствен капацитет в такъв за производство на санитарни материали. За целта трябва да се вземат съответните санитарни мерки и да се потвърди наличието на суровини, се казва в изявлението.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект

Скандалите в Credit Suisse нямат край: Председателят се оттегли заради нарушаване на Covid-мерките

Ако се върнем назад във времето, ще си припомним още няколко скандала в банката