Компанията-майка на ZARA дарява 300 хил. маски и осигурява логистика на Испания за внос от Китай Снимка: © Getty Images

Inditex, компанията-майка на Zara, Massimo Dutti, основана от Амансио Ортега - един от най-богатите мъже на планетата, обяви, че предоставя на правителството целия си логистичен капацитет, за да се внесе от Китай медицинското оборудване, от което се нуждаят болниците в Испания.

Текстилната компания няма да уволнява работници заради кризата, въпреки че модната индустрия е една от най-засегнатите сфери на икономиката, заедно с туризма. През последната година фирмата е реализирала нетна печалба от около 3,64 млрд. евро.

В свое изявление модният гигант казва, че предвид мерките, предприети от правителството на Испания, президентът на Inditex Пабло Исла ще даде указания за запазване на цялата заетост като "приоритетна цел на компанията". Inditex гарантира и че в случай на загуба на покупателна способност, ще плаща разликата в доходите на своите работници.

Inditex съобщава и че „компанията предоставя на правителството целия си капацитет по отношение на логистика и доставки от Китай, за да отговори на спешните нужди, както на санитарни, така и на текстилни материали, необходими в този момент“.

Текстилният гигант ще извършва ежеседмична доставка на материали, които купува директно. "Към този момент вече са дарени 10 000 защитни маски, а в края на тази седмица се предвижда да бъдат изпратени още 300 000 защитни хирургически маски", казва галисийската фирма.

"В момента се работи за внос на материали, които испанските здравни власти определиха като най-належащи: маски, ръкавици, защитни очила, шапки, калцуни и протектори за лице", добавя той.

Inditex анализират и дали е възможно да преобразуват собствения си производствен капацитет в такъв за производство на санитарни материали. За целта трябва да се вземат съответните санитарни мерки и да се потвърди наличието на суровини, се казва в изявлението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022