Конфликтът в Израел доведе и до оставката на директора на Web Summit Снимка: © Getty Images

Изпълнителният директор на технологичната конференция Web Summit подава оставка, съобщи "Си Ен Ен".

Това се случва след като няколко технологични гиганта се оттеглиха от популярния форум, заради коментарите на Пади Косгрейв относно войната между Израел и терористичната групировка „Хамас“.

Седмица след нахлуването на бойците от "Хамас", които убиха близо 1400 души в Израел, а други 200 взеха за заложници, Косгрейв критиукува подкрепата на Запада за Израел. В следваща публикация в социалната мрежа "Х", Косгрейв пише: „Да повторим - военните престъпления са си военни престъпления, дори когато са извършени от съюзници, и те трябва да бъдат признати като такива“.

Няколко дни по-късно Косгрейв се извини за думите си и осъди „злото, което „Хамас“ стори на 7 октомври“. В писмо с извинението си той заяви, че подкрепя правото на Израел да се защити. „ Разбирам, че това, което казах, и моментът, в който го казах, причиниха дълбока болка на мнозина. Извинявам се на всички, които са били засегнати от думите ми", написа Косгрейв.

Извинението обаче се оказа закъснявало, а форумът, който е планиран да се проведе през ноември в Лисабон, Португалия, загуби ключови спонсори като Siemens и Intel, както и известни лектори от tech индустрията, след като съоснователят на Web Summit - Пади Косгрейв - разкритикува подкрепата на Запада за Израел.

Според информацията на „Си Ен Ен“ от конференцията са се оттеглили също и компанията майка на Google Alphabet, Meta, и Amazon.

„За съжаление моите лични коментари се превърнаха в отвличане на вниманието от събитието и нашия екип, нашите спонсори, нашите стартиращи компании и хората, които присъстват“, казва Косгрейв в изявление за "Си Ен Ен". „Искрено се извинявам отново за причинената от мен болка,“ казва още Косгрейв.

Оставката на Косгрейв идва на фона на скандала в един от най-престижните университети в света - американският "Харвард", където групи студенти подписаха писмо в подкрепа на действията на палестинската радикална групиповка "Хамас".

Представители на бизнеса настояха да знаят имената им и призоваха ръководството за реакция и действия. Такива не последваха, а най-богатият израелец и съпругата му напуснаха борда на висшето училище.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024