Конфликтът в Украйна отново се разгаря, Русия увеличава армията си по границата Снимка: © Getty Images

Военният конфликт в Източна Украйна, който тлее вече седма година, отново заплашва да ескалира. Последното временно примирие, влязло в сила през юли 2020 г., отново е нарушено.

Преди седмица само за един ден са убити четирима украински войници при сражения край Донецк, контролиран от проруските сепаратисти.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в разпалване на напрежението. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвинява Киев в "провокативни действия, които може да доведат до война".

Главнокомандващият на украинската армия ген. Руслан Хомчак съобщава, че поведението на Русия е агресивно и е заплаха за военната сигурност на държавата, защото "под претекста за контолирани учения руските въоръжени сили постепенно увеличават военното си присъствие край границите на Украйна на север, изток и юг.

Поредната вълна на напрежение в Донбас накара САЩ да заяви изричната си подкрепа за Киев.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е разговарял с външния министър Дмитро Кулеба, за да гарантира, че Вашингтон ще подкрепя "суверенитета, териториалната цялост и евроатлантическите амбиции на Украйна в контекста на продължаващата агресия на Русия в Донбас и Крим".

В петък вечер Джо Байдън също е провел разговор с Владимир Зеленски във връзка с кризата.

Европейското командване на американските въоръжени сили е повишило нивото на тревога до "потенциална предстояща криза", съобщава New York Times.

Преди дни Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Франция Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел, в който е обвинил Украйна в неизпълнение на задълженията си по споразуменията от Минск. Последната среща между Путин и украинския държавен глава Володимир Зеленски се състоя в Париж през 2019 г., но така и не постигна особен напредък в разрешаването на кризата.

"Както казваше Александър Солженицин, "Русия няма приятели - тя има или врагове, или лакеи". Днес врагът е Украйна, а лакеят - Беларус. И това е очевидно", казва бившият украински президент Леонид Кравчук, който представлява Киев в контактната група за разрешаване на конфликта в Донбас.

По думите му - няма смисъл Украйна да драматизира ситуацията с военното напрежение, но "всяка минута трябва да укрепваме отбраната си, единството на обществото си, да престанем да спорим там, където има общонационален интерес - а това е постигането на мир и преодоляването на кризата с коронавируса".


Джо Байдън: Путин е убиец и ще си плати за намесата в американските избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024