Джо Байдън: Путин е убиец и ще си плати за намесата в американските избори Снимка: © Getty Images

Владимир Путин „ще си плати“ за намесата на Русия в американските избори през 2020. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън в интервю за ABC, в което отговори положително на въпрос дали смята руския държавен глава за „убиец“.

Във вторник разузнавателните служби на Вашингтон разпространиха доклад, в който се казва, че Путин най-вероятно е одобрил план Москва да повлияе на миналогодишните избори в подкрепа на Доналд Тръмп. Според тях руският президент е дал разрешение за извършване на „операции, които да очернят кандидатурата на Джо Байдън и Демократическата партия, да подкопаят общественото доверие в изборния процес и да обострят социално-политическото разделение в САЩ“.

„Той ще плати цената“, каза американският държавен глава. „Аз и той имахме дълъг разговор в края на януари. Познавам го сравнително добре. Когато започнахме диалога, му казах: „Познавам те и ти мен също. Ако установя, че нещо такова се е случило, бъди подготвен“.

Американското разузнаване: Путин е одобрил руска намеса на изборите в подкрепа на Тръмп

Интервюиращият Джордж Стефанопулос попита Байдън дали смята Путин за „убиец“, а демократът отвърна: „Да“.

Върна се към думите на Джордж Буш, който преди време каза, че разбрал каква е душата на Путин, вглеждайки се в очите му. Според настоящия президент обаче – руският му колега „няма душа“.

Още от следващата седмица администрацията на Джо Байдън се очаква да наложи санкции на Русия, Иран и Китай във връзка с изнесената информация за намеса в изборите. Това съобщи кореспондентът на CNN Кайли Атууд, която е получила информация от трима източници от екипа на демократа. Попитан кога ще има ответни действия, Байдън отговори: „Ще видите скоро“.

Русия отрече твърденията на американските разузнавателни служби с прессъобщение на посолството на Москва във Вашингтон: „Документът, подготвен от американската разузнавателна общност, е поредната съвкупност от безпочвени обвинения срещу страната ни за това, че се е намесила в американския политически процес. Няма факти или конкретни доказателства зад тези твърдения". Все още няма отговор от страна на Путин.

Според доклада на Вашингтон – руските хакери не са пробили изборната инфраструктура, но са разчитали на хора, проникнали във вътрешния кръг на Тръмп, които вкарвали „дезинформация“ с намерение да наклеветят Джо Байдън и сина му Хънтър. Основните действащи лица били украинецът Андрий Деркач и руснакът Константин Килимник.

Президентът на САЩ все пак каза, че все още Вашингтон и Москва имат общи интереси като подновяването на споразумението за ядрените оръжия „Нов СТАРТ“. То забранява на двете страни да разполагат по повече от 1500 стратегически ядрени бойни глави. Договорът беше удължен с пет години.

Според Кремъл – разговорът между двамата лидери в края на януари 2021 г. е бил „делови и откровен“. Инициативата за диалога е била от страна на САЩ. CNN писа, че Байдън се е „противопоставил“ на руския си колега по „серия проблеми“ - като ареста на Алексей Навални и ситуацията в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024