Снимка: © Getty Images

Владимир Путин най-вероятно е одобрил план Русия да повлияе на миналогодишните президентски избори в САЩ в подкрепа на Доналд Тръмп. Това твърдят разузнавателните служби на Вашингтон в последния си доклад.

Според тях руският президент е дал разрешение за извършване на операции, които да „очернят“ кандидатурата на Джо Байдън и Демократическата партия, да подкопаят общественото доверие в изборния процес и да обострят социално-политическото разделение в САЩ.

„Русия е извършила успешна разузнавателна операция, с която е проникнала във вътрешния кръг на Тръмп. Лица, близки до бившия президент, са били мишените на свързани с Русия агенти, включително Андрий Деркач и Константин Килимник. Те постоянно са вкарвали дезинформация в нашата политическа система с намерението да наклеветят настоящия президент Джо Байдън“, пише в доклада, публикуван във вторник от офиса на директора на Националната разузнавателна служба във Вашингтон.

Килимник е свързван с Пол Манафорт – ръководителят на кампанията на Тръмп за изборите през 2016, който беше вкаран в затвора, но помилван от Тръмп преди края на президентския му мандат.

Украинецът Деркач е работил в тесни връзки с личния адвокат на бившия държавен глава - Руди Джулиани. Той е правил опити да очерни Байдън и семейството му. Точно това беше в основата на първия процес по импийчмънт срещу Тръмп, който се оказа неуспешен.

Докладът на разузнавателните служби посочва, че Деркач и Килимник са се срещали и са предавали помежду си материали на съюзниците на Тръмп. Бившият президент и Русия отричат да са замесени.

Руските хакери не са предприели „настоятелни действия“ да пробият изборната инфраструктура, както при предишни избори, твърдят разузнавателните служби на САЩ. Протичала е обаче мащабна кампания в социалните мрежи, по подобие на вота през 2016 – така наречената руска „Фабрика за тролове“ (Internet Research Agency) е опитала да повлияе на американците в ущърб на Байдън.

Докладът от САЩ посочва, че Иран също е водил подобна кампания, но срещу Доналд Тръмп. Разузнавателните служби опровергават теорията на републиканеца, че Китай е действал в подкрепа на Байдън по време на предизборната кампания. Според изводите им – „Пекин не се е намесил в процеса“.

„Китай е потърсила стабилност в отношенията със САЩ и не е определила нито един от двата възможни изхода от изборите като достатъчно влияещ на Пекин, че да рискува, ако бъде хванат“, гласи докладът.

Американските власти твърдят, че са засекли опити на Куба, Венецуела и ливанската военна груба „Хизбула“ да повлияят на изборите от 3 ноември, но „тези действия са били в много по-малък мащаб от кампаниите на Русия и Иран“.

Още от следващата седмица администрацията на Джо Байдън се очаква да наложи санкции на Русия, Иран и Китай във връзка с изнесената информация за намеса на изборите. Това съобщи кореспондентът на CNN Кайли Атууд, която е получила информация от трима източници от екипа на демократа.

„Без значение коя държава се опитва да повлияе на политическата ни система и за кого това ще бъде от полза, двете партии трябва да отговорят с един глас и да се обявят против намесата на външни сили. Трябва да се защитим и да сме сигурни, че американците решават американските избори“, пишат разузнавателните служби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията