Снимка: © Getty Images

Владимир Путин най-вероятно е одобрил план Русия да повлияе на миналогодишните президентски избори в САЩ в подкрепа на Доналд Тръмп. Това твърдят разузнавателните служби на Вашингтон в последния си доклад.

Според тях руският президент е дал разрешение за извършване на операции, които да „очернят“ кандидатурата на Джо Байдън и Демократическата партия, да подкопаят общественото доверие в изборния процес и да обострят социално-политическото разделение в САЩ.

„Русия е извършила успешна разузнавателна операция, с която е проникнала във вътрешния кръг на Тръмп. Лица, близки до бившия президент, са били мишените на свързани с Русия агенти, включително Андрий Деркач и Константин Килимник. Те постоянно са вкарвали дезинформация в нашата политическа система с намерението да наклеветят настоящия президент Джо Байдън“, пише в доклада, публикуван във вторник от офиса на директора на Националната разузнавателна служба във Вашингтон.

Килимник е свързван с Пол Манафорт – ръководителят на кампанията на Тръмп за изборите през 2016, който беше вкаран в затвора, но помилван от Тръмп преди края на президентския му мандат.

Украинецът Деркач е работил в тесни връзки с личния адвокат на бившия държавен глава - Руди Джулиани. Той е правил опити да очерни Байдън и семейството му. Точно това беше в основата на първия процес по импийчмънт срещу Тръмп, който се оказа неуспешен.

Докладът на разузнавателните служби посочва, че Деркач и Килимник са се срещали и са предавали помежду си материали на съюзниците на Тръмп. Бившият президент и Русия отричат да са замесени.

Руските хакери не са предприели „настоятелни действия“ да пробият изборната инфраструктура, както при предишни избори, твърдят разузнавателните служби на САЩ. Протичала е обаче мащабна кампания в социалните мрежи, по подобие на вота през 2016 – така наречената руска „Фабрика за тролове“ (Internet Research Agency) е опитала да повлияе на американците в ущърб на Байдън.

Докладът от САЩ посочва, че Иран също е водил подобна кампания, но срещу Доналд Тръмп. Разузнавателните служби опровергават теорията на републиканеца, че Китай е действал в подкрепа на Байдън по време на предизборната кампания. Според изводите им – „Пекин не се е намесил в процеса“.

„Китай е потърсила стабилност в отношенията със САЩ и не е определила нито един от двата възможни изхода от изборите като достатъчно влияещ на Пекин, че да рискува, ако бъде хванат“, гласи докладът.

Американските власти твърдят, че са засекли опити на Куба, Венецуела и ливанската военна груба „Хизбула“ да повлияят на изборите от 3 ноември, но „тези действия са били в много по-малък мащаб от кампаниите на Русия и Иран“.

Още от следващата седмица администрацията на Джо Байдън се очаква да наложи санкции на Русия, Иран и Китай във връзка с изнесената информация за намеса на изборите. Това съобщи кореспондентът на CNN Кайли Атууд, която е получила информация от трима източници от екипа на демократа.

„Без значение коя държава се опитва да повлияе на политическата ни система и за кого това ще бъде от полза, двете партии трябва да отговорят с един глас и да се обявят против намесата на външни сили. Трябва да се защитим и да сме сигурни, че американците решават американските избори“, пишат разузнавателните служби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година