Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие Снимка: © Getty Images

Възможен е вариант за налагане на санкции срещу България заради нейното вето върху започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Такава позиция е изразила републиканският конгресмен Клаудия Тени пред редакцията на „Гласът на Америка“ в югозападната ни съседка, съобщиха bTV и БНР.

Тени, която е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество, заявява: „Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи като вариант, но биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те продължават да създават пречки и излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания“.

Преди около два месеца Тени и 12 други конгресмени изпратиха на посланика на България в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на Скопие. Конгресменът твърди, че отговор на писмото не е дошъл, което показвало неуважение към Конгреса.

Клаудия Тени заяви още, че българското правителство трябва да третира уважително всички малцинства, включително и македонското. По-рано днес по този повод премиерът Кирил Петков каза, че темата "македонско малцинство" няма да се обсъжда по време на предстоящите разговори с новото правителство в Северна Македония. Той отрече да е имало коментари по темата от представители на посолството на САЩ. Петков планира официално посещение в Скопие във вторник, 18 януари.

През последните дни се появи фалшива новина, че зам.-държавният секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар е настоял България официално да признае македонско малцинство. Наложи се посолството на САЩ в София да излезе с официална позиция, в която се посочва, че правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство.

Позицията на България спрямо Северна Македония е, че трябва да се постигнат реални резултати относно гарантиране правата на македонските българи и изкореняване езика на омразата (по Договора за добросъседство от 2017). Едва тогава София може да премахне ветото за евроинтеграция на югозападната ни съседка, което не е обвързано със срокове.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024