Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие Снимка: © Getty Images

Възможен е вариант за налагане на санкции срещу България заради нейното вето върху започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Такава позиция е изразила републиканският конгресмен Клаудия Тени пред редакцията на „Гласът на Америка“ в югозападната ни съседка, съобщиха bTV и БНР.

Тени, която е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество, заявява: „Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи като вариант, но биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те продължават да създават пречки и излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания“.

Преди около два месеца Тени и 12 други конгресмени изпратиха на посланика на България в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на Скопие. Конгресменът твърди, че отговор на писмото не е дошъл, което показвало неуважение към Конгреса.

Клаудия Тени заяви още, че българското правителство трябва да третира уважително всички малцинства, включително и македонското. По-рано днес по този повод премиерът Кирил Петков каза, че темата "македонско малцинство" няма да се обсъжда по време на предстоящите разговори с новото правителство в Северна Македония. Той отрече да е имало коментари по темата от представители на посолството на САЩ. Петков планира официално посещение в Скопие във вторник, 18 януари.

През последните дни се появи фалшива новина, че зам.-държавният секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар е настоял България официално да признае македонско малцинство. Наложи се посолството на САЩ в София да излезе с официална позиция, в която се посочва, че правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство.

Позицията на България спрямо Северна Македония е, че трябва да се постигнат реални резултати относно гарантиране правата на македонските българи и изкореняване езика на омразата (по Договора за добросъседство от 2017). Едва тогава София може да премахне ветото за евроинтеграция на югозападната ни съседка, което не е обвързано със срокове.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024