Конкурсът за нов представител на държавата в "Лукойл" най-после започва Снимка: © Getty Images

Министерството на енергетиката най-после задейства конкурса за избор на нов представител на дъжравата в надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим".

Решението идва на фона на непрекъснати критики срещу действащия член на съвета Красимир Първанов за това, че отказва да си върши работата и да подава информация за дейността на компанията към държавата.

Конкурсът ще продължи да приема кандидатури до 31 август, като има няколко изисквания:

  • Висше образование със степен магистър в някоя от следните области: "Социални, стопански и правни науки“, „Технически науки“, „Природни науки, математика и информатика";
  • Не по-малко от 8 години опит на ръководна позиция в компания в областта на енергетиката, преработката на нефт и производството на нефтопродукти и инженерната химия;
  • "Добрата репутация и компетенциите в областта на стратегическото планиране или финансовия мениджмънт са другите критерии за подбор на кандидатите", се казва в информацията на Министерството на енергетиката.

Красимир Първанов представлява държавата в "Лукойл Нефтохим" от 2017 г. още от правителството "Борисов 2" - като смени Румен Овчаров на тази позиция.

  • През 2011 г. Първанов беше уволнен като директор на НЕК по искане на Трайчо Трайков за това, че бе подписал анекс по договор с "Атомстройекспорт" в полза на руската компания по проекта АЕЦ "Белене" в нарушение на дадения му мандат за преговори.
  • Уволнението не попречи на връщането му в държавната енергетика шест години по-късно, въпреки писмото на работодателските организации до Борисов с настояване той да не бъде назначаван за зам.-министър на енергетиката.
  • През 2019 г. в разгара на скандала "Апартаментгейт" Първанов отново беше уволнен от правителството, този път заради сделка за апартамент от "Артекс" на цена по-ниска от пазарната.

Още през януари 2022 г. тогавашният министър на енергетиката в кабинета "Петков" Александър Николов беше съобщил в Народното събрание, че Красимир Първанов не е докладвал нито веднъж в Министерството на енергетиката какви са производствените и финансовите резултати на рафинерията, какви проблеми има, какви мерки и планове се обсъждат и приемат.

Той е бил длъжен да се отчита както на всяко тримесечие, така и веднъж годишно. Въпреки данните за сериозно неизпълнение на служебните задължения Първанов не беше сменен от коалиционното правителство на ПП.

Не беше сменен и от служебните кабинети на Румен Радев въпреки настояването на "Демократична България" - обяснението беше, че се подготвяла процедура, чрез която "за първи път по прозрачен и обективен начин да бъде избран представителя на държавата в посоченото дружество"

Малко след встъпването в длъжност премиерът Николай Денков даде сигнал, че смяната ще бъде факт след конкурс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024