Консерваторите печелят изборите в Испания, но трудно ще съставят правителство Снимка: © Getty Images

Политическата криза в Испания се задълбочава, след като парламентарните избори в страната завършиха без категоричен победител. Опозиционната дясноцентристка Народна партия (НП) на Алберто Нуньес Фейхоо събра най-много гласове от вота, но не успя да си осигури мнозинство в парламента.

Въпреки че през цялата кампания социологическите проучвания прогнозираха, че НП ще изпревари Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) и ще спечели категорично изборите, резултатите показаха много по-оспорвана надпревара.

При 100% обработени гласове НП завърши първа с 136 места в парламента, а социалистите получиха 122 места. Потенциалните коалиционни партньори на консерваторите в лицето на крайнодясната партия Vox получиха 33 места - доста по-малко от резултата им на последните избори, а съюзниците на PSOE в новата партия Sumar бяха на четвърто място с 31 места. Няколко по-малки регионални партии също печелят места в парламента.

Това показва, че политическият облик на следващото правителство е неясен. След като спечели най-много депутатски места, Народната партия (НП) ще получи първата възможност да състави такова. Съюзът ѝ с крайнодясната Vox обаче ще затрудни получаването на подкрепа от останалите политически формации. Партията подкрепя политики, които са против защитата на равенството на жените и ЛГБТК+ общността.

Социалистите на досегашния премиер Педро Санчес имат повече възможности за кабинет, но вероятно ще трябва да се справят с редица искания на каталунските сепаратистки партии, включително тяхното настояване за рефенредум за независимост, който предизвика политически хаос през 2017 г., когато Каталуния се опита да се откъсне от Испания.

Преговорите на двата блока за съставяне на правителство ще започнат след свикването на новия парламент на 17 август.

Избирателната активност на изборите в неделя е близо 70%, като тя е по-висока от тази на вота през ноември 2019 г. Това отчасти се дължи на подадените почти 2,5 млн. гласа по пощата.



Лидерът на испанската опозиционна консервативна партия Алберто Нуньес Фейхоо обяви победа на предсрочните избори, но без необходимия резултат.

Дори и с подкрепата на крайната десница, неговата Народна партия (НП) не успя да получи мнозинство в парламента.

Виковете в лагера на съперничещите си социалисти бяха също толкова силни, тъй като социалистическият министър-председател Педро Санчес заяви: "Реакционният блок се провали".

Въпреки че и двамата могат да претендират за успех, Испания остава с неубедителен резултат.

След изборите в неделя, на които нито една партия не спечели достатъчно места в парламента, за да състави правителство, Испания изглежда е обречена на мъчителни политически преговори. Перспективите за съставяне на коалиция сега остават неясни.

След като бяха преброени над 99% от гласовете, дясноцентристката Народна партия (НП) се класира на първо място със 136 места. Прогнозите са, че новопоявилата се крайнодясна партия Vox, която е възможен коалиционен партньор на PP, ще спечели 33 места.

Междувременно управляващата лявоцентристка Социалистическа партия на министър-председателя Педро Санчес е на път да спечели 122 места, а вероятните коалиционни партньори на Sumar - 31 места.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024