"Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България.", каза вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение по повод на преселването на украинските бежанци от морето към вътрешността на страната след датата 31 май.

"Отправям силен апел към тези от вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват", добави Константинова.

Накратко, след като прогнозата на щаба за украинците, които ще напуснат хотелите и ще поискат да се преместят в държавните бази не се оказа правилна, днес вицепремиерката обяви нов план. Украинците, които трябва да напуснат хотелите по Черноморието, което не разполагат със средства за подслона и изхранването си, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Така заплахата на шефката на щаба Мариана Тошева от вчершния ден, че ще се ползва базата на бежанските лагери в Елхово, се оказа факт.

"Докато не разберем колко точно хора имат други възможности, но искат да видят дали базата е на плажа и дали има климатик, за да си тръгнат. Колко знаят, че се прибират в Украйна, но ще стоят до последния ден на плаж. И колко са напълно сами, нямат дом, нямат пари и истинска нужда от подслон нямаме избор, освен да настаним всички хора в тези временни буферни центрове.", продължи Константинова.

Тя обвини украинците, бягащи от войната, че са имали "специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени".

"Тук не говорим за уязвими хора - точно те имат най-малко битови изисквания", уточнява Калина Константинова и добавя, че отсега нататък държавата ще насочи усилия именно към тях.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, коментира тя.

Причината за фрустрацията на Константинова е, че втори ден от гарите тръгват влакове с празни вагони. Затова правителството спира интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната и ще приложи варианта със Сарафово и Елхово. Калина Константинова обвини бежанците, че не дават достоверна информация за намеренията си и не съобщават на медиаторите и екипите на терен за плановете си. В същото време украинците имат своите крити към липсата на информация от страна на щаба, тъй като до последно не получават информация в коя посока ще бъдат откарани и настанение.

При извозването им от хотелите, те биват събирани на сборни пунктове, където неясно на какъв принцип се решава разпределението на хората по базите. Според зам.-областният управител на Бургас Тодор Иванов "информацията не се предоставя от съображения за сигурност" - това каза той пред bTV.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор