"Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България.", каза вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение по повод на преселването на украинските бежанци от морето към вътрешността на страната след датата 31 май.

"Отправям силен апел към тези от вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват", добави Константинова.

Накратко, след като прогнозата на щаба за украинците, които ще напуснат хотелите и ще поискат да се преместят в държавните бази не се оказа правилна, днес вицепремиерката обяви нов план. Украинците, които трябва да напуснат хотелите по Черноморието, което не разполагат със средства за подслона и изхранването си, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Така заплахата на шефката на щаба Мариана Тошева от вчершния ден, че ще се ползва базата на бежанските лагери в Елхово, се оказа факт.

"Докато не разберем колко точно хора имат други възможности, но искат да видят дали базата е на плажа и дали има климатик, за да си тръгнат. Колко знаят, че се прибират в Украйна, но ще стоят до последния ден на плаж. И колко са напълно сами, нямат дом, нямат пари и истинска нужда от подслон нямаме избор, освен да настаним всички хора в тези временни буферни центрове.", продължи Константинова.

Тя обвини украинците, бягащи от войната, че са имали "специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени".

"Тук не говорим за уязвими хора - точно те имат най-малко битови изисквания", уточнява Калина Константинова и добавя, че отсега нататък държавата ще насочи усилия именно към тях.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, коментира тя.

Причината за фрустрацията на Константинова е, че втори ден от гарите тръгват влакове с празни вагони. Затова правителството спира интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната и ще приложи варианта със Сарафово и Елхово. Калина Константинова обвини бежанците, че не дават достоверна информация за намеренията си и не съобщават на медиаторите и екипите на терен за плановете си. В същото време украинците имат своите крити към липсата на информация от страна на щаба, тъй като до последно не получават информация в коя посока ще бъдат откарани и настанение.

При извозването им от хотелите, те биват събирани на сборни пунктове, където неясно на какъв принцип се решава разпределението на хората по базите. Според зам.-областният управител на Бургас Тодор Иванов "информацията не се предоставя от съображения за сигурност" - това каза той пред bTV.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023