Консултациите при президента: Гласуване по пощата, "СЕМ за социолози" и задължително ваксиниране на членовете на секционните комисии
  • Президентът Румен Радев води консултации с извънпарламентарните партии по темата за честността на изборите - поканени са "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ и Отровното трио" и "Възраждане".
  • "Единствената тревога е, че изборите ще бъдат правени от управляващите от ПП ГЕРБ и това поставя сянка на съмнение относно това до каква степен тези избори ще бъдат честни" - Филип Станев, "Има такъв народ"
  • Гласуването по пощата е "най-адекватна мярка" както за осигуряване на по-висока активност по веме на пандемията, така и за въвеждане на елементарна форма на дистанционно гласуване според Христо Иванов (ДБ): "След като държавата не може да влезе в 21 век, поне да използваме практика от 19 век".
  • Мая Манолова се обяви за създаване на многомандатен избирателен район "Чужбина", както и промяна на правилата за откриване на секции във Великобритания, която след Brexit вече се третира като страна с лимитиран брой секции (до 35).
  • Активна регистрация и гласуване по пощата поиска Николай Хаджигенов от "Отровното трио", а Арман Бабикян предложи задължително ваксиниране на членовете на секционни избирателни комисии

"Не трябва да се допусне страховете на хората от Covid-19 да попречат на избирателната активност" - това каза Филип Станев от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" по време на консултациите за парламентарните избори при президента Румен Радев.

В отсъствието на партийния председател Слави Трифонов, представителите на партията призоваха президента да се съобрази със своето усещане за най-подходящата дата на изборите - до този момент Радев лансира 28 март (най-ранният възможен ден) за провеждането на гласуването.

"Управляващите са шумни и кресливи и използват всякакви начини на въздействие върху вас, но се надяваме да вземете решение, което е необходимо на всички граждани. Ние няма да коментираме решението ви, защото вие сте българският президент и отговорността е ваша", каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който влезе в президентството с черна маска "Мутрите вън".

Филип Станев обяви, че единствената тревога на партията е, че "изборите ще бъдат правени от управляващите от ПП ГЕРБ и това поставя сянка на съмнение относно това до каква степен тези избори ще бъдат честни".

"Имаме обществени индикации за една съмнителна морална, гражданска отговорност към политическите процеси в България. Изглежда доста странно българският премиер да спи с пистолет до главата си и шкафче, пълно с пари. Освен всичко останало, което повелява конституцията, всички трябва да направим така, че българите, които отидат пред урните, да отидат с доверие", каза още той.

Онлайн излъчване на броенето на бюлетини и повече безплатно време за партиите в БНТ и БНР

Председателят на "Да България" Христо Иванов предложи пред президента серия от искания, целящи "за повишено доверие в изборите, запазване на здравето на хората, гарантиране на правото на глас и да сме в 21 век с възможност за машинен вот и дистанционно гласуване".

Иванов посочи, че ръководитите на "Демократична България" смятат гласуването по пощата за "най-адекватна мярка" както за осигуряване на по-висока активност по веме на пандемията, така и за въвеждане на елементарна форма на дистанционно гласуване: "След като държавата не може да влезе в 21 век, поне да използваме практика от 19 век".

Партиите от коалицията искат още независим одит на машините за гласуване.

"Много сме притеснени от това да не би въвеждането на машините да се превърне в нова причина за недоверие, вместо в мярка за увеличаване на доверието. Границата тук е много тънка, отговорността е на ЦИК да има пълна прозрачност в този процес. Важно е не просто Информационно обслужване да каже, че всичко е наред, а независими експерти да извършат одит на машините и софтуера", каза Иванов.

Той предлага още промяна в Изборния кодекс, която да позволи събиране на предварителните подписки за регистрация на партиите за вота в електронен формат, както и въвеждане на онлайн-излъчвания на броенето на бюлетини.

Христо Иванов поиска още увеличаване на безплатното време на участниците в изборите по БНТ и БНР: "Крайно време е тези медии пълноценно да се върнат към своя обществен мандат и ролята си на оздравяващ фактор в публичната среда, а не да определят достъпа според наличностите в банковите сметки".

Мая Манолова: Наблюдаваме саботаж на изборите от страна на институциите

Председателят на "Изправи се БГ" Мая Манолова обвини правителството и ЦИК, че умишлено забавят изясняването на правилата за гласуване на парламентарните избори, за да не допуснат вотът да се проведе в първия възможен момент - 28 март.

"Шокирани сме от лицемерието и липсата на отговорност по отношение на организацията на предстоящия вот. За първи път наблюдаваме такъв саботаж на изборите от страна на институциите, които са отговорни за тяхното провеждане. 2 месеца и половина преди изборите няма доставени машини. Няма договор за доставянето на машините. Не е осигурена логистика, как ще бъдат пазени, няма методика за сертифициране на тези машини. Няма правила за гласуването на карантинираните лица. Според нас намерението на институциите за провеждане на избори "час по-скоро" реално отдалечава датата за провеждане на изборите", каза тя.

Според Манолова не се налага да се правят поправки в Изборния кодекс в последния момент по повод предложенията на ДБ, защото законът и сега дава правото на ЦИК да "създаде правила за провеждането на изборите - да не бягат от отговорност, те имат целия инструментариум".

В същото време, Манолова се обяви за създаване на възможност за гласуване по пощата за граждани в чужбина или карантинирани лица - ако кодексът все пак бъде отворен за промяна.

Тя призова и за създаване на многомандатен избирателен район "Чужбина", както и промяна на правилата за откриване на секции във Великобритания, която след Brexit вече се третира като страна с лимитиран брой секции (до 35). Манолова покани президента да е "гарант" за гражданското наблюдение на честността на изборите.

Николай Хаджигенов ("Отровното трио") предупреди, че трябва да бъдат създадени условия, така че "50 000 карантинирани и болни да не останат без глас" и също подкрепи гласуването по пощата.

"Това може да бъде организирано в рамките на един месец с активна регистрация (на избирателите). Всеки да изпрати заявление до ЦИК, че иска да гласува по пощата, бюлетината ще му бъде изпратена. Това се практикува по света", каза той.

Радев репликира, че карантинирането при Covid е "много динамичен процес" и ако човек бъде поставен в изолация няколко дни преди изборите, няма как да получи и да изпрати бюлетината си навреме.

Арман Бабикян предложи още членовете на секционните избирателни комисии, които се "обезпечават от държавата", да присъстват в секциите при условието, че ще бъдат ваксинирани срещу Covid.

"Тези, които стоят там и през тях минават по 1000 души, имат много по-висок риск да се заразят. През тях минават всичко. Би било хуманно, грижовно и би увеличило степента на сигурност, ако тези хора бъдат помолени да се ваксинират, преди да станат членове на СИК. Предполагам, че понеже е прекалено екстравагантно, няма да бъде прието", каза той.

Като СЕМ, но за социологически агенции

Костадин Костадинов ("Възраждане") даде идея за въвеждане на "институция, която да контролира работата на социологическите агенции", като я сравни с работата на СЕМ спрямо новинарските медии.

"По време на кампании и в подготовката за тях социологическите агенции си позволяват да излизат с най-различни проучвания, в които има огромни разминавания. Няма държавен орган, който да ги одитира и да сме сигурни, че те отразяват истинските нагласи в обществото, а не защото някой ги е поръчал", каза той.

Поканата до партия "Възраждане" на консултациите при Румен Радев става няколко месеца след като прокуратурата поиска заличаване и разпускане на националистическата партия "Възраждане" заради нарушения при учредяването й - делото по случая все още не е приключило.

Костадинов обяви, че 28 март е най-подходяща дата за изборите, защото "на този управляващ режим не трябва да се дава нито ден повече управление".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024