Контрапротест с икони срещу "Вяра и общество" пред БНТ

Конфликтът между Светия Синод и журналиста от БНТ Горан Благоев премина в режим на контрапротест.

Група православни свещеници се събраха на "молитвено бдение" пред "Сан Стефано" 29, за да изразят "възмущение от накърняването на религиозните им права като вярващи православни и антицърковната и антиправославната политика" на предаването "Вяра и общество".

Демонстрацията се организира няколко дни след като група поддръжници на Благоев организира протест пред БНТ заради свалянето на планираните повторения на програмата от лятната схема на телевизията.

Подкрепа за действията на Емил Кошлуков срещу автора на "Вяра и общество" дойде и в официално писмо на патриарх Неофит, който обвинява предаването в "насажда омраза и ненавист срещу вярата и Църквата" и в "тиражиране на откровени неистини".

"Генералният директор на телевизията е длъжен да оправдае доверието, което му е гласувано. На второ място, Генералният директор е длъжен да съблюдава да не бъде използван националния ефир за подмолно и непристойно уронване авторитета на институциите в България", се казва в писмото, подписано от патриарха.

Формалният повод за спирането на "Вяра и общество" през лятната ваканция се оказва проблемът с Как "Борджиите" бутнаха "Вяра и общество" от летния ефир на БНТ? , чиито лицензи БНТ е платила, но "е забравила" да програмира - такова беше обяснението на Иван Стамболов-Сула (член на Обществения съвет на БНТ).

Генералният директор на медията Емил Кошлуков, който беше поканен на изслушване в СЕМ заради разгорелия се скандал, упрекна Горан Благоев директно за това, че си е позволявал критични позиции срещу някои решения и личности в ръководството на Църквата.

"Ако някой смята, че църквата не работи добре – да слага расо и калимявка и да ходи да я оправя или да си основе нова. Държавата и обществена телевизия има най-малко право да се меси в тези неща", беше тезата на Кошлуков пред СЕМ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024