Конфликтът между Светия Синод и журналиста от БНТ Горан Благоев премина в режим на контрапротест.

Група православни свещеници се събраха на "молитвено бдение" пред "Сан Стефано" 29, за да изразят "възмущение от накърняването на религиозните им права като вярващи православни и антицърковната и антиправославната политика" на предаването "Вяра и общество". 

Демонстрацията се организира няколко дни след като група поддръжници на Благоев организира протест пред БНТ заради свалянето на планираните повторения на програмата от лятната схема на телевизията. 

Подкрепа за действията на Емил Кошлуков срещу автора на "Вяра и общество" дойде и в официално писмо на патриарх Неофит, който обвинява предаването в "насажда омраза и ненавист срещу вярата и Църквата" и в "тиражиране на откровени неистини". 

"Генералният директор на телевизията е длъжен да оправдае доверието, което му е гласувано. На второ място, Генералният директор е длъжен да съблюдава да не бъде използван националния ефир за подмолно и непристойно уронване авторитета на институциите в България", се казва в писмото, подписано от патриарха. 

Формалният повод за спирането на "Вяра и общество" през лятната ваканция се оказва проблемът с Как "Борджиите" бутнаха "Вяра и общество" от летния ефир на БНТ? , чиито лицензи БНТ е платила, но "е забравила" да програмира - такова беше обяснението на Иван Стамболов-Сула (член на Обществения съвет на БНТ). 

Генералният директор на медията Емил Кошлуков, който беше поканен на изслушване в СЕМ заради разгорелия се скандал, упрекна Горан Благоев директно за това, че си е позволявал критични позиции срещу някои решения и личности в ръководството на Църквата. 

"Ако някой смята, че църквата не работи добре – да слага расо и калимявка и да ходи да я оправя или да си основе нова. Държавата и обществена телевизия има най-малко право да се меси в тези неща", беше тезата на Кошлуков пред СЕМ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"