Култов концерт на половин цена? Може. Що е то билет с "ограничена гледка" Снимка: © Getty

Що е то "билет с ограничена гледка"? Въпросът е актуален напоследък, след като фенове на Бионсе и Тейлър Суифт, които през 2023 г. имат световни турнета, се оплакват, че практически само са слушали любимите си изпълнителки на живо, но не са видели много от шоуто.

Билети за представления от този мащаб обикновено се намират трудно, защото се разпродават светкавично. Често пъти са и доста скъпи - най-ниската цена започва от 250 долара и расте прогресивно за секторите, които предлагат чист изглед към всичко, което се случва на сцената, или са близо до нея.

Когато става дума за бюджет - вариантът "ограничена гледка" позволява да се изживее емоцията от музиката на живо почти на половин цена. Дребната подробност - между зрителя и събитията в тези случаи стоят колони, екрани, озвучителна техника, поддържаща инфраструктура, а в някои случаи местата са направо зад самата сцена. И второ - по-евтиният билет може да се окаже по-скъп, ако продажбата е на вторичния пазар.

Често пъти промоутърите на концерти предлагат такива билети за хора със зрителни проблеми или за такива с по-органичени финансови възможности, които биха били доволни просто да чуят любимия си изпълнител и да усетят атмосферата.

В България практиката купувачът да знае предварително, че ще има пречки към гледката си към сцената не е популярна, но цената на мястото на терена или трибуните в зала или на стадион също е съобразена с това, което феновете получават в замяна.

Дългоочакваното световно турне на Бионсе „Renaissance“ е факт от май и ще приключи през септември. Концертите започнаха в Европа, продължиха в Канада и ще завършат в САЩ. Звездата избра 52 дати, на които да промотира новия си албум. В медийното пространство се чуха гласове на разочаровани фенове, които протестират срещу билетите с ограничен изглед.

„Целият смисъл да отида на концерта е да я видя лично и да гледам спектакъла. Това е нелепо. Ако исках само да чуя концерта, щях да стоя отвън на паркинга“, споделя разгневена фенка. „Всички ми казаха, че Бионсе истински се интересува от феновете си. Защо тогава се продават билети с ограничена гледка?“, пише друг почитател в социалната мрежа Х (Twitter).

В друга подобна публикация е изразено възмущение, че има места „само за слушане“ на цени от близо 200 долара.

Всъщност сумата звучи справедливо, защото цената на тези места е почти наполовина по-ниска от най-евтините билети, които дават видимост към сцената. И покупката е въпрос на личен избор.

В платформата за продажба на билети Ticketmaster коректно пише какви са недостатъците на по-евтините билети с "ограничена гледка". Сайтът дава възможност за корекция, в случай, че купувачът не е забелязал предупреждението какво точно взима преди да плати.

А практиката за продажба на такива билети, не само в Ticketmaster, е стандартна - особено за концерти, които предизвикват толкова голям интерес. Обикновено липсата на перфектна гледка се компенсира с екрани.

Изпълнителят The Weeknd, чието истинско име е Абел Тесфайе и е най-стриймваният певец в света, също е на световно турне. То започна през юни и ще продължи до октомври. Сценографията на шоуто е впечатляващата - няколко от елементите го превръщат от концерт в истинско представление. Реквизитът включва роботи и огън, а на сцената е пресъздаден илюзорен, дистопичен, футуристичен или апокалиптичен свят. Той обаче е пряко видим само за феновете, които са се сдобили със скъпи билети с добра гледка.

Част от дизайна на The Weeknd е гигантска, светеща луна. За да ѝ се насладят повечето фенове, мнозина други не виждат самата сцена.

„Защо голямата луна блокира цялата ни гледка? Не дойдох да те виждам на екран“, обърна се фенка към звездата в своя публикация в Х (Twitter) и качи снимка от изгледа, който е имала към сцената.

Далеч не всички фенове, които са се сдобили с по-евтини билети за различни шоута, са недоволни. Някои споделят, че непрепоръчителната им позиция им е дала възможност да станат свидетели на събития като излизането на любимия им изпълнител на сцената от зад кулисите. Или да преживеят събитието от птичи поглед - макар да са били зад сцената. Фенка споделя именно такава гледка от концерт на Тейлър Суифт в Атланта.

@katierowe35 Loved our seats! If this is where your seats are- DON’T stress! #tserastour #taylorswift #theerastour #theerastourtaylorswift #atlanta #mercedesbenzstadium #dontblameme #lookwhatyoumademedo #takemetochurch ♬ original sound

Тя е на турне вече четвърти месец. “Eras Tour” е сензация и за музикалната сцена тази година, като изпълнителката представя избрани моменти от дискографията ѝ от 10 албума. Феновете буквално предизвикаха вибрации, сравними със земен трус по време на концертите в Сиатъл. Билетите са разпродадени за всички дати от турнето.

За истинските фенове, които наричат себе си „Swifties“, няма такова нещо като наистина лоши места за концерт на любимата им изпълнителка. Това беше заснето във видео, което стана много популярно и обиколи интернет, но все пак създателите на клипа нямаха лоши чувства към Тейлър.

„Това е толкова гадно, но ние все още обичаме мама Тейлър“, гласи описанието на видеото.

@totally.not.mya this is so foul but we still love mother taylor 🤞🏽🤞🏽 #erastour #taylorswift #swiftie #fyp #TSErasTourArlington ♬ Im having a menty b ME Taylor Swift edit - Cowboy Han

Проблемът в този случай е, че от Ticketmaster са продали билета на авторката на клипа на редовна цена от 700$ като не са споменали, че видимостта към сцената от мястото ѝ ще бъде нулева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024