Снимка: © Getty Images

Конвоят от близо 200 българи, които бяха евакуирани късно снощи от Киев, вече е преминал успешно украинската граница и е извън територията на страната. Това обяви външният министър Теодора Генчовска пред NOVA.

Тя потвърди, че българските граждани са преминали в Молдова, а пратениците на БНТ на пункта край град Сирет съобщиха, че те са вече на румънска територия. Става въпрос за 4 автобуса и автомобили. Конвоят се е движил безпроблемно до Румъния.

„Евакуацията, която протече снощи - през цялата нощ, беше изключително тежка операция. Благодаря на българските служби за сигурност за това, което направиха. Всички наши сънародници, които тръгнаха от Киев в късните часове, са достигнали до територията на Молдова“, каза Генчовска.

Двама мъже с двойно гражданство (вкл. с украински паспорт) са били върнати на границата заради задължителната мобилизация в Украйна, съобщи външният министър. Украинците на възраст 18-60 г. трябва да се включат в армията. Всички останали са били посрещнати в Молдова от българските дипломатически представители и им е била осигурена храна и вода. „Става въпрос за общо около 200 души, включително майки и деца“, каза тя.

Генчовска заяви, че и други българи в Украйна са дали заявки за евакуация - предвид продължаващите военни действия и агресивни ходове от страна на руската армия в страната. Основно те са от Киев, но има още хора от Харков и няколко други града.

„Работим с колеги от службите на други членки на ЕС и НАТО, имаме пълно съдействие. И от Киев, и от Харков има заявки. Много е голяма територията, има единични случаи от различни места, опитваме да ги групираме бързо. Бройката обаче драстично намаля и това е хубаво“, каза външният министър.

NOVA съобщи за жена, която се е свързала с посолството ни с Киев за евакуация и ѝ е било обещано, че ще ѝ се обадят, но са я забравили. „Това, което знам, е, че тя вече се е свързала със Ситуационния център. Просто в цялата тази суматоха има някакво разминаване на списъците, които нашата дипломатическа служба в Киев е имала и които МВнР е имало. Работи се по евакуацията на жената – те са всъщност две жени с едно дете. Не са забравени“, каза Генчовска.

Тъй като дипломатите ни в Киев и Одеса вече са тръгнали към България, всеки, желаещ евакуация от Украйна, може да се свърже със Ситуационния център на МВнР. Той работи 24 часа в денонощието.

58 наши сънародници са поискали транспортиране от Москва, тъй като са останали блокирани там заради спирането на полетите. Ще им бъде осигурен сухоземен транспорт, с който да бъдат изведени извън Русия.


Как да помогнем на Украйна - организации, институции и банкови сметки (обновена)Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията