Конвоят от около 200 българи успешно е евакуиран от Украйна Снимка: © Getty Images

Конвоят от близо 200 българи, които бяха евакуирани късно снощи от Киев, вече е преминал успешно украинската граница и е извън територията на страната. Това обяви външният министър Теодора Генчовска пред NOVA.

Тя потвърди, че българските граждани са преминали в Молдова, а пратениците на БНТ на пункта край град Сирет съобщиха, че те са вече на румънска територия. Става въпрос за 4 автобуса и автомобили. Конвоят се е движил безпроблемно до Румъния.

„Евакуацията, която протече снощи - през цялата нощ, беше изключително тежка операция. Благодаря на българските служби за сигурност за това, което направиха. Всички наши сънародници, които тръгнаха от Киев в късните часове, са достигнали до територията на Молдова“, каза Генчовска.

Двама мъже с двойно гражданство (вкл. с украински паспорт) са били върнати на границата заради задължителната мобилизация в Украйна, съобщи външният министър. Украинците на възраст 18-60 г. трябва да се включат в армията. Всички останали са били посрещнати в Молдова от българските дипломатически представители и им е била осигурена храна и вода. „Става въпрос за общо около 200 души, включително майки и деца“, каза тя.

Генчовска заяви, че и други българи в Украйна са дали заявки за евакуация - предвид продължаващите военни действия и агресивни ходове от страна на руската армия в страната. Основно те са от Киев, но има още хора от Харков и няколко други града.

„Работим с колеги от службите на други членки на ЕС и НАТО, имаме пълно съдействие. И от Киев, и от Харков има заявки. Много е голяма територията, има единични случаи от различни места, опитваме да ги групираме бързо. Бройката обаче драстично намаля и това е хубаво“, каза външният министър.

NOVA съобщи за жена, която се е свързала с посолството ни с Киев за евакуация и ѝ е било обещано, че ще ѝ се обадят, но са я забравили. „Това, което знам, е, че тя вече се е свързала със Ситуационния център. Просто в цялата тази суматоха има някакво разминаване на списъците, които нашата дипломатическа служба в Киев е имала и които МВнР е имало. Работи се по евакуацията на жената – те са всъщност две жени с едно дете. Не са забравени“, каза Генчовска.

Тъй като дипломатите ни в Киев и Одеса вече са тръгнали към България, всеки, желаещ евакуация от Украйна, може да се свърже със Ситуационния център на МВнР. Той работи 24 часа в денонощието.

58 наши сънародници са поискали транспортиране от Москва, тъй като са останали блокирани там заради спирането на полетите. Ще им бъде осигурен сухоземен транспорт, с който да бъдат изведени извън Русия.


Как да помогнем на Украйна - организации, институции и банкови сметки (обновена)Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Изборите ще се решат следобед, когато колебаещите гласуват

Агенцията отчита, че към 15.00 часа избирателната активност е малко по-висока спрямо данните от същия час на 2 октомври

15:35 - 02.04.2023

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023