Две седмици след като освободи пътя през Суецкия канал - мегакорабът Ever Given е „задържан“ от египетските власти. Те започват съдебни процедури с иск за получаване на около 900 млн. щатски долара заради пропуснати ползи в седмицата, в която контейнеровозът затвори прекия път между Азия и Европа.

Корабът, тежащ 220 хиляди тона, е задържан от съда в Исмаилия, а администрацията на Суецкия канал търси приходи от транзитни такси, от операцията по освобождаване на Ever Given и от нанесените материални щети върху канала. Съдът е постановил собственикът да изплати компенсациите.

Искът им е отправен към японските собственици на кораба – Shoei Kisen Kaisha. От компанията коментираха, че застрахователните фирми и адвокатите ѝ работят по казуса, но отказа да даде повече подробности, пише CNN.

Казусът може да се усложни допълнително предвид факта, че пътуването от Янтан до Ротердам се осъществява от тайванската Evergreen Marine, а в същото време контейнеровозът е под панамски флаг.

„Плавателният съд официално беше задържан. Те не искат да ни изплатят нищо“, каза Осама Раби – директорът на администрацията на Суецкия канал, цитиран от The Guardian. Той не обяви официално колко средства искат да получат от Suez Canal Authority, но предполагаемата сума се доближава до 1 млрд. долара.

Около 50 кораба преминават през канала средно на ден, а повече от 442 плавателни съда бяха блокирани от заседналия Ever Given. Той спря между 10 и 12% от световната търговия, защото корабите, превозващи стоки към Европа или Азия, трябваше да прекосяват цялото разстояние около южната част на Африка.

Междувременно прокурорите от Исмаилия са започнали отделно разследване, за да изяснят причината, поради която контейнеровозът заседна в канала. Към момента версията е пясъчна буря, но не е изключена и човешка грешка.

Ever Given блокира Суецкия канал на 23 март. Шест дни по-късно екипи от Нидерландия, Египет и Япония успяха да го освободят с лодки влекачи, уреди за изгребване на пясък и багери. Оттогава насам корабът се намира в Голямото горчиво езеро – най-широката част на канала.

Осама Раби отказа да прехвърли вина на своята администрация. Според него грешките за засядането на кораба трябва да бъдат поправени от компанията собственик. Резултати от разследването се очакват в четвъртък.


Българският "Васил Левски" и още 14 кораба прекарват 8 години, блокирани в Суецкия канал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023