Благодарение на 14 лодки влекачи – буксири, уреди за изгребване на пясък под водата и багери, нидерландската компания Smit Salvage, подпомагана от египетски и японски екипи, успя да освободи контейнеровоза Ever Given. До днес той блокираше Суецкия канал в продължение на 6 дни.

Успешната акция се проведе в ранните часове на понеделник, като пробивът беше осъществен в 5:42 ч. сутринта египетско време. „Мегакорабът" беше напълно освободен в 15:05 ч. и преминаването на плавателни съдове през канала отново е възможно.

Кърмата на кораба беше заседнала на само 4 метра от брега, което блокира над 360 кораба, чакащи от двата края на прекия път от Червено до Средиземно море. При частичното освобождаване сутринта, между задната му част и брега имаше свободни 102 метра и видеа в социалните мрежи показаха, че плавателните съдове имат достатъчно пространство отново да преминават. Все още обаче не е ясно кога на корабите ще им бъде позволено да прекосят канала – най-вероятно това ще се случи още в понеделник.

След като няколко поредни дни освобождаването му не беше възможно, служителите на Suez Canal Authority се подготвиха да местят с кран 20-те хиляди контейнера на борда, за да намалят теглото на Ever Given – той тежи над 200 хиляди тона. Дълъг е около 400 м и е широк 60 метра.

В понеделник усилията на нидерландската компания са дали резултат. „Когато корабът бъде напълно изтеглен, ще подновим трафика през канала, а Ever Given ще бъде преместен до Горчивото езеро“, обявиха местните власти.

Той заседна в Суецкия канал миналия вторник заради силни ветрове, предизвикали пясъчна буря, и застана перпендикулярно на прекия път между Азия и Европа. Стотици кораби трябваше да променят маршрута си и да обикалят около Африка, край нос Добра надежда, за да достигнат крайната си цел.

Българският "Васил Левски" и още 14 кораба прекарват 8 години, блокирани в Суецкия канал

Ever Given на тайванската компания Evergreen Marine пътува от Янтан в Китай към Ротердам в Нидерландия. Заради инцидента той блокира над 10-12% от световната търговия. Според BBC – на ден блокираният Суецки канал е забавял стоки на стойност 9,6 млрд. долара.

В понеделник буксирите успяха да изтеглят контейнеровоза, защото нивата на водата се повишиха и пясъкът под него можеше да се изгребе по-лесно, съобщи CNN.

Екипите на Smit Salvage започнаха да гребат все по-близо до заседналия кораб в неделя. Достигнаха на 18 метра дълбочина до предната част на контейнеровоза и успяха да премахнат над 30 хиляди кубични метра пясък. Пред кораба е открита огромна скална маса под водата.

Все още причините за инцидента остават неизяснени. „Има много фактори като скоростните ветрове и пясъчните бури – това може да бъде една от причините, но не и главната. Най-вероятно става дума за техническа грешка или човешка неточност. Предстоят допълнителни разследвания“, каза ръководителят на Suez Canal Authority Осама Раби.

През тези шест дни Египет е загубил около 84 млн. долара от транзитни такси, събирани от преминаващите кораби. Средно около 52 кораба с петролни доставки, потребителски стоки, автомобили, машини и резервни части и всевъзможни други търговски продукти, преминават оттук всеки ден според данни за 2019 г.

Цената на петрола Брент се повиши с около 2,9% в сряда заради несигурността на доставките, но днес падна с повече от 2 на сто, след като стана ясно, че скоро преминаването през Суецкия канал ще бъде възобновено, пише Reuters. Един барел се търгува за 63,19 долара (спад с 1,38 долара).


С Ever Given през Суецкия канал: "Нужни са му 16 минути да спре, след като е развил максимална скорост"

Как един кораб забави 10% от световната търговия: Блокираният Суецки канал в снимки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си