Благодарение на 14 лодки влекачи – буксири, уреди за изгребване на пясък под водата и багери, нидерландската компания Smit Salvage, подпомагана от египетски и японски екипи, успя да освободи контейнеровоза Ever Given. До днес той блокираше Суецкия канал в продължение на 6 дни.

Успешната акция се проведе в ранните часове на понеделник, като пробивът беше осъществен в 5:42 ч. сутринта египетско време. „Мегакорабът" беше напълно освободен в 15:05 ч. и преминаването на плавателни съдове през канала отново е възможно.

Кърмата на кораба беше заседнала на само 4 метра от брега, което блокира над 360 кораба, чакащи от двата края на прекия път от Червено до Средиземно море. При частичното освобождаване сутринта, между задната му част и брега имаше свободни 102 метра и видеа в социалните мрежи показаха, че плавателните съдове имат достатъчно пространство отново да преминават. Все още обаче не е ясно кога на корабите ще им бъде позволено да прекосят канала – най-вероятно това ще се случи още в понеделник.

След като няколко поредни дни освобождаването му не беше възможно, служителите на Suez Canal Authority се подготвиха да местят с кран 20-те хиляди контейнера на борда, за да намалят теглото на Ever Given – той тежи над 200 хиляди тона. Дълъг е около 400 м и е широк 60 метра.

В понеделник усилията на нидерландската компания са дали резултат. „Когато корабът бъде напълно изтеглен, ще подновим трафика през канала, а Ever Given ще бъде преместен до Горчивото езеро“, обявиха местните власти. 

Той заседна в Суецкия канал миналия вторник заради силни ветрове, предизвикали пясъчна буря, и застана перпендикулярно на прекия път между Азия и Европа. Стотици кораби трябваше да променят маршрута си и да обикалят около Африка, край нос Добра надежда, за да достигнат крайната си цел.

Българският "Васил Левски" и още 14 кораба прекарват 8 години, блокирани в Суецкия канал

Ever Given на тайванската компания Evergreen Marine пътува от Янтан в Китай към Ротердам в Нидерландия. Заради инцидента той блокира над 10-12% от световната търговия. Според BBC – на ден блокираният Суецки канал е забавял стоки на стойност 9,6 млрд. долара.

В понеделник буксирите успяха да изтеглят контейнеровоза, защото нивата на водата се повишиха и пясъкът под него можеше да се изгребе по-лесно, съобщи CNN. 

Екипите на Smit Salvage започнаха да гребат все по-близо до заседналия кораб в неделя. Достигнаха на 18 метра дълбочина до предната част на контейнеровоза и успяха да премахнат над 30 хиляди кубични метра пясък. Пред кораба е открита огромна скална маса под водата.

Все още причините за инцидента остават неизяснени. „Има много фактори като скоростните ветрове и пясъчните бури – това може да бъде една от причините, но не и главната. Най-вероятно става дума за техническа грешка или човешка неточност. Предстоят допълнителни разследвания“, каза ръководителят на Suez Canal Authority Осама Раби.

През тези шест дни Египет е загубил около 84 млн. долара от транзитни такси, събирани от преминаващите кораби. Средно около 52 кораба с петролни доставки, потребителски стоки, автомобили, машини и резервни части и всевъзможни други търговски продукти, преминават оттук всеки ден според данни за 2019 г.

Цената на петрола Брент се повиши с около 2,9% в сряда заради несигурността на доставките, но днес падна с повече от 2 на сто, след като стана ясно, че скоро преминаването през Суецкия канал ще бъде възобновено, пише Reuters. Един барел се търгува за 63,19 долара (спад с 1,38 долара).


С Ever Given през Суецкия канал: "Нужни са му 16 минути да спре, след като е развил максимална скорост"

Как един кораб забави 10% от световната търговия: Блокираният Суецки канал в снимки


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът