Странният случай с мегакораба Ever Given, който блокира Суецкия канал

"Ако мислите, че денят ви е тежък, помислете си за екипажа на кораба Ever Given, който запуши Суецкия канал и блокира 10-12% от световната търговия"

Ever Given представлява ултра голям контейнеровоз или "мегакораб", дълъг около 400 м и широк 60 м, с тегло 200 000 тона.

Корабът пътува от Янтян в Китай към Ротердам в Нидерландия, преди внезапно да изгуби контрол малко след навлизането си в Суецкия канал по време на пясъчна буря.

Как Ever Given забави 10% от световната търговия: Блокираният Суецки канал в снимки

Значението на канала за търговията между Азия и Европа е много високо. Това е прекият път, през който минава трафикът на товарни кораби между континентите, без да се налага да заобикаля цяла Африка.

Средно около 52 кораба с петролни доставки, потребителски стоки, автомобили, машини и резервни части и всевъзможни други търговски продукти, преминават оттук всеки ден според данни за 2019 г. За Египет транзитните такси от канала са един от ключовите източници на бюджетни приходи.

Блокирането на Суецкия канал от Ever Given обаче изправи световната търговия пред неочаквано изпитание. Според някои източници, от двете страни на запушения канал изчакват около 110 кораба, а всеки час от забавянето им коства милиони долари.

Цената на петрола Брент се повиши с около 2,9% в сряда заради несигурността на доставките.

Контейнеровозът е построен през 2018 г., регистриран е в Панама и се оперира от тайванска корабна компания на име Evergreen Marine.

Около 7:40 ч. във вторник той задира дъното на канала заради "силни ветрове", обръща се перпендикулярно на посоката на движение и засяда на място.

Опитите да бъде издърпан настрани или да се отвори пролука в пясъка около плавателния съд, за да освободи движението, засега са безуспешни. Според експерти, операцията може да отнеме няколко седмици - особено ако се наложи корабът да се разтовари от част от контейнерите си. Всички членове на екипажа са в безопасност, няма данни за наранявания, замърсяване или повреди на товара. Отхвърлени са първоначалните опасения за технически проблем или срив на двигателя.

Част от останалите кораби се пренасочват през по-стар канал от ръководителите на движението в Суец, за да може поне част от трафика да се освободи.

Наблюдението на Ever Given се превърна в хит в социалните мрежи, като VICE обърна специално внимание на странните маневри на кораба.

"Малко преди да влезе в канала, той преминава по курс, който... ами, изглежда ето така", пише медията.

Говорител на тракера VesselFinder.com потвърждава, че данните от GPS-а на кораба са точни, а капитанът му е "рисувал" картинки в Червено море, преди да продължи по пътя си и в крайна сметка да заседне.

Screen Shot 2021-03-24 at 11.34.27.png

Инцидентът се случва в момент, в който глобалните вериги на доставки и без това се намират в криза заради все по-високото търсене и невъзможността на предлагането да навакса на пандемичното темпо.

Дефицитът на суровини и части се усеща най-силно в индустрията на производство на компютърни чипове, заради който няколко автомобилни производители бяха принудени да спрат временно работа в част от заводите си, а Samsung да предупреди, че премиерата на един от най-важните флагмани на 2021 г. - висококласния фаблет Note - може да бъде отложен с година.

Българският "Васил Левски" и още 14 кораба прекарват 8 години, блокирани в Суецкия каналАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024