Корнелия Нинова: Мандалото хлопна. Без преговори с ИТН - там се месят ГЕРБ и ДПС Снимка: © бТВ стопкадър

"Мандалото хлопна за ИТН. Преговори с тях няма да има повече. Положихме всички усилия, посредничихме, всичко, което са пожелали за България, сме приели. Но да продължат да си играят с обществото и политическата система - няма да стане."
С тези думи лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви окончателния край на взаимодействията с партията на Слави Трифонов от страна на мандатоносителя, който носи отговорността за евентуално постигане на мнозинство за избор на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. По думите й БСП има ангажимент да проведе преговори за съставяне на кабинет, а не "психотерапия на Аз-а".
И два пъти по време на участието си в предавенето "120 минути" по бТВ Нинова каза, че зад действията на ИТН прозира намеса от страна на старото стакукво в лицето на ГЕРБ и ДПС. Тя не вярва, че изтеклият запис от заседание на ПГ на "Демократична България" има общо с решението на Трифонов отново да "изтегли" партията си от общото усилие за управление без споменатите две формации. И попита защо да се преговаря с хора, които във всеки един момент биха провалили ново управление - само защото някой им е казал: "Сега".

"Със Слави Трифонов нямам какво повече да си кажа. Направих всичко, което трябва, държавнически и отговорно. Не получих същото, можеше поне от коректност - не от друго - да се обади преди изявлението си", добави лидерката на левицата. Припомни, че БСП са успели да убедят ПП и ДБ в началото, че разговор с ИТН трябва да има и партията да бъде допусната да даде предложения за управленската програма, в чието писане при първия мандат не са участвали.

Нинова показа и резултата от това - поправките и исканията на хората на Слави Трифонов, отбелязани в червено в документа, който тя изправи пред камерите, значително преобладаваше спрямо първоначалния текст - в черно. Тя оспори твърденията на Трифонов, че не били поканени за програмата, както и че думи на Христо Иванов може да са в основата на новия "завой" в позициите та ИТН: "Причината е, че статуквото, старото, представителите на онзи модел на обвързаности се изплашиха, че нещата потръгват и дръпнаха отново назад. Това са ГЕРБ- ДПС Така мисля".

"Симбиозата между Румен Радев, ГЕРБ, ДПС и напоследък "Възраждане" не е от вчера. От първия месец президентът бие по кабинета, казва, че няма и 100 дни толеранс, но ние ще се съобразим с конституцията, както и с реда в партията, и ще кажем какво ще се случи с връчения ни мандат в сряда", заяви още Корнелия Нинова.
Това е денят, в който левицата ще събере ръководните си политически органи и ще вземе решение за бъдещите действия. Вицепремиерката в оставка припомни, че през 2021 г. БСП отново държеше третия мандат за създаване на кабинет, но всички, които сега я призовават да го върне веднага и да се ходи на избори, тогава бяха на точно обратната позиция - да се държи работещ парламентът, за да може да се приема законодателство. "Защо не се сещаха, че има конституция и решение на Конституционния съд тогава? Защо? Защото има риск да се продължи с промяната на задкулисието", е отговорът й.

Въпреки развитието, и в неделя вечерта, и в дните до сряда, преговорите с ПП и ДБ продължават. Причината - има смисъл поне да се завърши започнатото - писане на програма. "Знам, че в България разговорът за програми не е интересен, но е важен. Дали ще има правителство, което ще изпълнява такава програма, или тя ще се превърне в предизборна платформа - това не е важното", категорична бе Нинова.

"Преговорите са живи, ние в БСП сме хладнокръвни, търпеливи и разумни, защото разбираме какъв е залогът, а той е по-голям от нечие его", каза още лидерката на левицата.

По темата обсъждани ли са имена на министри и разпределение на постове в преговорите, проведени досега, откакто в понеделник БСП взе третия проучвателен мандат, Нинова беше категорична: не.

Призна обаче, че настоящият вицепремиер и финансов министър в оставка Асен Василев е бил най-вероятната номинация за министър-председател от ПП и с третия мандат.

От дни левицата заявява, че именно партията на Кирил Петков и Асен Василев е тази, която трябва да излъчи кандидата за поста.
Ще ви дадем отговори в сряда.

"Не искам промяна във формулата, защото искам да си запазя позицията. Не ме впечатлява - чувала съм за себе си всякакви неща - съдя по хората и призовавам и гражданите - съдете за хората по тяхната работа. За пръв път България е на първо място по икономика, индустриално развитие - това е оценката за моята работа и за екипа в Министерството на икономиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023