Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Корнелия Нинова обвини служебния министър на икономиката Никола Стоянов за това, че е изнесъл неверни данни за уволненията на служители във ведомството по време на 7-месечния ѝ мандат.

Стоянов обяви, че има данни за уволнения на 72 души, или повече от 10% от администрацията на Министерството на икономиката, както и за незаконосъобразни смени на мениджъри, избирани с конкурси, в 14 от 18 дружества под контрола на МИИ.

Той укори Нинова, че е назначавала на техни места кандидати, които не са преминавали през конкурсна процедура и разкритикува директора на ДКК Смиляна Нитова, че е попречила на обновяването на борда на компанията в последните няколко дни.

Нинова твърди, че от администрацията на Министерството на икономиката "не са уволнени 72 души", като заявява, че 24 от тях са пенсионирани поради навършване на възраст.

Други двама са "уволнени поради груби нарушения, включително и чрез свикване на дисциплинарен съвет", а един човек от нейните нови назначения е отстранен заради "сигнали от различни институции за конфликт на интереси" - Корнелия Нинова не споменава имената на служителите.

Председателят на БСП оспорва и твърдението, че са правени масови чистки в държавните предприятия под шапката на МИИ, като твърди, че са сменени директорите на 3, а не 14 дружества. В още две са сменени "само управителите и двама ликвидатори, единият поради смърт".

Тя признава, че новите назначения са направени "временно, до провеждането на конкурс", като процедурите за избор на титуляр са започнали, но не всички са приключили.

Корнелия Нинова обвинява новия министър и в това, че опитвал да назначи не един, а трима нови членове на съвета на директорите на ДКК, не за да се спази закона, а с два предполагаеми мотива: "да уреди хора на заплти" или "да има ново мнозинство, което да започне чистка по дъщерните дружества".

"Политиката е преди всичко носене на отговорност. Нека служебният кабинет носи своята сега", заявява тя.


Изненада и в МИИ: Заместник на Нинова и член на НС на БСП остава в екипа на Никола Стоянов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023