Корнелия Нинова оправда бламирането на Народното събрание Снимка: © Facebook.com/korneliyaninova

Председателят на БСП Корнелия Нинова публикува своето обяснение за решението на партията да участва заедно с ГЕРБ и ДПС в бламирането на работата на 45 Народно събрание.

Нинова обвинява партиите, подготвили предложенията за дневния ред, в това, че "чакат БСП да им бъде смокинов лист".

"Втурнали се едните да си уреждат квота в ЦИК, другите секции в Турция, третите се чудят как да замаскират отказа от мажоритарно гласуване, за което ги избраха хората. Всеки си хванал неговия интерес и чакат БСП да им бъде смокинов лист. А нашите закони за пенсии, майчинство, детски стоят по чекмеджетата непипани. Не ги интересува, че хиляди бедни нямат работа и пари, че стотици семейни фирми фалират, че Борисов си прави каквото си иска", казва Корнелия Нинова.

Тя заявява, че "никой не чува разума, че бюджетът трябва да се актуализира и да се осигурят пари за хората. БСП няма да е параван и за лична употреба на никого".

В провалената програма за деня на Народното събрание трябваше да се разгледат на първо четене промени в Закона за политическите партии, с които се предвижда да се намали до 1 лев на глас държавната субсидия за политическите сили. Освен това в дневния ред попадаше второто разглеждане на промените в Изборния кодекс, внесени от „Има такъв народ“, с които щеше да се промени процедурата за избор на нова ЦИК.

Предлагаше се още създаване на две временни комисии - за проверка на строителството в парка "Росенец", където се намира една от резиденциите на Ахмед Доган, и за разследване на употребата на сила по време на протестите през лятото на 2020 г.

Нинова, от своя страна, е съвносител на няколко законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, в Закона за местни данъци и такси, Закона за семейни помощи и др., които са разпредели в Комисията по бюджет и финанси, но още не са стигнали до обсъждане.

Междувременно председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри, вън" Мая Манолова обвини ГЕРБ, БСП и ДПС в "предателство срещу българския народ" на Велика Сряда.

"То струва не 3 сребърника, а над 13 млрд. лв. Три партии блокираха работата на парламента. Няма нещо по-страшно от това. Освен решението за внасяне на плана за възстановяване и устойчивост, ние настоявахме за внасянето на други важни теми на българския народ, помощите за пенсонерите, законът за личната помощ, подкрепата за самоосигуряващите се лица. Искахме изслушване на КЕВР заради повишаването на цената на парното. Решенията бяха блокирани днес. Те не се включват в програмата на парламента, а парламентът се занимава със закона за партиите, Изборния кодекс и парламентарния правилник. Те са важни, но преди всичко за партиите. Призовавам ръководството на НС незабавно важните за хората теми да влязат в пленарна зала", каза Манолова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024