Снимка: © Булевард България

Националният съвет на БСП реши официално да подкрепи вече обявената кандидатура на Румен Радев и Илияна Йотова за нов мандат като президент и вицепрезидент. 

Решението е взето със 122 гласа "за" и 9 гласа "въздържал се" по време на пленума в събота - първи след парламентарните избори, на които БСП записа исторически слаб резултат с по-малко от 500 000 гласа. 

Досега ръководството на БСП заемаше колеблива позиция по въпроса дали ще даде подкрепа за Радев, след като в годишния си отчет самият той обяви намерение да участва отново в екип с Йотова на президентските избори тази есен. 

Нинова обаче отлагаше ангажирането на партията с втори президентски мандат за Радев, докато не минат парламентарните избори. Едва сега то беше подложено на обсъждане и гласуване от пленума. 

НС на БСП е решил да излъчи и специална група, която ще държи комуникацията с президентството по отношение на "формулата на издигането, инициативният комитет и политиките, които ще отстояват Радев и Йотова". 

През 2016 г., когато двамата бяха излъчени като кандидатска двойка, той беше издигнат не с партийна регистрация, а от инициативен комитет, оглавяван от тогавашния зам.-председател на БСП Стефан Данаилов. АБВ на Георги Първанов първоначално подкрепяше номинацията, но внезапно прекрати участието си в кампанията на Радев. 

В понеделник се очаква президентът да проведе преговри с всички политически сили от 45 Народно събрание, преди да започне връчването на мандати за съставяне на ново правителство. 


На пресконференция след пленума Корнелия Нинова отправи послание към "Има такъв народ" със заявка за евентуална подкрепа на кабинет с техен мандат, но при пет условия: бързи действия за разрешаване на здравната криза, борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите, ревизия на състоянието на бюджета, прозрачност на процеса на договаряне на средствата от ЕС за следващия финансов период и изменение на изборното законодателство "за да се отчитат реално гласовете". 

Нинова посочи, че БСП няма да участва в правителството, но изразява готовност да подкрепя кандидат за премиер, който включи тези точки в програмата си.

Ако партията-мандатоносител предложи действия, които противоречат на основни политически ориентири на БСП, тя няма да получи подкрепа от социалистите. БСП няма да подкрепи и кабинет на ГЕРБ.

"Аз съм избрана пряко от 80% от всички членове на БСП и съм отговорна пред тях. Те не са поставили въпроса за оставката ми. Иначе всеки може да изрази мнение, каквото си иска", каза Нинова по повод призивите за оттегляне. 

Малко по-късно тя публикува поредна остра позиция срещу партия от т.нар. от нея "анти-ГЕРБ консенсус" - "Демократична България". 

"Атакуващите с лодка "Росенец" избраха заедно с ДПС председател на Бюджетна комисия, която да се занимава с финансите на държавата. Много бързо истината започва да излиза наяве. Очаквам остра реакция на тези мои думи, но предпочитам да се знае истината", написа тя. 

Нинова говори за избора на Георги Ганев за ръководител на Комисията по бюджет и финанси, за когото само ГЕРБ и БСП гласуваха "въздържал се" в петък.

Това е вторият й сблъсък с останалите парламентарни групи, след като в петък БСП не успя да прокара предложението си за незабавен мораториум на обществените поръчки и назначенията на кабинета Борисов 3. 

Пълна промяна на ЦИК: Спорът не е "дали", а кой ще я направиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония