Корнелия Нинова се бетонира начело на БСП до 2024, Конгресът отхвърли оставката й

Корнелия Нинова запазва позицията си на председател на БСП въпреки подадената оставка през ноември 2021 г.

Конгресът на партията отказа да приеме оттеглянето й, като 415 души гласуваха в подкрепа на Нинова. 164 души поискаха да се премине към процедура за нови преки избори, а 20 делегати се въздържаха.

"Благодаря ви за доверието. Това ме задължава да работя с двойно повече усилия. Познавате ме, мога да работя, мога и да гарантирам, че няма да предам българските социалисти и няма да продам интересите на Българската социалистическа партия. Разбира се, чух и различното мнение и човек винаги има нужда да коригира нещо в поведението си. Чух много внимателно. Ще положа усилия заедно с всички вас, със структурите ни по места, с нашите членове, социалисти, симпатизанти и коалиционни партньори следващото предизвикателство, местните избори през 2023 г., да бъдат нашата победа", обяви Нинова след решението.

Формалното обяснение за този обрат беше подписка, започнала в местните структури на БСП в Благоевградския район.

От сутринта членовете на ИБ на БСП публично лансираха вариант за запазване на Корнелия Нинова начело на партията независимо от подадената оставка.

"Всеки трус във всяка партия, която участва в управлението, неминуемо води до сътресения в самото правителство. Това са и основните мотиви на нашите другари, които искат тази оставка да бъде отхвърлена", каза Христо Проданов преди началото на конгреса.

Крум Зарков, който планираше да се кандидатира за лидер на евентуални нови избори, предупреди присъстващите на Конгреса, че са изпаднали в "дълбок сън" и "упойка", след който ще последва фатален удар.

"Това, което се случва, е въпрос за отговорността. Пряко свързан с този за морала и европейското поведение на всеки политик. Циркулира обръщение, търсят се подписи, за да се гласува оставка, подадена през ноември месец. Ако това се случи, този фарс ще бъде наистина пореден, ако не и последен пирон в ковчега на публичния имидж на БСП", каза Зарков.

Това е вторият случай, в който Нинова "спасява" лидерството си в последния момент въпреки подадена оставка заради неуспехите на партията.

През 2019 г. когато тя реши да поеме лична отговорност заради резултат на евроизборите, беше свикан Конгрес на партията, на който тя изненадващо оттегли оставката си.

През есента на 2020 г. тя беше преизбрана пряко от членовете на БСП за нов четиригодишен мандат.

През ноември 2021 г., когато БСП постигна исторически слаб резултат с 267 817 гласа на парламентарни избори и остана на четвърто място след ДПС, Нинова беше подложена на силен вътрешен натиск да се оттегли.

Тя действително подаде оставка, но отказа да задейства процедурата по устав, която предвиждаше Националният съвет да избере временно изпълняващ длъжността председател - т.е. веднага да я отстрани от поста.

Междувременно Нинова оглави преговорния екип на БСП за създаването на управляващата коалиция и получи вицепремиерско място, като в момента отговаря за Министерството на икономиката и индустрията.


Крум Зарков към БСП: Запазването на Нинова като лидер ще е фарс


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024