Понякога може да си гениален в креативността и иновационните методи, но в същото време – кошмарен в лидерството и мениджмънта. Изглежда, това е историята на Каролин Рафаелиан – бизнесдамата, която някога се славеше като собственик на една от най-богатите бижутерийни компании, но в рамките на по-малко от две години профука 900 милиона долара.

54-годишната жена, която е дъщеря на имигранти от Армения, основава фирмата Alex and Ani през 2004. Кръщава я на двете си най-големи дъщери и започва ударно бизнеса си в Роуд Айлънд. Години наред компанията процъфтява, марката е разпознаваема в цял САЩ, а Рафаелиан се е насочила към още начинания.

Преди две години, двамата с рапъра Ice Cube обмислят да отправят оферта от 10 млрд. долара за над 20 калифорнийски телевизионни канала от мрежата на 21st Cenruty Fox. Това не е нещо ново за Каролин, която вече е вложила средства в баскетболната лига на колегата си, в която бивши звезди от NBA играят 3 на 3.

Замислената сделка обаче не се сбъдва – Sinclair Broadcast Group прави по-добра оферта и сякаш точно тогава започва тежкият период за бизнесдамата. Следват ужасяващи няколко години за Каролин и нейната компания за бижута – основният заемодател в лицето на Bank of America оттегля финансовата си подкрепа, а Рафаелиан съди банката, след което се оттегля от делото. След това съди съсобствениците на Alex and Ani, разделя се с изпълнителния директор, а акциите падат главоломно.

Бизнесдамата има нетно богатство от 1 милиард долара през юни 2018, но по-малко от две години след това то пада чак до 100 млн., сочат данните на Forbes. Но не се притеснявайте, тя все още притежава поне десет жилища в Роуд Айлъд, Ню Йорк и Венис Бийч в Калифорния.

През юни 2017 Каролин изгрява на корицата на Forbes като част от класацията на най-богатите жени, заработили състоянието си сами. Тогава Alex and Ani обявява приходи от 500 млн. долара, но до 2019 те са със 100 млн. по-малко. Ситуацията се усложнява дори още преди пандемията да е започнала.

Проблемите на Рафаелиан настъпват, когато тя завежда дело за дискриминация срещу Bank of America с иск банката да заплати на фирмата 1,1 млрд. долара за нанесени щети. От Alex and Ani обявяват през 2019, че Bank of America пренебрегва компанията заради факта, че е ръководена от жени. Основен аргумент е оттеглянето на доверието към бижутерийния бизнес през 2018, когато за финансов директор е избрана жена. Банката е спряла да отпуска част от средствата и в резултат на това продажбите на компанията са намалели с около 80 млн., тъй като не е била способна да плаща на доставчиците. От Alex and Ani търсят още средства за нанесени щети върху морала и емоционалното състояние на служителите.

Малко повече от месец по-късно фирмата оттегля съдебния иск. Причината остава неясна.

Почти моментално базираната в Лондон инвестиционна компания Lion Capital, която тогава държи 40% от акциите на Alex and Ani, се застъпва за бижутерийната фирма. Каролин предава 20% от ценните книжа и вече Lion Capital е мажоритарен собственик. В замяна лондонската фирма обещава да финансира две нови бизнес начинания на Рафаелиан на стойност 1 млн. долара в следващите две години.

Каролин губи контрол в Alex and Ani и през септември 2019 обявява, че се оттегля от поста изпълнителен директор. Вместо това става креативен директор. На 8 май тази година обаче е отстранена заради намаляването на персонала по време на пандемията – поне това е нейното твърдение.

Така бизнесдамата влиза в нова съдебна битка – този път срещу собствените си партньори. Завежда дело срещу Lion Capital, обвинявайки ги, че не са спазили споразумението си и не са ѝ отпуснали средства за двете бизнес начинания. Делото все още е в ход.

То обаче идва в най-лошото възможно време – период, в който светът се бори с пандемията от коронавирус. Alex and Ani така или иначе изпада от водещите класации преди Covid-19, но при настъпването на големите блокади продажбите падат с 60% - данните на Earnest Research са от август и обхващат интервал от 12 месеца.

„Бижутата не са предмети за дома, нито за спорт. Хората се изправят пред важния въпрос: „Защо да си купувам гривна, при положение че трудно ще намеря повод да я нося?“, казва Саймън Сийгъл – анализатор в BMO Capital Markets, цитиран от Forbes.

Дана ДиПаоло, която дълго време е била директор по иновациите в Alex and Ani, споделя, че живее в Роуд Айлънд – щатът, в който е основана фирмата, но „никой вече не знае нищо“ за компанията.

„Когато погледнете Alex and Ani сега, това е просто една обикновена марка бижута. Може да ѝ добавите друго име и никой няма да забележи, защото значението ѝ вече не е такова, както преди“, добавя тя.

Преди години, още когато бизнесът ѝ процъфтява, Рафаелиан изработва  и продава различни видове гривни. Всяка от тях е предназначена за конкретен повод – рожден ден, сватба, завършване. Стиловете са различни, качеството е високо и хората са доволни. Първият магазин отваря врати в Нюпорт през 2009, а година по-късно CEO става бившият щатски сенатор Джовани Феросе.

Всичко това води до сделки за милиони, включително със Saks Fifth Avenue. Освен това Alex and Ani постига лицензионни споразумения с „Уолт Дисни“ и Националната футболна лига на САЩ, като дори намира място в рекламите на „Супербоул“. Когато Феросе става изпълнителен директор, компанията има 5 млн. долара от продажби. Три години по-късно тази цифра е 230 млн.

Партньорството между него и Каролин изглежда печелившо, но ето че идва 2014 и той, по незнайни причини, напуска. Отказва да сподели защо, но изглежда, че отношенията му с Рафаелиан вече не са същите.

Въпреки загубите Каролин не е отчаяна и продължава с бизнес начинанията. Преди две седмици публикува видео в профила си в Instagram, с което обяви, че вече няма да работи за компанията, която основа.

„Развълнувана съм да споделя пред всички, че основах нова фирма, наречена Metal Alchemist. Там планирам да продължа, усърдно и с любов, с дизайна, за да подкрепям истински ценни за мен неща“. Все още на сайта на компанията няма подробна информация, но изглежда, че тя ще започне да продава бижута до края на годината.

Alex and Ani обаче ще оцелява по време на пандемията без Рафаелиан. „Когато става дума за креативност, смятам, че Каролин може би е една от най-добрите в света“, казва Феросе, цитиран от Forbes. „Но когато говорим за бизнес мениджмънт и лидерство, не мисля, че има нещо, което да дава индикации, че тя притежава способностите да води компания, печелеща милиарди долари“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A little update on me

Публикация, споделена от Carolyn Rafaelian (@positivelycarolyn) на


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори