След 6 месеца на МКС: Космическият кораб Crew Dragon се завърна на Земята Снимка: © Getty

Пилотираният космически кораб Crew Dragon на SpaceX с екипажа на мисията Crew-6 се завърна на Земята след шестмесечен престой на Международната космическа станция (МКС).

Приводняването беше излъчено на уебсайта на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА).

Корабът направи спускане с парашути в Атлантическия океан край бреговете на Флорида в 00:18 ч. местно време (07:18 ч. българско време).

Няколко минути по-рано Crew Dragon навлезе в плътните слоеве на атмосферата, след което основните му парашути се отвориха на височина около 5,5 км.

Eкипажът на Crew-6 включва руския космонавт Андрей Федяев, астронавтите на НАСА Стивън Боуен и Уди Хобург, както и астронавта Султан Ал-Неяди от Обединените арабски емирства.

Завръщането на кораба и екипажа на Земята отне около 17 часа.

Crew Dragon излетя към МКС на 2 март от космическия център Кейп Канаверал в Кейп Канаверал, Флорида, с помощта на ракета Falcon 9.

На следващия ден той се скачи с възловия модул "Хармония" на американския сегмент на станцията. Федяев стана вторият руски космонавт, който пътува до МКС с космическия кораб Crew Dragon в рамките на програмата за съвместни полети между Руската федерация и САЩ.

През октомври 2022 г. рускинята Анна Кикина пристигна на станцията като част от екипажа на мисията Crew-5 и напусна МКС през март 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024