Космосът и Луната - голямото вдъхновение на брандовете Снимка: © Shutterstock

През 2008 г. рекламa на американската бирена марка Rolling Rock твърди, че ще прожектира логото си на Луната с лазер по време на следващото пълнолуние. Доста нереалистично обещание, което така и не бива изпълнено.

Колкото и далечна да звучи концепцията, истинска moonvertising кампания всъщност е изпробвана преди 15-ина години от изпълнителния маркетинг директор на Coca-Cola - Стив Кунин. Кунин чете статия за това как учени измерват разстоянието между Земята и Луната с помощта на лазери. Той е обзет от идеята да използва технологията за реклама на най-известната газирана напитка.

При успех би било невероятно. Дори при неуспех ще говорят за нас известно време.“, мисли си Кунин, който впоследстие наема учени и влага няколкостотин хиляди долара бюджет в разработката.

Планът обаче се оказва невъзможен за осъществяване.

Според Джим Гарвин, главен учен в Центъра за космически полети Годард на НАСА, рекламирането на Луната е възможно, макар и непрактично поради редица причини. Въпреки че изследователите отразяват лазери от Луната, те осветяват площ едва с размерите на тенис корт. „За да може една реклама да бъде видяна от Земята, лазерната светлина трябва да покрие площ около половината от тази на Африка“.

Дори някой да има средствата да опита, задачата е абсолютно предизвикателство, тъй като повърхността на Луната е тъмна и отразява нищожно подобен светлинен източник като лазера.

И така, когато мислим за Космоса, се сещаме за формите, които му придават изкуството, модата, киното, кулинарията и всички брандове, вдъхновени от космическата тематика, за да подарят на хората си преживяване на следващо ниво.

И докато туристическите пътуванията в Космоса в наши дни стават все по-дискутирана тема и фокус на компании като SpaceX, AxiomSpace и други, то този тип извънземно преживяване остава финансово немислимо за почти всеки човек на планетата.

За всички нас преживяванията извън пределите на Земята обикновено идват чрез творческите идеи на хора като Стив Кунин. Такива личности се надпреварват да интерпретират необятната космическа тема, в търсене на успех и несравнимо преживяване за целевите си аудитории.

Берт Улрич, част от комуникационния екип на NASA, споделя, че на ден получава поне едно запитване за използване на логото на организацията, което вече се е превърнало в поп културен феномен, благодарение на партньорства с брандове като Nike, Vans и Balenciaga.

Комерсиалните възможности стават все повече, след като през 2019 г. NASA обяви, че отваря Международната космическа станция за бизнес възможности, насочени към частни мисии с търговски цели. От това се възползва козметичният гигант Estee Lauder, който плати 180 хил. долара (по 17 500 долара на час), за да могат астронавти да заснемат нощен серум в безтегловност в обсерваторията на станцията на фона на открития Космос.

Комерсиализацията на космическите полети даде възможност на носителя на звезда „Мишлен“ Хосе Андрес да изпрати в Космоса традиционната за Валенсия паеля с единствената цел да я превърне във вселенско приключение за борда на Axiom на Международната космическа станция.

Други две звезди с черпак в ръка – Тиери Маркс и Ален Дюкас вече имат изработен репертоар от класически ястия, готови за астронавтите, съвместно с Европейската космическа агенция.

Бутиковата парфюмерийна къща Byredo, съвместо с рапъра Травис Скот, създаде аромата Space Rage. С намигането, че той имитира миризмата на Космоса, която май никой не знае каква е и дали въобще съществува. Вместо нотки на мускус и водна лилия, брандът описва парфюма като микс от нотки на „космически прах“, „частици антиматерия“ и „звездна светлина“.

Друг пример идва от канадското архитектурно бюро Moon World Resorts. През 2021 г. тя разкри планове за откриване на четири обекта, които да симулират изживяването от ходене по лунна повърхност.

Всеки от курортите ще изглежда като Луната архитектурно, а обектите са планирани да са високи 305 м. с хотелска част от 4 000 апартамента, които ще се разпростират на 516 000 кв. м.

Проектът е на стойност 5 милиарда долара.

Space inspiration

Примерите са много и все интересни, а последният, който се появи и на местния пазар идва от IQOS ILUMA и първата лимитирана серия на устройството за нагряване на истински тютюн. Тя се казва Stardrift и е в нюансите на безкрайния космически хоризонт.

До 25 декември брандът организира и активности, чрез които потребителите му могат да участват за награди, вдъхновени от звездната тематика.

Накъде ли още ще ни отведат космическите интерпретации, за да ни оставят с усещането, че можем да се докоснем до необятната над нас… Готови сме да разберем!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024