Здравният министър Костадин Ангелов използва седмичния брифинг на НОЩ, за да отправи критики към ръководството на AstraZeneca за неизпълнените обещания за доставки.

"В рамките на 2 дни очаквахме ясни отговори, а получихме само едно писмо, че производството на ваксини е процес с висока степен на технологическа сложност. Нямаме нужда от вашата учтивост. Имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, в нашия медицински свят има само черно и бяло - хората или са живи, или са умрели", каза той, обръщайки се задочно към фармацевтичния гигант.

В сряда стана ясно, че Ангелов е поискал да бъдат изпратени незабавно 52 000 дози от ваксината, защото в страната са получени само 36% от очакваните количества за месец февруари.

AstraZeneca обаче отговориха с обещание да пратят нови (неуточнени) количества дози два дни по-рано от планираното, т.е. в събота или неделя.

Дефицитът обаче вече е налице: най-големият имунизационен център в столицата към ВМА спря временно "зелените коридори" за желаещите граждани извън приоритетните групи, защото изчерпа наличните количества.

"Светлината в тунела", според Ангелов, ще е евентуалното бързо одобрение на еднодозовата ваксина на Janssen, която България първоначално отказа да поръча, а впоследствие закупи през споразумение с Швеция. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да се произнесе по ефикасността и безопасността на тази ваксина до средата на март. В САЩ тя вероятно ще бъде разрешена още утре.

Костадин Ангелов прехвърли грижата за справяне със забавените доставки на ЕК, като заяви, че ще разговаря с еврокомисаря Стела Кириакидес.

"Договорите за ваксините са подписани с ЕК. Българяи няма нищо общо с темпа на доставките и договарянето на тези доставки. Получаваме количества ваксини след подписан договор с ЕК, упълномощена от парламента", каза той.

Ангелов отхвърли въпросите за евентуални проблеми при осигуряването на вторите дози на AstraZeneca след началото на масовата кампания по имунизиране.

Месеци след претоварването на болничната система с Covid-пациенти - намаленият капацитет на леглата във ВМА, Пирогов и Окръжна болница в София вече се изчерпват, обяви ген. Венцислав Мутафчийски. Лечебните заведения са в готовност да увеличат броя на леглата за евентуален прием на болни хора, но според думите на Костадин Ангелов "засега нямаме никакви проблеми и няма нужда страхът да ни води при вземането на решения".


Как AstraZeneca стана "Оксфордската ваксина" в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца