"Скритата хибридна агресия срещу България аз я наблюдавам още от 2013-14 година. Тогава нямаше ухо, което да чуе тези неща, но това не е нещо изненадващо." - това каза бившият премиер Иван Костов пред bTV.

Той поясни, че тя се е изразявала предимно в пропаганда и е била вкарана в обръщение в българския политически дебат по време на президентските избори през 2016 година. Тогава проучвания на Центъра за анализ и управление на рисковете е изследвал говоренето на кандидатите:

"Оказа се, че всички са от 90 до 100% близки до ключовите тези на Кремъл по всички въпроси, по които тогава Русия имаше различни позиции от Европейския съюз. С изключение на Трайчо Трайков."

Изборите бяха спечелени от Румен Радев, а на втори тур негов конкурент бе Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ. Трайчо Трайков представляваше "Реформаторски блок".

Според него на хибридната агресия може да бъде отговорено по три начина - чрез пълна проверка на лоялността на службите, чрез достигане до нулева енергийна независимост и чрез надзираване над частните компании, които представляват заплаха.

Бившият премиер смята, че енергийната независимост е постижима, тъй като "и сега "Лукойл" преработват чужд петрол, не само сорт "Уралс"."

Първоначално Костов отбягваше темата за неговата роля в закупуването на "Нефтохим" Бургас на занижена цена от страна на "Лукойл", но след повторното ѝ повдигане каза, че не съжалява:

"Те спечелиха честен търг, имаха най-добра оферта. Нямаше как да не отиде при тях, защото противното щеше да породи вълна от съмнения за корупция и какво ли не."

"Лукойл се държеше много лоялно до 2007 година," продължи той. "Дотогава си плащаха данъци и всичко бе както е редно - коректна към домакина фирма, която изпълнява своите задължения.

След 2007 престанаха да плащат каквито и да е било данъци. И от този момент трябва да се питаме кой е бил начело на държавата тогава, беше господин Сергей Станишев. Тройната коалиция допусна това нещо, те трябва да отговарят на въпроса защо това се случи."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор