Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

"Скритата хибридна агресия срещу България аз я наблюдавам още от 2013-14 година. Тогава нямаше ухо, което да чуе тези неща, но това не е нещо изненадващо." - това каза бившият премиер Иван Костов пред bTV.

Той поясни, че тя се е изразявала предимно в пропаганда и е била вкарана в обръщение в българския политически дебат по време на президентските избори през 2016 година. Тогава проучвания на Центъра за анализ и управление на рисковете е изследвал говоренето на кандидатите:

"Оказа се, че всички са от 90 до 100% близки до ключовите тези на Кремъл по всички въпроси, по които тогава Русия имаше различни позиции от Европейския съюз. С изключение на Трайчо Трайков."

Изборите бяха спечелени от Румен Радев, а на втори тур негов конкурент бе Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ. Трайчо Трайков представляваше "Реформаторски блок".

Според него на хибридната агресия може да бъде отговорено по три начина - чрез пълна проверка на лоялността на службите, чрез достигане до нулева енергийна независимост и чрез надзираване над частните компании, които представляват заплаха.

Бившият премиер смята, че енергийната независимост е постижима, тъй като "и сега "Лукойл" преработват чужд петрол, не само сорт "Уралс"."

Първоначално Костов отбягваше темата за неговата роля в закупуването на "Нефтохим" Бургас на занижена цена от страна на "Лукойл", но след повторното ѝ повдигане каза, че не съжалява:

"Те спечелиха честен търг, имаха най-добра оферта. Нямаше как да не отиде при тях, защото противното щеше да породи вълна от съмнения за корупция и какво ли не."

"Лукойл се държеше много лоялно до 2007 година," продължи той. "Дотогава си плащаха данъци и всичко бе както е редно - коректна към домакина фирма, която изпълнява своите задължения.

След 2007 престанаха да плащат каквито и да е било данъци. И от този момент трябва да се питаме кой е бил начело на държавата тогава, беше господин Сергей Станишев. Тройната коалиция допусна това нещо, те трябва да отговарят на въпроса защо това се случи."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024