Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

"Скритата хибридна агресия срещу България аз я наблюдавам още от 2013-14 година. Тогава нямаше ухо, което да чуе тези неща, но това не е нещо изненадващо." - това каза бившият премиер Иван Костов пред bTV.

Той поясни, че тя се е изразявала предимно в пропаганда и е била вкарана в обръщение в българския политически дебат по време на президентските избори през 2016 година. Тогава проучвания на Центъра за анализ и управление на рисковете е изследвал говоренето на кандидатите:

"Оказа се, че всички са от 90 до 100% близки до ключовите тези на Кремъл по всички въпроси, по които тогава Русия имаше различни позиции от Европейския съюз. С изключение на Трайчо Трайков."

Изборите бяха спечелени от Румен Радев, а на втори тур негов конкурент бе Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ. Трайчо Трайков представляваше "Реформаторски блок".

Според него на хибридната агресия може да бъде отговорено по три начина - чрез пълна проверка на лоялността на службите, чрез достигане до нулева енергийна независимост и чрез надзираване над частните компании, които представляват заплаха.

Бившият премиер смята, че енергийната независимост е постижима, тъй като "и сега "Лукойл" преработват чужд петрол, не само сорт "Уралс"."

Първоначално Костов отбягваше темата за неговата роля в закупуването на "Нефтохим" Бургас на занижена цена от страна на "Лукойл", но след повторното ѝ повдигане каза, че не съжалява:

"Те спечелиха честен търг, имаха най-добра оферта. Нямаше как да не отиде при тях, защото противното щеше да породи вълна от съмнения за корупция и какво ли не."

"Лукойл се държеше много лоялно до 2007 година," продължи той. "Дотогава си плащаха данъци и всичко бе както е редно - коректна към домакина фирма, която изпълнява своите задължения.

След 2007 престанаха да плащат каквито и да е било данъци. И от този момент трябва да се питаме кой е бил начело на държавата тогава, беше господин Сергей Станишев. Тройната коалиция допусна това нещо, те трябва да отговарят на въпроса защо това се случи."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024