Кой е актьорът Даниел Михайлов и защо беше уволнен - заради протестите или заради неявяване на репетиции Снимка: © Facebook.com/Даниел Михайлов

Актьорът Даниел Михайлов твърди, че е бил уволнен от Габровския театър заради активното си участие в протестите срещу кабинета на Бойко Борисов. Викенти, какъвто е прякорът на артиста, съобщи, че след демонстрациите в Пловдив на 6 септември е бил потърсен от неговия директор, който му казал, че е изгонен. Петко Койчев обаче твърди друго – че Михайлов е уволнен, защото не е участвал в две от репетициите, а същото потвърдиха и вече двама бивши колеги на актьора.

„Едно от обясненията на шефа ми беше: „Виждам, че имаш гражданска позиция, виждам, че се опитваш да станеш известен по друг начин, не като актьор. Няма да стане. За да станеш известен като актьор, трябва да си скъсаш з******, а ти се опитваш по друг начин. Уволнен си”, разказа Михайлов в YouTube канала на Иво Божков, който снимаше на живо протестите в Пловдив за Деня на Съединението.

Актьорът е един от активните участници в протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Той беше на демонстрациите под надслов „Велико народно въстание“ в София на 2 септември, макар да е от Пловдив. По време на протестите е държал речи пред недоволните граждани и се е срещал с представители на организаторите от „Отровното трио“.

Директорът на Драматичен театър – Габрово, Петко Койчев, публикува официална позиция по случая във Facebook. Той обясни, че уволнението на актьора няма нищо общо с протестите, а причината е неизпълнение на служебните задължения.

„Длъжен съм, като директор на ДТ „Рачо Стоянов“, отговорно да заявя, че освобождаването на актьора Даниел Михайлов няма нищо общо с неговата гражданска позиция, откритото ѝ заявяване и участието му в настоящите протести. Актьорът Даниел Михайлов е освободен заради нарушение на трудовата дисциплина, заповед на директора и Правилника за вътрешния ред в ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово“, написа Койчев.

Той нарече казуса с освобождаването му и неговото разпространение в медиите „тиражирана непроверена информация“. Добави, че Викенти бил назначен на работа в театъра след обявен кастинг за две свободни места. Били наети Найден Банчевски и Павел Кирчев, но последният обявил, че отказва предложението заради друг личен проект. Михайлов заел позицията, тъй като се класирал трети при прослушванията, а също и по препоръка на проф. Александър Илиев, който изпратил писмо до театъра, съдържащо представяне на всички негови студенти, в това число и Викенти.

Михайлов бил назначен на работа по трудов договор с шестмесечен изпитателен срок в полза на работодателя. На 1 юли 2020 са започнали репетициите на проекта за нова постановка „Под игото – 1894 г.“, в които участвал и Даниел. Тъй като обаче актьорите взели платен отпуск до края на месеца, репетициите били подновени на 4 септември.

Сутринта на тази дата, по думите на директора Петър Койчев, актьорът е провел разговор с него и му е казал, че не може да се яви на обявената от 09:30 ч. репетиция поради финансово затруднение и невъзможност да пътува до Габрово. Обещал да дойде на същия ден за следобедна сесия и казал, че знае, че ще му бъде наложено наказание тип „забележка“.

Директорът обаче твърди, че Михайлов не се явил следобед на 4 септември, а чак два дни по-късно. Тогава Койчев говорил с него и му казал, че ще бъде освободен от работа на 8 септември заради нарушения на трудовата дисциплина.

Думите на директора бяха подкрепени от вече бившия колега на Викенти Стоян Руменин. Във Facebook той написа, че Михайлов „разпространява подли лъжи, чрез които уронва престижа на театъра“. „Аз нямам причина да търпя тези нелепи, безумни и неадекватни изказвания по адреса на работното ми място“, добави актьорът.

„Дани, първо - когато не отидеш на работа и дори не си предупредил за това, получаваш предупреждение. Второ - когато се повтори и потрети, те уволняват. И трето - когато това стане, взимаш си багажчето и отиваш някъде, където биха търпяли такова поведение. Но се съмнявам в друг театър да го търпят. Никой не го вълнува, че си решил да прекараш времето, за което ще получиш заплата срещу свършената от теб работа (в случая такава липсва), на протестите в София. В театъра, братко, получаваш заплата срещу работа. Както във всяка друга сфера!“, написа Руменин.

„Обаче да лъжеш, да уронваш престижа на ДТ "Рачо Стоянов", извинявай, но не ние постъпваме неколегиално, че не те подкрепяме. Театърът е кауза и с такова отношение към работата си и манипулация чрез статии, доказваш, че не си достоен да си част от нея. С риск да бъда намразен, ще се обърна към останалите колеги от гилдията - вместо да вярвате на всичко, което четете и гледате, и да разпространявате тези жалки лъжи, моля ви, мислете“, написа Стоян Руменин. Петринел Гочев от театър „Рачо Стоянов“ също потвърди думите на актьора.

Даниел Михайлов, който твърди, че заплатата му е била 659 лв. чисто на месец, бе подкрепен от десетки хора в социалните мрежи. „В каква държава живеем само... Не беше ли изкуството една революция срещу статуквото...или е просто един панаир на суетата...“, написа потребителят Veronica Quentas. А журналистът Стоян Тончев каза, че причината за уволнението на Викенти е „участието му в протестите срещу мутрите, на които се искат оставките на Борисов, Гешев и кабинета на мафията и олигархията, който се управлява и от Пеевски“.

Тончев добави, че Михайлов държал реч след него на 30 август от „Трибуната на Свободата“ в София и участвал в антиправителствените протести в Габрово и столицата. „Уволнението на Даниел от театъра е нагла демонстрация на сила, репресия и упражняване на власт за лична употреба от страна на управляващите мафиоти. Един артист е оставен без работа, защото е изразил конституционно установеното си право на мнение и политически възгледи“, написа той.

Самият Михайлов разказа преди няколко дни пред „Факти“, че е участвал в демонстрацията пред „Гранд хотел Пловдив“, където недоволни граждани искаха да говорят с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тогава тя беше в една от залите и раздаваше награди в турнир по стрелба за жени.

Протестиращи щурмуваха хотел в Пловдив в опит да се срещнат с Караянчева

Викенти каза още, че е бил в пловдивската група на протестите в столицата на 2 септември. Тя се състояла от около 350 човека. Самият той останал до 1:00 ч. след полунощ, после отишъл в „Пирогов“, където един човек от групата им бил настанен, тъй като го ударили в главата.

„Сега се сещам нещо интересно – аз отидох в неделя вечерта да нощувам на Орлов мост за подкрепа. На протеста в неделя проф. Минеков ми даде да кажа няколко думи, защото ме познава, той идваше всяка седмица в Пловдив. Представих се като актьор, защото аз това работя и няколко човека казаха: „53 дни чакам някой актьор да каже две приказки!“. Една дама даже каза, че заради тази пасивност на актьорите ще спре да ходи на театър“, сподели в същото интервю Викенти.

"Няма да спра да следвам мечтите си. Ако трябва, ще съм самодеен артист. Ще се боря за едно по-добро бъдеще - не само за мен, но и за всички в тази сфера", каза Михайлов след уволнението си от Габровския театър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024