Снимка: © Facebook.com/Георги Валентинов Георгиев - общински съветник

Новият председател на Столичния общински съвет е Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС. Председателят на постоянната комисия по бюджет и финанси в СОС наследи Елен Герджиков, който подаде оставка преди два дни.

Георгиев беше избран с подкрепата на 36 общински съветници от ГЕРБ и "Обединени патриоти" на заседанието в четвъртък. Във вота са участвали 44 души от общо 61. Осем от гласовете бяха невалидни.

Георгиев е първи мандат общински съветник от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС. Роден е през 1986 г., завършил е право в Софийския университет, има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College в Лондон. Защитава дисертация на тема „Залог на търговско предприятие“ в СУ, въз основа на която издава книга със същото заглавие.

Съавтор е в международни изследвания, публикувани от чуждестранни и български издателства. Главен асистент е по търговско право в СУ и е управляващ съдружник в адвокатско дружество „Георгиев и Колев“.

Оставката на дългогодишния председател Елен Герджиков (ГЕРБ), поискана лично от бившия премиер Бойко Борисов, доведе до нагнетяване на напрежението по време на заседанието по-рано през деня в четвъртък. Борис Бонев поиска оставката на кмета Йорданка Фандъкова, а от „Демократична България“ атакуваха Борисов за пряката му намеса.

Борисов е "подал" оставката на Елен Герджиков от СОС: "Мълчат и ме нервират"

Елен Герджиков подаде оставка както от председателския пост, така и от позицията си на общински съветник на 21 септември. Той беше несменяем ръководител на СОС от 2012 г. досега. Мястото му като общински съветник зае Миглена Атанасова, която положи клетва.

В сряда стана ясно, че председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е поискал оставката на Герджиков заради това, че не защитава политиките на партията в София.

Борисов го определи като "градско момче, от центъра на София, много възпитан и културен", но го разкритикува за това, че "оставя съветници да правят кариера на гърба на ГЕРБ". Герджиков коментира във Facebook, че е подал оставката „с облекчение“ и е щял сам да поеме отговорност в „по-нормална политическа ситуация“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"