Кой е Георги Гьоков - кандидатът на БСП за социален министър Снимка: © Дарик

Георги Гьоков е номинацията на БСП за министър на труда и социалната политика в новия редовен кабинет с мандат на „Продължаваме промяната“. Името му се спрягаше за поста от няколко дни и беше потвърдено официално от Националния съвет на левицата на 10 декември.

Гьоков е един от приближените до лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова. Той влезе в 47-ото Народно събрание като депутат от 27 МИР Стара Загора, където беше водач на листата на социалистите. Така за шести път подред успя да намери място в парламента.

Георги Гьоков е роден през 1961 в с. Любеново (обл. Стара Загора). Завършва специалност „Инженерство“ в Техническия университет в Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора.

Той е заемал поста зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика в 42-ото Народното събрание.

Член е на Групите за приятелство на България с Венецуела, Виетнам, Бразилия, Китай, Русия, Финландия и Куба. Владее английски и руски език.

„Очаквам разликата между настоящия парламент и предходните два да бъде консенсусът между партиите. Съставяне на стабилно управление и продължаване на промяната са най-важните задачи пред БСП, „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България““, заяви Гьоков преди първото заседание на 47-ото Народно събрание.

„В социалната политика изяснихме как ще се актуализират пенсиите, как ще търсим сближаване между стари, отпуснати назад във времето пенсии, и новите пенсии. Също говорихме на тази последна среща и за изработването на механизъм за ежегодно индексиране на пенсиите, който да е устойчив през годините и да позволява да се развива пенсионната система без задълбочаващи се разлики между хората. Говорихме и за нашите политики за семейните помощи за деца, които от ДБ настояваха да бъдат приети след представяне на сериозни разчети за това какви средства трябват за осигуряване на тези политики“ , каза за коалиционното споразумение той пред БНР на 9 декември.

Като основен свой приоритет Гьоков определя „удължаването на живота на комплекса "Марица - изток" – въпрос, от който зависят милиони евросредства по Плана за възстановяване. България е заложила 2038 г. за най-ранно закриване на въглищната индустрия, а Европейската комисия настоява за по-ранно затваряне и преминаване към възобновяеми източници на енергия.

Георги Гьоков заяви, че ще спазва двата основни принципа на БСП – „стабилна държава и помощ за домакинствата“.

Новият кабинет може да бъде гласуван още в понеделник на извънредно заседание – след като БСП го одобри на Националния съвет, президентът Румен Радев най-вероятно ще връчи мандата за съставяне на правителство на ПП в събота.


Кой е Иван Иванов - номинацията на БСП за министър на земеделието


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024