Кой е Иван Иванов - номинацията на БСП за министър на земеделието

БСП реши да издигне депутата Иван Валентинов Иванов за министър на земеделието, след като получи ресора при разпределението на структурата в бъдещото правителство с мандат на "Продължаваме промяната".

Номинацията на пленума е изненадваща, доколкото Иванов не е експерт в областта на селското стопанство, а по време на преговорите за коалиционното споразумение участваше в контактната група на БСП в сектор "Сигурност".

Иван Иванов е роден през 1975 г., юрист и историк по образование, като дипломата му по право е от Великотърновския университет. Има докторска степен по история от Шуменския университет.

Иванов е бивш общински съветник от БСП в Шумен (2007-2013 г.), а оттогава е депутат в шесто поредно Народно събрание. Той е член на Националния съвет на БСП.

Името му нашумя със скандал през 2013 г., когато той беше номиниран за зам.-министър на вътрешните работи в мандата на Цветлин Йовчев от квотата на БСП.

Само 3 часа след обявяването на назначението му той беше отстранен заради изтеклата информация в медиите за миналото му като бивш управител на клон на групировката СИК в Шумен от 1995 г.

Пред Конституционния съд 48 депутати от БСП настояваха Иванов да бъде възстановен на мястото му като народен представител.

Защитата му пред КС се води от небезизвестния Петър Илиев - юристът, който беше предложен през 2021 г. за правосъден министър и за вътрешен министър в двата последователни неосъществени проектокабинета на ИТН. По това време той работи като адвокат.

Тогава Илиев твърди, че Иван Иванов изобщо не знаел за назначението си в МВР, "нямал представа по какъв начин автобиографията му се е озовала в Министерския съвет, не е встъпвал в длъжност, не е подавал оставка и не знае на какво основание и по каква процедура е бил освободен".

В крайна сметка Конституционният съд отхвърля искането и мандатът на Иванов на депутат остава прекратен.

През 2013 г. от ГЕРБ повдигаха темата за миналото на Иванов в силовата групировка, като тогава Йордан Цонев го защитаваше с твърдението, че "четири месеца е продавал застраховки от СИК".

В негова защита се обявяваше и Димитър Дъбов:

"Иванов тогава е бил на 20 години, току-що завършил казарма. Обявен е бил конкурс за управител на застрахователно дружество, което и сега съществува, нарича се „Бул инс”, тогава е имало друго име „Секюрити иншуранс къмпани”, работило е по българските закони и продължава да работи така и Иванов е бил управител 4 или 5 месеца, след което е отишъл да следва".

Изборът на Иванов се случи само няколко дни след гласуването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, след което избухнаха и масовите антиправителствени протести през лятото на 2013 г. Това доведе и до още по-голяма критика към всяко следващо назначение в кабинета "Орешарски".

Тогавашният вътрешен министър Йовчев твърдеше, че не е познавал Иванов и че е приел "политическо назначение, воден от мотивите, че партиите, които подкрепят кабинета, трябва да имат въможност да упражняват контрол върху политикките".

Ангел Найденов, който по това време беше министър на отбраната и част от ръководството на БСП, оценяваше назначението на Иванов за зам.-вътрешен министър като "очевидна грешка".

Кристиан Вигенин също коментираше през 2013 г., че назначението на Иван Иванов е било недопустимо и че правителството "няма право на подобни грешки".


БСП застана зад номинацията на Иван Иванов и го обяви за мишена на "скрити интереси"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024