БСП реши да издигне депутата Иван Валентинов Иванов за министър на земеделието, след като получи ресора при разпределението на структурата в бъдещото правителство с мандат на "Продължаваме промяната". 

Номинацията на пленума е изненадваща, доколкото Иванов не е експерт в областта на селското стопанство, а по време на преговорите за коалиционното споразумение участваше в контактната група на БСП в сектор "Сигурност". 

Иван Иванов е роден през 1975 г., юрист и историк по образование, като дипломата му по право е от Великотърновския университет. Има докторска степен по история от Шуменския университет. 

Иванов е бивш общински съветник от БСП в Шумен (2007-2013 г.), а оттогава е депутат в шесто поредно Народно събрание. Той е член на Националния съвет на БСП. 

Името му нашумя със скандал през 2013 г., когато той беше номиниран за зам.-министър на вътрешните работи в мандата на Цветлин Йовчев от квотата на БСП. 

Само 3 часа след обявяването на назначението му той беше отстранен заради изтеклата информация в медиите за миналото му като бивш управител на клон на групировката СИК в Шумен от 1995 г. 

Пред Конституционния съд 48 депутати от БСП настояваха Иванов да бъде възстановен на мястото му като народен представител.

Защитата му пред КС се води от небезизвестния Петър Илиев - юристът, който беше предложен през 2021 г. за правосъден министър и за вътрешен министър в двата последователни неосъществени проектокабинета на ИТН. По това време той работи като адвокат. 

Тогава Илиев твърди, че Иван Иванов изобщо не знаел за назначението си в МВР, "нямал представа по какъв начин автобиографията му се е озовала в Министерския съвет, не е встъпвал в длъжност, не е подавал оставка и не знае на какво основание и по каква процедура е бил освободен". 

В крайна сметка Конституционният съд отхвърля искането и мандатът на Иванов на депутат остава прекратен. 

През 2013 г. от ГЕРБ повдигаха темата за миналото на Иванов в силовата групировка, като тогава Йордан Цонев го защитаваше с твърдението, че "четири месеца е продавал застраховки от СИК". 

В негова защита се обявяваше и Димитър Дъбов:

"Иванов тогава е бил на 20 години, току-що завършил казарма. Обявен е бил конкурс за управител на застрахователно дружество, което и сега съществува, нарича се „Бул инс”, тогава е имало друго име „Секюрити иншуранс къмпани”, работило е по българските закони и продължава да работи така и Иванов е бил управител 4 или 5 месеца, след което е отишъл да следва". 

Изборът на Иванов се случи само няколко дни след гласуването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, след което избухнаха и масовите антиправителствени протести през лятото на 2013 г. Това доведе и до още по-голяма критика към всяко следващо назначение в кабинета "Орешарски". 

Тогавашният вътрешен министър Йовчев твърдеше, че не е познавал Иванов и че е приел "политическо назначение, воден от мотивите, че партиите, които подкрепят кабинета, трябва да имат въможност да упражняват контрол върху политикките". 

Ангел Найденов, който по това време беше министър на отбраната и част от ръководството на БСП, оценяваше назначението на Иванов за зам.-вътрешен министър като "очевидна грешка". 

Кристиан Вигенин също коментираше през 2013 г., че назначението на Иван Иванов е било недопустимо и че правителството "няма право на подобни грешки".


БСП застана зад номинацията на Иван Иванов и го обяви за мишена на "скрити интереси"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията и богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков се среща с папа Франциск в Рим

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията