БСП застана зад номинацията на Иван Иванов и го обяви за мишена на "скрити интереси"

Изпълнителното бюро на БСП потвърди номинацията на Иван Валентинов Иванов за министър на земеделието в новия кабинет на Кирил Петков, като обяви информацията за миналото му като управител на шуменския клон на СИК за невярна.

"Иван Иванов никога не е бил управител на клон на цитираната групировка. В посоченото в публикациите време е бил студент в СУ "Свети Климент Охридски". За да се издържа като студент е продавал застраховки, но това по никакъв начин не го свързва с управление във фирма "Секюрити Иншурънс Къмпани" или връзки с организирана престъпност. През годините се е доказал като изключително честен и неподкупен човек", се казва в съобщението на ИБ на БСП.

Проверка в архива на регистъра БУЛСТАТ показва, че Иванов наистина е вписан на длъжност "управител" в АД "Секюрити иншуранс къмпани / СИК / - клон гр. Шумен на 20 декември 1995 г. Политическата му кариера започва години по-късно - през 2007 като член на Общинския съвет на Шумен от БСП.

Дружеството, което е ръководил за кратко през 90-те, е в отрасъла "частните национални застрахователни организации", каквато беше и официалната дейност на групировката СИК.

От БСП изтъкват, че от 2013 г. насам Иван Иванов е бил член и заместник-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, като е членувал и в комисията по европейските въпроси и европейските фондове.

Според партията Иванов (юрист по професия) "притежава необходимата експертиза за контрол на средствата по оперативни програми включително в Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие".

"Заради непримиримите му позиции срещу корумпираното управление на ГЕРБ неведнъж са правени опити да бъде притискан и сплашван чрез проверки на МВР, ДАНС, НАП, като нито една от тях не откри каквито и да било нередности", се казва в позицията на БСП.

От партията смятат, че припомнянето на информацията за миналото на Иванов е "атака" на "скрити интереси, желаещи да запазят статуквото, свързано с ограбването на държавни и европейски ресурси".

Преди 8 години Иван Иванов беше назначен и веднага отстранен от поста си на зам.-вътрешен министър в кабинета "Орешарски" именно заради появата на информацията за връзката със СИК от 90-те години.

Тогава членовете на БСП в правителството като Ангел Найденов и Кристиан Вигенин публично определяха номинацията му за "грешка", а в негова защита се обявяваше Димитър Дъбов. Той не отричаше, че Иванов е бил управител на местния клон, като посочваше, че позицията е заета след конкурс. Дъбов обаче подкрепяше Иван Иванов с аргумента, че е бил едва "на 20 години, току-що завършил казарма" и е управлявал подразделението за 4-5 месеца.


Кой е Иван Иванов - номинацията на БСП за министър на земеделието

Кой е Георги Гьоков - кандидатът на БСП за социален министър

Кой е Христо Проданов - кандидатът на БСП за министър на туризмаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Комисията "Нотариуса" изслуша представители на АКФ, но няма да може да покани Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024
Европейски дневници

Урсула фон дер Лайен си осигури втори мандат начело на ЕК с голямо мнозинство

Урсула фон дер Лайен е новият стар председател на Европейската комисия.

15:18 - 18.07.2024