Изпълнителното бюро на БСП потвърди номинацията на Иван Валентинов Иванов за министър на земеделието в новия кабинет на Кирил Петков, като обяви информацията за миналото му като управител на шуменския клон на СИК за невярна. 

"Иван Иванов никога не е бил управител на клон на цитираната групировка. В посоченото в публикациите време е бил студент в СУ "Свети Климент Охридски". За да се издържа като студент е продавал застраховки, но това по никакъв начин не го свързва с управление във фирма "Секюрити Иншурънс Къмпани" или връзки с организирана престъпност. През годините се е доказал като изключително честен и неподкупен човек", се казва в съобщението на ИБ на БСП. 

Проверка в архива на регистъра БУЛСТАТ показва, че Иванов наистина е вписан на длъжност "управител" в АД "Секюрити иншуранс къмпани / СИК / - клон гр. Шумен на 20 декември 1995 г. Политическата му кариера започва години по-късно - през 2007 като член на Общинския съвет на Шумен от БСП.

Дружеството, което е ръководил за кратко през 90-те,  е в отрасъла "частните национални застрахователни организации", каквато беше и официалната дейност на групировката СИК. 

От БСП изтъкват, че от 2013 г. насам Иван Иванов е бил член и заместник-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, като е членувал и в комисията по европейските въпроси и европейските фондове. 

Според партията Иванов (юрист по професия) "притежава необходимата експертиза за контрол на средствата по оперативни програми включително в Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие". 

"Заради непримиримите му позиции срещу корумпираното управление на ГЕРБ неведнъж са правени опити да бъде притискан и сплашван чрез проверки на МВР, ДАНС, НАП, като нито една от тях не откри каквито и да било нередности", се казва в позицията на БСП. 

От партията смятат, че припомнянето на информацията за миналото на Иванов е "атака" на "скрити интереси, желаещи да запазят статуквото, свързано с ограбването на държавни и европейски ресурси". 

Преди 8 години Иван Иванов беше назначен и веднага отстранен от поста си на зам.-вътрешен министър в кабинета "Орешарски" именно заради появата на информацията за връзката със СИК от 90-те години. 

Тогава членовете на БСП в правителството като Ангел Найденов и Кристиан Вигенин публично определяха номинацията му за "грешка", а в негова защита се обявяваше Димитър Дъбов. Той не отричаше, че Иванов е бил управител на местния клон, като посочваше, че позицията е заета след конкурс. Дъбов обаче подкрепяше Иван Иванов с аргумента, че е бил едва "на 20 години, току-що завършил казарма" и е управлявал подразделението за 4-5 месеца. 


Кой е Иван Иванов - номинацията на БСП за министър на земеделието

Кой е Георги Гьоков - кандидатът на БСП за социален министър

Кой е Христо Проданов - кандидатът на БСП за министър на туризмаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония