Камала Харис размаза Тръмп с усмивка в първия им дебат Снимка: © Getty Images

По-малко от два месеца преди президентските избори в САЩ двамата кандидати Камала Харис и Доналд Тръмп се изправиха
един срещу друг в напрегнат 90-минутен дебат.

Това е първият път, в който Харис и Тръмп се срещат. Когато излязоха на сцената, Харис се приближи до Тръмп и му подаде ръка. След ръкостискането дебатът започна ожесточено, а Харис често вкарваше опонента си в отбранителна позиция по време на диксусията.

На Тръмп му се наложи да защитава отношението си към диктатори като руския президент Владимир Путин, поведението си по време на атаката срещу Капитолия, както и продължителността на митингите си.

Камала Харис поставяше Тръмп в позциция да се отбранява, като го упрекваше в слабост и правеше саркастични забележки като заяви, че дори чуждестранните лидери му се присмиват.

Ако дебатите се печелят или губят в зависимост от това кой кандидат най-добре използва своите силни теми сред избирателите и защитава или избягва слабите си места, то предимството често беше в полза на вицепрезидента.

"Харис влезе в този дебат с ясни слабости в съзнанието на много американци по теми като инфлация, имиграция и изтеглянето от Афганистан. В повечето случаи Тръмп не успя да нанесе обратни си удари – и в следващите дни може да съжалява за пропуснатата възможност," отбелязва британската BBC.

Кандидатите се сблъскаха теми като икономика, имиграция, външна политика и здравеопазване.

Дебатът започна с обсъждането на политически теми, но премина към по-лични нападки, след като Харис заяви, че някои хора си тръгват от събитията, в които участва Тръмп, преди те да приключат, заради "скука и изтощение" .

Тя дори призова избирателите да ги посетят, за да чуят как "по време на срещите той говори за измислени герои като Ханибал Лектър, а хората започват да си тръгват от митингите му по-рано уморени и отегчени".

Републиканецът отхвърли това твърдение и на свой ред атакува опонентката си, като заяви, че тя плаща на хора, за да посещават проявите ѝ.

Харис умело избегна нападките на Тръмп по няколко теми - имиграцията, икономиката, инфлацията и добива на шистов газ - нещо, на което кандидатът на демократите първо беше противник, а след това заяви, че няма да забрани. Тя припомни данъчната политика на Тръмп и заяви, че има план за икономиката на САЩ.

Кандидатката на Демократическата партия отбеляза, че нейният икономически план предвижда данъчни облекчения за домакинствата.

"Доналд Тръмп ни завеща най-голямата безработица от времената на Голямата депресия. Остави ни най-голямата епидемия на века. Завеща ни най-голямото посегателство срещу демокрацията ни от Гражданската война. Ние се справихме с кашата на Доналд Тръмп", заяви Камала Харис.

Темата за войните в Украйна и Газа също присъстваше в дебата.

Тръмп обвини Харис, че ако стане президент, до две години няма да има израелска държава. Харис отрече обвинението и на свой ред заяви, че ако Доналд Тръмп беше президент, сега Путин щеше да седи в Киев.

"Европейските ни съюзници и съюзниците ни в НАТО са толкова благодарни, че не сте президент. В противен случай сега Путин щеше да седи в Киев и да гледа към останалата част от Европа, като се започне с Полша", каза Харис. Докато Тръмп обясняваше, че иска войната да спре - в отговор на въпрос дали иска Украйна да спечели, Харис каза на Тръмп, че "Путин е диктатор, който ще го изяде за обяд'"

Камала Харис определено имаше превес, особено по темата за ограниченията на абортите, както и ролята на Тръмп в събитията от 6 януари 2021 г., когато разгневени негови поддръжници нахлуха в Капитолия. Според нея републиканецът носи вината за тези събития, допълвайки, че той е "слаб и греши по въпросите, свързани с националната сигурност и външната политика".

Харис атакува Тръмп и за проблемите му с правосъдието. Тръмп на свой ред се опита няколко пъти да отъждестви Камала Харис с президента Джо Байдън. Дори в заключителните си думи коментира, че списъкът с политики на Харис не означава нищо, защото "тя вече е била на власт почти четири години и не е постигнала всичко това".

Харис на свой ред заключи, че е фокусирана върху бъдещето, докато Тръмп е фокусиран върху миналото.

До този момент демократите не коментираха дали ще има втори дебат. След края на първия и засега единствен сблъсък между двамата опоненти за Белия дом, те веднага призоваха за провеждането на такъв дебат.

Според анализаторите това нагледно демонстрира колко доволни са те от представянето на Харис. Тръмп на свой ред заяви, че се чувства добре относно представянето си, но може би няма да участва в още един дебат с нея.

Републиканците също така нападнаха модераторите на дебата Дейвид Мюър и Линдзи Дейвис. Според хората около Тръмп, водещите са били пристрастни и с поведението си са показали, че подкрепят Харис.

Тейлър Суифт подкрепи Камала Харис за президент на САЩ

"Имигранти ядат домашни любимци в Охайо" и други смешки от дебата Тръмп-Харис


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024
Важно днес

Без предложения за главен прокурор в първия ден за номинации (Обновена)

Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

08:38 - 19.09.2024
Важно днес

Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан

Смята се, че израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака

07:36 - 19.09.2024
Важно днес

Предимно облачно ще е времето днес. На места се очакват валежи

Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – между 20° и 25°

07:27 - 19.09.2024