Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в сряда следобед в град Хавдлова и откаран по спешност в болница след покушението. Към момента на публикуване на тази статия състоянието му остава тежко и е с опасност за живота.

Кой е Роберт Фицо?

Роберт Фицо е 4 пъти министър-председател на Словакия за последните 20 години. За последно се върна на власт след избори миналата есен, когато не успя да спечели мнозинство, но направи коалиция с крайните националисти.

Фицо често е замесван в корупционни скандали, а политическите му позиции са проруски.

Словашкият министър-председател многократно е повтарял, че не би допуснал арест на руския президент Владимир Путин, ако той влезе на територията на Словакия, въпреки издадената за това международна заповед от съда в по правата на човека в Хага.

Фицо не крие симпатиите си и към унгарския лидер Виктор Орбан, който по думите му "защитава интересите на страната и народа си".

Лидерът на "Smer" е и тактик: в своята кариера той успешно се движи между основните проевропейски позиции и яростна националистическа, антизападна реторика, предназначена главно за вътрешно потребление, доказвайки, че е повече от готов да променя курса в зависимост от общественото мнение.

Роберт Фицо е яростен противник на имиграцията, която изиграва ключова роля в изборната му победа през 2016 г.

Неотдавна той разкритикува и еднополовите бракове и определи осиновяването от еднополови двойки като "извращение".

По време на пандемията от COVID-19 Фицо се превърна в най-изявения глас в страната срещу маските, карантината и ваксинацията. Преди да встъпи отново в длъжност през октомври 2023 г., той използва проруските настроения в Словакия, за да подкопае прозападния курс на правителството.

През април кабинетът му одобри предложение за премахване на обществената телевизия и замяната ѝ с нов орган. Планът предизвика остра критика от страна на опозиционните партии, според които той ще даде на властта пълен контрол върху общественото радио и телевизия.

59 годишният премиер е юрист по професия. Започва политическата си кариера в Комунистическата партия малко преди кадифената революция от 1989 г., довела до разпадането на бившата Чехословакия.

От 1994 г. до 2000 г. е представител на страната си в Европейския съд по правата на човека. През 1999 г. създава лявоцентристката си партия "Smer", след като е отхвърлен за министерски пост от Демократичната левица - политическите наследници на комунистите.

През 2006 г. "Smer" постига значима победа, изпращайки Фицо на премиерското място две години след присъединяването на Словакия към ЕС.

През 2009 г. той вкарва страната си в еврозоната, но не успява да сформира коалиция през следващата година, въпреки че печели изборите.

През 2016 г. настоящият премиер отново печели, но две години по-късно се налага да подаде оставка на фона на масови протести заради убийството на разследващ журналист Ян Куциак и неговата годеница.

  • Вълната от обществен гняв срещу корупцията и престъпността тогава доведе до свалянето на Фицо от власт, докато течеше вторият му мандат като министър-председател. Това води до избора на прозападната Зузана Чапутова за президент.

През октомври 2023 г. Фицо се завърна за трети премиерски мандат начело на популистко-националистическа коалиция.


Премиерът на Словакия Роберт Фицо е с опасност за живота след стрелбата (Обновeна)

Премиерът Роберт Фицо Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Полицията в Пловдив издирва шофьорка, блъснала ученичка и избягала

Шофьорката казала на детето да не споделя с никого за катастрофата

20:35 - 21.10.2024
Важно днес

Молдова каза "да" на членството към ЕС след обрат от чужбина в последния момент

При 99,9% обработени протоколи мнозинството молдовци подкрепят членството към ЕС

18:45 - 21.10.2024
Живот

И други знаменитости са замесени в дело срещу "Пъф Деди" за изнасилване на дете

Един от исковете твърди, че рапърът е изнасилил 13-годишно момиче заедно с известен мъж, а популярна жена е наблюдавала

17:50 - 21.10.2024
Кино и сериали

„Бийтълджус Бийтълджус“ е част от А1 Видеотека

Американският игрален филм е продължение на култовата история за семейство Дийтс и пакостливия призрак Бийтълджус, с чиято лудост никой не може да се справи.

16:28 - 21.10.2024
Текстове от партньори

tbi bank добави регулярно захранване към гъвкавата спестовна сметка “Касичка”

Всеки може да създаде до пет „Касички“ за различни спестовни цели, да ги озаглави както пожелае и да зададе крайна цел (дата и нужна сума)

16:02 - 21.10.2024
Важно днес

И Франция връща граничния контрол

Страната е информирала ЕК, че от 1 ноември 2024 г. до края на април 2025 г. ще възстанови проверките по всички свои граници

15:56 - 21.10.2024