Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ? Снимка: © Getty Images

Той притежава богатство, оценявано на около 1,2 млрд. долара, занимава се недвижими имоти, бивш собственик е на бейзболен отбор и…иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ.

Става дума за милиардера Франк Маккорт, който с помощта на екип от финансисти, юристи и представители на академичната общност, вече подготвя оферта, за да купи американските операции на приложението.

Това се налага след като САЩ прие закон, с който задължи компанията майка Byte Dance да продаде активите си в страната в срок от 270 дни или в противен случай приложението ще бъде забранено.

Причината за решението са опасения за националната сигурност: според САЩ китайските собственици на приложението го използват, за да получат достъп до чувствителна информация, както и като оръжие за пропаганда.

Като потенциални купувачи на бизнеса на TikTok в САЩ вече се спрягат консорциум около бившия финансов министър на САЩ Стивън Мунчин, веригата супермаркети Walmart, но и големи технологични компании като Microsoft и Oracle.

Все още не ясно дали Китай ще се съгласи на продажбата, а и дори това да стане, очакванията са, че този процес може да е съпътстван от много и тежки съдебни битки.

Ако все пак се стигне до сделка, МакКорт смята да направи сериозни промени по отношение на TikTok в САЩ, тъй като според него сегашният модел не гарантира достатъчно сигурността на личните данни на потребителите.

Той от години се опитва да трансформира социалните медии чрез инициативата Project Liberty, публично обявена през 2021 г.

Основната идея зад тази платформа е информацията, която потребителите предоставят и която се събира в бази данни, да е публично достъпна, като по този начин бъде разбит своеобразният "монопол" над информацията, който имат най-популярните социални мрежи.

Строителният предприемач има интереси в спорта. Той е собственик на френския футболен клуб "Олимпик Марсилия", а бейзболния "Los Angeles Dodgers" успява да купи за 430 млн.долара през 2004 и да го продаде за рекордните 2 млрд. долара през 2012 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024