Кой гласува за "Възраждане" и Костадин Костадинов

„Възраждане“ безспорно е една от големите изненади на изборите за 47-ото Народно събрание. Русофилската партия на Костадин Костадинов събра 127 549 гласа, или 4.86%, с което незабелязано (поне от социолозите) се промъкна в парламента.

Лидерът им дори изпревари Лозан Панов на президентските избори и със 104 832 гласа (3.92%) се нареди четвърти след Радев, Герджиков и Карадайъ.

От 4 април до 14 ноември, в продължение на три парламентарни вота, „Възраждане“ трупаше електорат заради раздробяването на патриотичните формации и прокламирането на анти-Covid политики, нравещи се на голяма част от гласоподавателите. Преди 7 месеца партията на Костадинов събра около 78 хил. гласа, през юли вече имаше 82 хил., а сега изпревари „Изправи се БГ! Ние идваме“ с почти двойна разлика.

Ниската избирателна активност – около 40,5% - също се оказа благоприятен фактор за „Възраждане“ и нейните поддръжници, които са предимно млади хора и мъже.

6% от гласоподавателите на възраст 18-30 г. са дали вота си за проруската партия на Костадинов, показват данните на „Галъп“. Това е с два процентни пункта по-малко от постигнатото от „Демократична България“ в тази възрастова група и с процент повече от БСП.

Пет на сто от всички гласоподаватели между 31 и 60 г. избират „Възраждане“, а най-нисък е делът на избирателите им в групата 60+, 2%.

Яница Петкова от „Галъп“ казва пред БНР, че при „Възраждане“ делът на гласоподавателите младежи е по-висок. Също така мъжкият вот е изразен по-силно при патриотичните формации като тях и ВМРО.

5% от мъжете, които са упражнили правото си на вот, са гласували за „Възраждане“, а при жените този дял е 4 на сто. 24% от мъжете - най-много - избират ГЕРБ, а „Продължаваме промяната“ печели „женския вот“ – 26%.

4% от избирателите с висше/полувисше образование са дали вота си за „Възраждане“ – повече от ДПС и ИБГНИ. Същият е процентът и при хората със средно образование.

Прави впечатление, че 6% от незаетите български граждани са гласували за партията на Костадинов. Резултатът е съпоставим с този на „Демократична България“ (7%). Пет на сто от работещите гласоподаватели подкрепят „Възраждане“, а за тях гласуват само 1% от пенсионерите.

Партията е успяла да запази солидна част от ядрото поддръжници, което е имала през юли – 72% от гласувалите за „Възраждане“ тогава са повторили вота си. Преди няколко месеца 6% от сегашните им избиратели са дали гласа си за Васил Божков – толкова, колкото са отбелязали и „Не подкрепям никого“ в бюлетината. Също 6% от настоящия им електорат не е гласувал през юли или не е имал право.

5% от избирателите в София са подкрепили „Възраждане“, същият е процентът в областните градове. Само 2% от живеещите в селата са дали вота си за тях.

От чужбина партията на Костадинов генерира 13 736 гласа – или 6,14% от вота зад граница. Това е почти тройно по-голяма подкрепа в сравнение с БСП.

Партията, която зае мястото на ВМРО, НФСБ и Атака в полето на националистическия вот, организираше серия от протести с лозунги срещу "задължителното ваксиниране" - още когато ваксини не бяха измислени, уличаваше Бил Гейтс за виновник за пандемията и разпространяваше конспиративни теории за 5G. "Възраждане" са известни с проруските си тези, с кампанията срещу приемането на еврото и срещу зелената сделка, с протести срещу стратегията за закрила на детето, и др.

Кандидатите на "Възраждане" в изборите активно експлоатират настроенията на антиваксърите и се противопоставят на мерките на здравните власти. На 20 октомври - дни преди въвеждането на Covid-сертификатите - активисти на "Възраждане" нападнаха образователния министър Николай Денков при излизането му от Министерски съвет.

Появата на Атанас Мангъров на предизборна конференция редом до Костадин Костадинов със сигурност е привлякла още избиратели, които са „против системата“.

72% от електората на „Възраждане“ е гласувал за лидера на партията в президентските избори, а 6 на сто от избирателите им са подкрепили Волен Сидеров.

Костадинов се ползва с най-голямо доверие сред гласоподавателите на възраст между 31 и 60 г. – 67% от гласувалите за него на президентския вот са част от тази група. 19% са хора до 30 г., а 14 на сто – гласоподаватели над 60 г.

Половината от гласувалите за лидера на "Възраждане" са хора с висше образование, 45% - със средно, а 6 на сто – с основно или по-ниско.

Четири на сто от избирателите му са се определили като роми, а 3% - като турци.

66% от подкрепящите Костадинов са гласували за „Възраждане“ на парламентарните избори. Той привлича вот още от ВМРО (3% от избирателите му), ДБ, ИТН и ПП (по 2%).

От чужбина кандидат-президентът на русофилската партия генерира над 11 хиляди гласа – 4,9% от президентския вот извън страната.

Ден след изборите Костадинов даде пресконференция, на която обяви, че ще преговаря за подкрепа на редовно правителство само с тези партии, които искат отмяна на настоящите мерки срещу Covid-19.


Прочетете още:

Кой получи по-малко гласове от Луна на президентските избори

От дъното на списъка до парламента: Преференциалният вот размести листите на ГЕРБ

"Продължаваме промяната" и Румен Радев печелят вота на младите и висшистите



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024