От последен да станеш почти първи – това е случаят на Стефан Апостолов от ГЕРБ, който се повтаря вече на четвърти избори подред. Бившият футболен съдия отново беше поставен в дъното на партийната листа в 1 МИР Благоевград, но с преференциален вот се нареди на втората позиция и пак ще е народен представител.

Апостолов беше депутат в 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание, като винаги влизаше от последна позиция. На изборите на 14 ноември 22-ият в избирателния списък на ГЕРБ-СДС е събрал 6763 лични вота, което е близо 22% от всички гласове за партията в областта (30 791).

За да може преференциалният вот да влезе в действие, е необходимо даден кандидат да получи минимум 7% от общия брой гласове за партията или коалицията в съответния МИР. Апостолов се нарежда веднага след водача – бившия министър на транспорта Росен Желязков. Той разчита освен на личните си 659 гласа, така и на близо 11-те хиляди вота без отбелязана преференция.

ГЕРБ-СДС спечели изборите в Благоевград с 26,89% - около 7% повече от „Продължаваме промяната“.

Резултатите от изборите: Кой печели най-много гласове по райони в България

На 4 април Апостолов имаше 9497 преференции, а на изборите през юли регистрира 6322 гласа.

Стефан Апостолов е бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Бащата на бившия народен представител е и финансов благодетел на местния футболен „Септември“.

Ден преди конгреса на Българския футболен съюз на 12 октомври, Стилиян Петров обвини Апостол Апостолов, че е агитирал и оказвал натиск над клубове да гласуват за Борислав Михайлов. Кметът на Симитли отговори, че не знаел, че бил „толкова силен“ и управлявал „цяла България“.

Играта с преференциите носи ползи и на Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС, която попадна в епицентъра на скандал с Кирил Петков през май 2021 г. Бившата ръководителка на Българската агенция за инвестиции (БАИ), която беше уволнена от тогавашния служебен министър на икономиката, размества листата в Плевен.

Тя е №3 в партийния списък в 15 МИР, но със своите 1949 гласа се нарежда на втора позиция след водача Валери Лачовски. Трифонова печели 11% от общия брой гласове за партията на Бойко Борисов и ще влезе в 47-ото Народно събрание.

ГЕРБ-СДС е втора сила в областта след „Продължаваме промяната“, изоставайки с 21,58% срещу 23,67% за формацията на Кирил Петков и Асен Василев. МИР Плевен носи общо 9 мандата за парламента.

Десислава Трифонова беше уволнена от БАИ, след като за 6 месеца не бе привлякла нито една чуждестранна инвестиция. Тя обвини Петков в „реваншизъм“ и веднага след това се върна в държавната администрация. Оказа се, че си пази щатно място в ДФ „Земеделие“ от три години. Длъжността ѝ е на експерт в дирекция "Договориране" по европейски проекти. През тези три години преминава през различни „командировки“ - в Министерството на финансите и в екипа на бившия министър на туризма Марияна Николова в Министерски съвет.

Тя е сестра на Марио Трифонов, свързван с Делян Пеевски и Илко Желязков, които попаднаха под санкциите на американския закон „Магнитски“ за корупция. Трифонов е бивш шеф на дирекция борба с организираната престъпност в ДАНС, след което преминава на влиятелни позиции в МВР. Според различни медийни публикации той е назначение на Желязков – бившият зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС, определян като „лейтенанта на Пеевски“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има 4960 преференции в 25 МИР – София, където Ицо Хазарта печели 6833 лични гласа от избирателите на „Продължаваме промяната“ (като не броим гласовете без посочена преференция). В Пловдив-град Борисов е с 4560 преференции срещу 8995 за водача на листата на ПП Кирил Петков (при 96,15% обработени протоколи).

Във Варна бившият депутат от ГЕРБ Славена Точева се изкачва от четвърто на второ място в листата след Костадин Ангелов. Тя има 3383 преференции и измества бившия министър на спорта Красен Кралев.

Бившият зам.-министър на външните работи Георг Георгиев е изместен от Христина Георгиева в листата на ГЕРБ в Перник. Георгиева, която е бивш депутат, се нарежда зад Кирил Ананиев с 1743 преференциални гласа в област, в която партията печели убедително.

В Пазарджик с 3311 преференции шестият в листата на ГЕРБ – СДС – юристът Стефан Мирев - става втори след бившия външен министър Екатерина Захариева. Мирев беше депутат в 45-ия парламент. Ако коалицията запази третия мандат, той ще е за бившия народен представител и икономист Димитър Гечев, който има 2867 лични гласа. 

В листите на „Демократична България“ също има интересни размествания. Четвъртият в списъка на 24 МИР - София Мартин Димитров има 2587 лични гласа и заема място между водача Владислав Панев и д-р Таня Андреева, която е с 2501 преференции. Не е сигурно, че ДБ ще получи трети мандат.

Пулмологът и доскорошен депутат Александър Симидчиев е с 1187 преференции и от трети става втори в листата на ДБ в 25 МИР – София (при 96,56% обработени протоколи). Също не е сигурно, че коалицията ще получи втори мандат от този район. Такава е ситуацията и в 23 МИР, където икономистът Георги Ганев изпреварва Антоанета Цонева, но все още се чакат окончателни резултати.

При ИТН, "Продължаваме промяната" и ДПС не се наблюдават сериозни размествания в листите заради преференциален вот.


Прочетете още:

Кой получи по-малко гласове от Луна на президентските избори

Катастрофата на социолозите 2

Как ГЕРБ изгуби крепостта Бургас за първи път от 2009 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед